Nalewka z pigwy - właściwości lecznicze pigwówki. Jak zrobić nalewkę z pigwy [PRZEPIS]

2020-09-29 7:07 Katarzyna Hubicz

Nalewka z pigwy jest idealna na jesienne i zimowe chłodne dni. Nie tylko znakomicie rozgrzewa, ale też - dzięki temu, że zawiera dużo więcej witaminy C i witamin z grupy B niż cytrusy - wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom, choć nie są to jej jedyne właściwości lecznicze. Jej przygotowanie zajmie ci trochę czasu, ale przekonasz się, że naprawdę warto!

Nalewka z pigwy
Autor: Getty Images

Nalewka z pigwy to jedna z tych nalewek, za której przygotowanie zabieramy się jesienią: koniec września, październik to czas, kiedy owoców pigwy jest pod dostatkiem i można je kupić niemal na każdym bazarku.

Gotowa pigwówka ma piękny, bursztynowy kolor, świetnie smakuje, a w dodatku przepis podstawowy można wzbogacać różnymi dodatkami, np. wanilią czy cynamonem, uzyskując w ten sposób nalewkę z pigwy o różnych smakach.

Nalewka z pigwy ma również bardzo cenne właściwości prozdrowotne, warto więc zawczasu przygotować sobie jej zapas, by móc delektować się nią w chłodne dni. 

Spis treści

  1. Nalewka z pigwy - właściwości odżywcze i lecznicze
  2. Sprawdzone przepisy na nalewkę z pigwy

Nalewka z pigwy - właściwości odżywcze i lecznicze

Pigwa - a więc i nalewka z pigwy - to cenne źródło składników odżywczych. W jej składzie jest m.in:

Nalewka z pigwy ma szereg właściwości prozdrowotnych:

Z nalewką z pigwy nie należy jednak przesadzać, gdyż zawiera ona dużo alkoholu - wystarczy mały kieliszek dziennie.

Czytaj też:

Sprawdzone przepisy na nalewkę z pigwy

Nalewkę z pigwy można przygotować na kilka różnych sposobów.

Nalewka z pigwy - przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy
  • 2 kg cukru
  • 750 niegazowanej wody mineralnej
  • 750 ml spirytusu rektyfikowanego

Przygotowanie:

  • owoce pigwy dokładnie umyj, obierz (chociaż nie jest to konieczne) i usuń gniazda nasienne 
  • następnie pokrój na drobniejsze kawałki i wsyp do dużego słoja, zasypując kolejne warstwy cukrem
  • odstaw na dwa dni w chłodne miejsce, co jakiś czas wstrząsając słojem
  • trzeciego dnia owoce powinny puścić już sok - wtedy dodaj alkohol zmieszany z wodą 
  • zakręć i odstaw słój na dwa miesiące - w tym czasie nalewka zmieni kolor na jasnożółty
  • po dwóch miesiącach przecedź płyn przez gęste sitko i przelej do butelek, a następnie odstaw je na co najmniej dwa miesiące, by pigwówka dojrzała.

Nalewka z pigwy z goździkami i cynamonem

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra spirytusu 95 proc.
  • 0,5 litra wódki 40 proc.
  • 3 laski cynamonu
  • laska wanilii
  • 7-8 goździków

Przygotowanie:

  • owoce pigwy dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki (można je wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne)
  • ułóż w dużym słoju, co jakiś czas zasypując cukrem (na koniec potrząśnij, by cukier wymieszał się z pigwą) i odstaw na pięć dni w chłodne ciemne miejsce (najlepiej do lodówki)
  • po tym czasie dolej do słoika wódkę, wstrząśnij, a potem dodaj spirytus, zakręć i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej miesiąc, a najlepiej nawet na pół roku, by nalewka leżakowała
  • następnie przecedź i rozlej do wyparzonych butelek
  • nalewka jest już gotowa do picia, ale jej smak możesz wzbogacić dodatkami, wkładając do butelki po kawałku laski cynamonu i wanilii oraz goździki (właściwa proporcja to jeden goździk na każde 200 ml nalewki)
  • butelki z nalewką, do której dodano wanilię, cynamon i goździki również muszą chwilę odstać, by nalewka przesiąkła ich aromatem, dlatego wstaw je w ciemne miejsce na miesiąc lub dwa - po tym czasie dodatki możesz wyjąć lub zostawić. 
Pigwa? Dobra nie tylko na przeziębienie. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE