Właściwości herbaty. Jakie właściwości mają różne rodzaje herbat?

2013-02-18 13:49 Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

W ciągu dnia możemy pozwolić sobie na kilka filiżanek herbaty. Najsilniejsze działanie pobudzające ma herbata parzona krótko (do 3 minut), ponieważ w pierwszych minutach do wody przedostaje się najwięcej kofeiny. Dłuższy czas parzenia zmienia właściwości herbaty na bardziej uspokajające.

Liście herbaty mogą zawierać nawet kilkakrotnie więcej kofeiny (w herbacie nazywana też teiną) niż ziarna kawy. Gotowy napar herbaciany ma jej jednak mniej niż kawowy, ok. 30 mg w filiżance. Jest to związane z wykorzystywaniem niewielkiej ilości suszu do parzenia.

Zielona i biała herbata

Są poddawane procesowi fermentacji, dzięki temu końcowy produkt jest najbardziej zbliżony do składu świeżych liści. Białe i zielone herbaty mają najwyższą zawartość polifenoli, korzystnie działających na układ krążenia, odtruwających, opóźniających procesy starzenia i chroniących przed nowotworami. Napary z białej herbaty, w której składzie znajdują się najmłodsze listki i pączki, mają słomkowy kolor i delikatny, słodkawy smak. Zielona herbata jest z kolei bardziej gorzka i cierpka.

Czarna herbata

Podczas jej produkcji liście herbaciane są w całości poddawane fermentacji. Zyskują przez to charakterystyczny smak i aromat, ale tracą część cennych przeciwutleniaczy. Co ciekawe, z przefermentowanych liści herbacianych kofeina jest uwalniana w większej ilości. Napary z czarnej herbaty zawierają jej nawet 3-krotnie więcej niż z herbaty zielonej!

Czerwona herbata (Pu-erh)

Jest poddawana częściowej (ok. 70 proc.) fermentacji wpływającej na powstawanie jej intensywnego ziemistego aromatu. Napary z czerwonej herbaty obniżają stężenie cholesterolu, oczyszczają i wzmacniają organizm oraz wspomagają procesy trawienne. Pu-erh to również prawdziwy pogromca tłuszczu, który skutecznie pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.

To ci się przyda

Jak parzyć herbatę?

W zależności od rodzaju obróbki, jakiej poddaje się liście herbaty, przygotowywane z nich napary odznaczają się nieco innym oddziaływaniem, składem i aromatem. Do parzenia zielonej i białej herbaty najlepsza jest lekko ostudzona woda o temp. 60–80°C. Liście niefermentowanych i częściowo fermentowanych herbat można parzyć nawet kilkakrotnie, uzyskując smaczne i aromatyczne napary!

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
Henryk
|

Jedną z najlepszych herbat to herbata czerwona bez żadnych domieszek ,powoduje oczyszczanie organizmu z tkanki tłuszczowej.Pozytywny efekt otrzymuje się po wypiciu min 4 szklanek dzieniie ,efekt fenomenalny choć długo trwły bez efektu jojo.

Karola
|

U mnie biała herbata to obowiązkowy element dnia. Jej delikatny smak bardzo mi odpowiada. No i jeszcze te prozdrowotne właściwości ( tu więcej na ten temat: http://www.nazdrowiesposob..... To zdecydowanie mój ulubiony napój!