Miód MANUKA – lepszy MGO czy UMF?

2015-02-11 11:01 opracowanie redakcja na podstawie materiałów prasowych

Miody Manuka znane są ze swoich wyjątkowych właściwości - działają antybakteryjnie, wpływają na odporność oraz układ pokarmowy. Na rynku dostępnych jest jednak wiele rodzajów miodów Manuka. Czym różnią się te oznaczone symbolem MGO od miodów na których widnieje znaczek UMF lub Active +? Warto wiedzieć, który miód wybrać, zanim zdecydujemy się na zakup.

Kupując miód Manuka chcemy mieć pewność, że produkt, który wybieramy jest wysokiej jakości. Nie wszystkie dostępne na sklepowych półkach miody są takie same. Podstawowym czynnikiem, który różni miody jest sposób ich znakowania. Symbole MGO, UMF czy inne oznaczenia określają bowiem sposób badania miodu, a tym samym informują nas o sile jego działania. Co to oznacza? Różni producenci wykorzystują różne techniki badania właściwości miodu Manuka. Niektóre z nich są bardziej wiarygodne od pozostałych. Kupując miód warto wiedzieć, który symbol jest najbardziej wiarygodny.

Badanie właściwości zdrowotnych miodu

Źródłem wyjątkowych właściwości miodu Manuka jest składnik o nazwie methylglyoxal, który został odkryty w 2006 roku przez niemieckiego profesora Thomasa Henle. Methylglyoxal sprawia, że miód ma właściwości antybakteryjne oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego. Prof. Henle odkrył też, że im większej jest stężenie tej substancji w miodzie, tym mocniejsze jest jego działanie. Na tej podstawie opracował on sposób badania miodów określany symbolem MGO™, który polega na pomiarze stężenia methylglyoxalu w miodzie. Metoda ta uchodzi za najbardziej wiarygodny dla konsumentów sposób badania miodu Manuka, ponieważ testy MGO wykazują wysoką powtarzalność oraz skalę błędu utrzymującą się na poziomie 2 proc.

Zanim odkryto cudowny methylglyoxal

Zanim odkryto methylglyoxal, naukowcy nie wiedzieli jaka substancja jest źródłem wyjątkowych właściwości miodu Manuka. Wiadomym było jedynie, że musi to być substancja inna niż nadtlenek wodoru. Najpopularniejszą metodą badania miodów Manuka była wtedy stworzona przez prof. Petera Molana metoda UMF (Unique Manuka Factor). Mierzyła ona efekty działania miodu Manuka, po zneutralizowaniu nadtlenku wodoru. Wadą tego sposób pomiaru właściwości miodu Manuka była stosunkowo wysoka skala błędu, wynosząca około 25 proc. Metoda UMF jest jednak wciąż stosowana przez wielu producentów, choć jej dokładność jest niższa niż w przypadku MGO™.

Metody MGO I UMF

Metody MGO™ i UMF to wiodące sposoby znakowania miodów Manuka. W sklepach możemy spotkać również miody znakowane innymi symbolami. Są to najczęściej oznaczenia, które tworzą indywidualni producenci, na podstawie własnych badań. Niestety często są one przeprowadzone bez wcześniejszej neutralizacji nadtlenku wodoru, co może wypaczać wyniki, a tym samym wprowadzać w błąd klientów.

Jak kupić najlepszy miód Manuka

Kupując miód Manuka warto więc wybierać ten, który został poddany badaniom MGO. O wyższości metody MGO, nad pozostałymi metodami pomiaru właściwości miodów Manuka świadczy fakt, że sam dr Molan, autor metody UMF, uznał ją za bardziej wiarygodną. Zgodził się on z dr Henle, iż testy MGO są dla klientów gwarancją, że każde opakowanie miodu wykazuje określone właściwości i działa z określoną siłą. Metoda MGO uchodzi więc za najbardziej wiarygodną i jednolitą, wśród wszystkich metod pomiaru właściwości miodu Manuka. Dlatego właśnie najlepsze laboratoria w Singapurze, które są własnością państwowej firmy AsureQuality z Nowej Zelandii, zdecydowały się wykorzystywać w swoich badaniach tę metodę. Również Hill Laboratory, nowozelandzkie laboratorium, z którego korzysta UMFHA - organizacja zrzeszająca część producentów miodu manuka stosujących metodę UMF – zachęca do korzystanie z metody MGO™ jako dającej dokładniejsze wyniki. To najlepsza z możliwych rekomendacji.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
a
|

a mogłabyś polecić konkretny rodziaj

xXx
|

Właśnie, jest przelicznik z UMF na MGO, co oznacza, że są równoważne, z tym, że wg tekstu MGO jest dokładniejsza.

Irek
|

Obie metody różnią się tak naprawdę informacją wyjściową. UMF to wskazanie antybakteryjnych właściwości miodu manuka a MGO dokładna zawartość metyloglioksalu. Klient sam może zadecydować który z parametrów jest dla niego bardziej istotny. Jest sposób na porównanie obu metod, tj przelicznik pomiędzy UMF a MGO. Taka tabela jest dostępna chociażby na polskiej stronie HappyValley.

xXx
|

W miodach Manuka MGO, aby produkt otrzymał certyfikat badane są też inne składniki np. DHA, HMF, liczba diastazowa itd. (ogólnie więcej niż 4). Myślę, że pisząc o błędach pomiaru chodzi tu tylko o zawartość MGO, w badaniach UMF może być mniej dokładne. Ostatni akapit jest najlepszą rekomendacją dla certyfikacji MGO.

Irek
|

Opisywanie MGO jako lepszego certyfikatu jest pewną manipulacją. To komercyjny certyfikat, który został utworzony przez prywatną firmę i nie ma odniesienia do oryginalnego, lokalnego miodu manuka - określa TYLKO zawartość metyloglioksalu. A co z resztą? UMF w swoich kryteriach bierze pod uwagę AŻ CZTERY parametry: wiek miodu, zawartość metyloglioksalu, zawartość leptosperyny (składnika występującego wyłącznie w krzewach manuka) oraz wskaźnik określający stopień przegrzania miodu. Nie można więc porównywać "błędów" pomiaru w obu certyfikatach bo liczone są na innej podstawie.

nat
|

To wszystko z całym tym artykułem to marketingowe naganianie klientów do jednego sprzedawcy. Wkręcanie że tylko jeden rodzaj jest prawdziwy. Na każdym kroku nagonka na jeden rodzaj miodu. Niedawno wróciłem z Nowej Zelandii i tam mówi sie, że to całe MGO wcale nie jest wyznacznikiem autentyczności miodu manuka.W kolebce tego miodu, oraz w całej azji w tym na najwiekszym rynku manuka w chinach króluje UMf a wiecie dlaczego? Bo 90% prawdziwych nowozelandzkich producentów miodu manuka zarejestrowanych jest w UMFHA... Ciekawe dlaczego. Tak czy owak sprawdziłem oba typy miodu i wolę miód zatwierdzony przez UMF a nie przez niemieckie zespoły naukowców... Znalezienie jednego pierwiastka w miodzie i robienie halo koło niego nie zmonopolizuje całej nowozelandzkiej produkcji manuka. Trzeba tylko uważać na podróby a tych bez certyfikatów jest dużo. Ja wiem na jakie wydawać tyle kasy i czuję ich działanie na sobie i mojej rodzinie. Śmiać mi się tylko chce ile kitu często dodaje się do tej wielce najlepszej marki żeby ją każdemu wcisnąć.

sabard
|

MIód manuka w porównaniu z miodem gryczanym wypada cienko. Miody generalnie dobrej jakości to miody niepodgrzewane, Miody manuka jakie widziałem występują jako ciekłe więc są podgrzewane. W miodzie gryczanym oprócz komponentów wymienianych w miodzie manuka jest w dużej ilości wit P / rutyna/ Która ma olbrzymie znaczenie w regeneracji organizmu, a w szczególniści serca i naczyń krwionośnych. Po przebadaniu kilku porcji miodów manuka które występują u nas i mają etykiety polecające jak przebadane, jest tyle 5- HMF-u że elimunuje ten miód wg norm z produktów spożywczych - szczególnie przeznaczonych dla dzieci i starców. Więc uważnie z tym miodem. CZYJE CHWALICIE SWEGO NIE ZNACIE, SAMI NIE WIECIE CO POSIADACIE.

Chris
|

Antybakteryjne wlasciwosci miodow (w tym miodu manuka) polagaja na tym, ze zawieraja one naddlenek wodoru (po angielsku: hydrogen peroxide). Jest to jednak komponent bardzo niestabilny i rozklada sie pod wplywem temeratury, swiatla i plynow ustrojowych czlowieka. Niestety polskie miody bardzo czesto podlegaja obrobce termicznej, by mozna je bylo rozlac do sloikow. Takie miody traca wlasciwie wszystkie antybakteryjne wlasciwosci. Miod manuka nawet po usunieciu naddlenku wodoru zachowuje wysokie wlasciwosci antybakteryjne. Dzieje sie to za sprawa zawartosci MGO (methylglyoxal). MGO nie podlega zniszczeniu ani w wysokich temperaturach, ani po wystawieniu na swiatlo.
Drzewo manuka jest endemiczne dla Nowej Zalandii i poludniowo-wschodniej Australii. Australijski miod manuka ma bardziej plynna konsystencje i wg mnie lepszy smak, ale jest to sprawa indywidualna.

Chris
|

Methylglyoxal jest srodkiem toksycznym, ktory wystepuje chyba we wszystkich rodzajach miodow i wielu innych produktach spozywczych (np kawie i chlebie). Ale stezenie jego jest tam bardzo male, ponizej 10 mg/kg (czyli ponizej 10 czesci na milion). Np srednia MGO w europejskich miodach to 3.1 mg/kg, a miod manuka zaczyna byc aktywny przy 100 mg/kg. Jeszcze lepiej miec 400+ MGO.
Jak wykazaly badania, MGO zawarty w miodzie manuka nie wplywa w zaden sposob ujemny na czlowieka, ale zabija szkodliwe dla niego mikroby i bakterie.
Tak, ze nie musisz sie martwic Alzhaimerem, tylko spokojnie (z umiarem - 2 lyzeczki dziennie) jesc miod manuka.

Stefan
|

Metyloglioksal wywołuje chorobę Alzheimera:

http://www.hindawi.com/jour...