Minikiwi - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma polskie kiwi?

Minikiwi to - jak sugeruje nazwa - miniaturka kiwi. Jednak od swojego kuzyna różni się nie tylko rozmiarem. Minikiwi ma gładką, cienką skórkę, dlatego może być jedzone bez obierania. Jego spożywanie jest zalecane, ponieważ minikiwi posiada wiele właściwości i wartości odżywczych - witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Niestety minikiwi nie jest bardzo popularne w Polsce i nie bardzo nadaje się do transportu.

Minikiwi to owoce rośliny o nazwie aktinidia ostrolistna (łac. Actinidia arguta). Bywa też nazywane polskim kiwi. Właściwości i wartości odżywcze minikiwi od dawna znane są w krajach azjatyckich - Chinach, Japonii - gdzie naturalnie rosną. Niestety, malutkich owoców kiwi nie można eksportować, ponieważ mają bardzo delikatną skórkę, przez co są bardzo podatne na uszkodzenia mechaniczne. Aby rozwiązać ten problem, specjaliści naturalnie wyselekcjonowali nowe odmiany aktinidii ostrolistnej. Obecnie minikiwi jest uprawiane we Francji i niektórych krajach Europy Południowej, a od niedawna także w Polsce. Jego uprawa nie jest wymagająca, a uprawiane w naszym kraju może znaleźć się na lokalnych bazarach!

Na pierwszy rzut oka minikiwi w niczym nie przypomina dobrze znanego kiwi. Owoce aktinidii ostrolistnej mają wielkość pomidorków cherrry. Poza tym - w przeciwieństwie do kiwi - nie posiadają omszonej skórki. Jest ona gładka i cienka (dzięki czemu mini kiwi może być jedzone bez obierania) i przybiera różne barwy - od zielonobrązowej do czerwonej lub purpurowej. Jednak gdy przekroimy minikiwi na pół, zobaczymy, że posiada nasiona dokładnie tak samo ułożone jak w owocach kiwi. I stąd właśnie nazwa - minikiwi!

Spis treści

  1. Minikiwi - właściwości i wartości odżywcze
  2. Minikiwi - zastosowanie w kuchni
  3. Minikiwi - gdzie można kupić? Jaka jest cena?
  4. Aktinidia - Mini Kiwi - wyhodowana w SGGW

Minikiwi - właściwości i wartości odżywcze

Minikiwi zawierają liczne związki o działaniu zdrowotnym, dlatego zdecydowanie warto je wprowadzić do diety. Są to owoce sezonowe, występujące późną jesienią. Znajdziemy w nich przede wszystkim:

  • witaminę C - 100 g minikiwi dostarcza 52,5 mg¹ tej cennej witaminy, a tym samym pokrywa pokrywa 70 proc. dziennego zapotrzebowania na nią. To nieznacznie mniej niż tradycyjne kiwi, które w 100 g dostarcza 92.7 mg kwasu askorbinowego. Witamina C wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu krwionośnego i odpowiada za mocne kości i stawy
  • witaminę E - w 100 g minikiwi znajduje się 5,28 mg¹ "witaminy młodości". To znacznie więcej niż jego większy kuzyn, który w 100 dostarcza 1.46 mg tej witaminy. Minikiwi pokrywa ok. 45 proc. dziennego zapotrzebowania na ten cenny składnik. Witamina E nie tylko przedłuża młodość, lecz także jest witaminą "płodności"
  • luteinę - dba o zdrowie oczu. Jej odpowiednia dawka może nawet o 30 proc. zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy
  • polifenole - chronią przed chorobami nowotworowymi, zapobiegają schorzeniom układu sercowo-naczyniowego, zapobiegają infekcjom, zmniejszają ryzyko pojawienia się alergii. Wspierają pracę układu pokarmowego - działają przeciwwrzodowo, żółciopędnie, chronią wątrobę
  • enzym proteolityczny – aktinidin - który działa przeciwzakrzepowo, prowadzi do lepszego ukrwienia, odżywienia i dotlenienia uszkodzonych tkanek, usuwa wolne rodniki z organizmu

Wartość odżywcza minikiwi (w 100 g)¹

Wartość energetyczna - 52 kcal

Błonnik - 3,66

Witaminy

Witamina C - 52,5 mg

Witamina E - 5,28 mg

Minerały

Potas - 268 mg

Wapń - 45,9 mg

Magnez - 19,4 mg

Fosfor - 29,4 mg

Minikiwi - zastosowanie w kuchni

Minikiwi nie wymaga obierania ani krojenia, więc można je jeść jak tradycyjne jagody, takie jak maliny czy jeżyny. W związku z tym jest idealną przekąską. Owoc nie powinien być ani zbyt miękki, ani zbyt twardy w dotyku. Natomiast jeśli chcielibyśmy wykorzystać minikiwi do przygotowania wina, wtedy powinniśmy zbierać jego owoce po pierwszym przymrozku. Będą wtedy bardzo miękkie i słodkie. Dodając owoce do słoja i zasypując je cukrem należy zrobić z nich papkę. Wtedy wino będzie bardziej wyraziste w smaku i o pięknym zielonym kolorze.

Przepis na wino z minikiwi

To przepis dla tych, którzy mają minikiwi pod nosem, czyli na działce. Potrzebujesz: na 10 kg owoców 2 kg cukru oraz wodę. 

Przygotowanie: 

  1. Rozgnieć owoce i zasyp cukrem. Pozostaw do fermentacji. 
  2. Wyciśnij owoce i zlej powstały sok. Usuń skórki.
  3. Zagotuj wodę i przelej wraz z sokiem do czystego naczynia fermentacyjnego.
  4. Zamknij balon rurką fermentacyjną z korkiem i pozostaw na około 3 tygodnie.
  5. Kiedy z rurki fermentacyjnej przestają całkowicie wydobywać się pęcherzyki gazu można zlać wino i przesączyć je, aby było klarowne. 
  6. Zamknij butelki i gotowe. Wino powinno mieć piękny zielony kolor!

Minikiwi można dodać do sałatek, surówek czy deserów. Można je przeznaczyć na przetwory - dżemy, marmolady, a także mrozić i suszyć. Można także wyprodukować z nalewki. Jednak uwaga -  trzeba przekroić owoce na pół, by był lepszy dostęp do alkoholu.

Minikiwi nie ma nic wspólnego z GMO (żywnością genetycznie modyfikowaną). Odmiany uzyskane są tradycyjną metodą krzyżowania i selekcji. Tak jak dzieje się w to w naturze.

Minikiwi - gdzie można kupić? Jaka jest cena?

Minikiwi jest dostępne na rynku od końca sierpnia do połowy listopada. Niestety nie są to owoce powszechne - zazwyczaj dostaniemy je na bazarku, u lokalnych sprzedawców. Minikiwi można z powodzeniem hodować na działce i zbierać samemu. Jeśli chcemy zrobić z niego nalewkę, owoce powinniśmy zebrać po pierwszym przymrozku.

Minikiwi - odmiany

  • Jumbo - największych rozmiarów. Może ważyć ponad 20 g.
  • Genewa - średniej wielkości owoce, z miodowym posmakiem. Jedna z wcześniej dojrzewających odmian.
  • Ken`s red - nowozelandzka odmiana. Jest czerwona w środku, skórka purpurowa. Owoce dosyć duże.
  • Rogów - polska odmiana uprawiana w Rogowie.
  • Weiki - można je długo przechowywać w warunkach chłodniczych (nawet 8 tygodni, inne 4-6 tygodni).
  • Ananasnaya - odmiana stosowana do zakładania plantacji produkcyjnych. Ma charakterystyczny czerwony rumieniec.
  • Purpurna sadowa - ukraińska odmiana, która dojrzewa pod koniec września. Są purpurowe wewnątrz i na wierzchu. Mniej smaczna od Jumbo czy Weiki. Może jednak pełnić funkcję ozdobną
  • Issai - dojrzewa w końcu października.
  • Vitikiwi - to alternatywa dla Issai. Ma większe owoce i jest bardziej mrozoodporna.
  • Kokuwa - japońska odmiana o kwaskowatych owocach.

Można się również spotkać z minikiwi Nergi. Jest to nazwa handlowa odmian minikiwi wyhodowanych przez New Zealand`s Plant and Food Research.

    Aktinidia - Mini Kiwi - wyhodowana w SGGW

    Źródło: youtube.com/SGGW

    Źródło:

    1. Na podstawie badania "2015 Plant and Food Research"2. Mini kiwi - niezwykły owoc wprowadzany do uprawy przez naukowców SGGW, http://www.sggw.pl/dla-mediow/biuro-prasowe/informacje-prasowe/mini-kiwi-niezwykly-owoc-wprowadzany-do-uprawy-przez-naukowcow-s3. Actinidia - gatunki, odmiany i zastosowanie mini kiwi - cz. 1, Clematis, źródło dobrych pnączy.

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
    KOMENTARZE