Lista naturalnych probiotyków: jogurty, kiszonki, kwas chlebowy

2013-08-23 16:49 Anna Jakimiuk

Lista naturalnych probiotyków, czyli produktów zawierających dobre bakterie nie jest długa. W znaczącej większości są to produkty łatwo dostępne. Najważniejsza jest ich jakość: tylko własne kiszonki będą probiotykami. Podobnie jest z jogurtami – najlepsze są te z najmniejszą ilością składników.

Nazwa probiotyk pochodzi od greckich słów pro bios, co oznacza dla życia. Naturalne probiotyki zapobiegają wzdęciom, poprawiają trawienie, zapobiegają zaparciom i podnoszą ogólną odporność organizmu.

Kiedy organizm szczególnie potrzebuje probiotyków?

Zaburzenie naturalnej flory bakteryjnej może być spowodowane wymienionymi czynnikami:

  • przebytą terapią antybiotykami;
  • paleniem papierosów;
  • złymi nawykami żywieniowymi: jedzeniem fast foodów, żywności wysoko przetworzonej, brakiem produktów mlecznych w diecie;
  • piciem alkoholu;
  • przewlekłym stresem;
  • stosowaniem antykoncepcji.

Naturalne probiotyki: przetwory mleczne

Jogurt naturalny, kefir i maślanka w 1 gramie powinny zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus, aby mogły być uznane za produkt probiotyczny. Dobrej jakości jogurty i maślanki na opakowaniach powinny mieć podane, których szczepów bakterii użyto do produkcji. Wybierając produkt zwróć uwagę na skład. Składników powinno być jak najmniej. Jeśli znajdzie się w nim cukier, odstaw jogurt na półkę, bo jego działanie probiotyczne będzie zerowe.

Zrób to koniecznie

Jak zrobić jogurt naturalny?

Zagotuj litr mleka (koniecznie użyj mleka świeżego, z UHT nie zrobisz jogurtu). Ostudź je do temperatury ok. 35 st. C. Przelej do słoika lub szklanego dzbanka, dodaj 5 łyżek jogurtu naturalnego bez dodatków. Przykryj ściereczką i odstaw w miejsce, w którym temperatura osiąga 40 stopni. Po kilku godzinach jogurt jest gotowy.

Lista naturalnych probiotyków [WIDEO]

Naturalne probiotyki: domowa kapusta kiszona

Na wzmocnienie organizmu jedz kapustę kiszoną. Pod wpływem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum kapusta fermentuje. Kiszona jest lepiej przyswajana i zawiera więcej witaminy B12, B6 i PP, niż świeża. Witamina C w kapuście kiszonej jest bardzo dobrym środkiem zapobiegającym przeziębieniom.

Ważne! Kapusty kiszonej nie należy płukać. Powstały z niej sok jest napojem pełnym witamin, poprawia apetyt i trawienie, naturalnie dezynfekując układ trawienny.

Pamiętaj, że tylko w kapuście kiszonej własnej roboty znajdą się pożądane bakterie. Te ze sklepu są konserwowane sorbinianem sodu i z działaniem probiotycznym mają niewiele wspólnego.

ZOBACZ, KTÓRE WARZYWA KISZONE MAJĄ WŁAŚCIWOŚCI PROBIOTYCZNE

Naturalne probiotyki: domowe ogórki kiszone

Podczas kiszenia w ogórkach zwiększa się zawartość witamin B2, B3, B6, B12, PP. Wpływają one pozytywnie na poprawienie działania układu nerwowego i koncentrację. Bakterie kwasu mlekowego, namnażane w czasie kiszenia poprawiają trawienie i likwidują toksyny.

U chorych ze wrzodami żołądka, dobre bakterie z ogórków kiszonych łagodzą dolegliwości i leczą stany zapalne.

Naturalne probiotyki: kwas chlebowy

Tradycyjny kwas chlebowy produkuje się na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego. Ma smak chleba razowego i dobrze gasi pragnienie. Podobnie jak w produktach mlecznych i kiszonych warzywach kwas chlebowy bez chemicznych dodatków jest naturalnym probiotykiem.

W Polsce trudno kupić prawdziwy kwas chlebowy, w sklepach dostępne są tylko napoje o smaku kwasu, które nie mają właściwości probiotycznych. Kwas łatwo dostępny jest w Rosji, na Ukrainie i Białorusi - tam uznawany jest za napój narodowy. Najprościej więc będzie zrobić go samemu.

Przepis na kapustę kiszoną

Kapusta kiszona nie tylko jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale także ma znakomite właściwości prozdrowotne. Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na działanie naszych jelit. Zobaczcie jak w prosty sposób zrobić domową kapustę kiszoną.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Bob
|

Za tą witaminkę B12 w ogórkach i kapuście a w kiszonych jeszcze jej więcej autor artykułu powinien dostać nagrodę Nobla. To pierwszy taki przypadek na świecie zawartości B12 w warzywach!!!

Bob
|

...powinna dostać nagrodę Nobla za witaminy B12 w kiszonej kapuście i ogórkach!!!

Dziadek
|

Ta blond lala nie ma zielonego pojęcia o kiszeniu kapusty. Co za idiota leje wode do kiszenia kapusty i jeszcze chlorowaną kranówke.
Kapusta sama puści sok i wtedy jest naturalna..

kacha
|

niestety w sklepach nie ma kiszonek tylko kwaszonki, nie ma dobrych jogurtów tylko z mleka pasteryzowanego, probiotyki w suplemencie też nie są najlepsze bo mają tylko od 2 do 8 rodzajów szczepów bakterii a w naszym przewodzie pokarmowym powinno być ok 2tyś . Brak odpowiedniej flory bakteryjnej jest początkiem większości chorób.Przykre że lekarze nie chcą o tym słyszeć tylko wciskają leki na objawy. Każdy lek dodatkowo sypie wolnymi rodnikami .

qwerty
|

Najnowsze badania donoszą, że niedobór bakterii probiotycznych jest również przyczyną depresji.

Przemo_90
|

Szanowni Państwo,
z mleka UHT jak najbardziej da się zrobić jogurt. Ba....mikroflora saprofityczna jak i niekorzystna wywołująca psucie się mleka jest usunięta w procesie wysokotemperaturowej obróbki mleka(UHT). Stąd wniosek, że owszem da się, co nie oznacza że z mleka pasteryzowanego się nie da, ale wtedy udział szczepów jakie użyjemy do zakwaszania nie jest jedynymi obecnymi w mleku.

Pozdrawiam.

seba
|

spożywanie probiotyku wywiera korzystny efekt zdrowotny, wspomaga przywracanie i utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit oraz ogranicza namnażanie się szkodliwych mikroorganizmów.

nowy
|

Najnowsze badania opisane np w "Brain Maker" dowodzą, że to jakie bakterie mamy w jelitach (probiotyczne czy inne) decyduje nie tylko o odporności ale i o stwardnieniu rozsianym, autyźmie, Parkinsonie, Alzheimerze, demencji , chorobach jelit (Crohne). Antybiotyki, cesarka, karmienie sztuczne to pierwszy krok do choroby. O tym co dostaje się do naszego organizmu decyduje to co jemy, ale nawet bardziej to jakie mamy bakterie (ponad 2kg w jelitach), i jeżeli one produkują trucizny to chorujemy. Czyli jedzmy kiszonki, jogurty z bakteriami, a powinniśmy doświadczać zdrowia.

hej
|

UHT to sterylizacja, czyli zabicie wszystkiego w temperaturze ~140*C. Zagotowanie mleka do 100*C to tylko pasteryzacja, mniej szkodliwa.

Dorota
|

Probiotyki są nadal nie doceniane przez wielu ludzi. Gwarantują nam odporność każdego dnia. Pozwalają szybciej uporać się z infekcja czy wirusami. Nie wyobrażam sobie, że nie podaje ich dziecku podczas brania antybiotyku lub walki z biegunką. Oczywiście staram się dostarczać je w codziennej diecie ale jednak jeśli wystąpił jelitówka to sięgam po gotowy produkt z apteki.