Mazurek wielkanocny - ile ma kalorii? Wartości odżywcze mazurka

2020-04-07 14:42
Mazurek wielkanocny - ile ma kalorii? Wartości odżywcze mazurka
Autor: Getty Images

Mazurek (ciasto) to wielkanocny przysmak. Największą popularnością cieszy się mazurek kajmakowy, choć na wielkanocnym stole pojawia się też mazurek czekoladowy, pomarańczowy czy orzechowy. Sprawdź, ile kalorii ma mazurek i jakie ma wartości odżywcze.

Mazurek to tradycyjny, polski przysmak wielkanocny. Mazurek najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego, wykonanego z mąki pszennej, masła i żółtek jaj. Spotykane są też mazurki na spodzie z ciasta biszkoptowo- tłuszczowego lub orzechowego.

W przeszłości mazurki wykonywano też na cieście makaronikowym i marcepanowym. Wierzch mazurków jest pokryty masą, polewą, lukrem i zdobiony orzechami i suszonymi owocami. Niekiedy mazurki przekłada się masą lub dżemem i marmoladą oraz wierzch ozdabia się kratką z ciasta.

Tradycyjny mazurek wielkanocny składa się z kruchego spodu, brzegów ciasta, masy, polewy, lukru oraz dekoracji wykonanej z suszonych owoców i orzechów. Mazurki mają najczęściej prostokątny kształt i są niskie.

Przygotowuje się także mazurki w kształcie trójkątów, rombów, owalne i okrągłe. Ze względu na rodzaj masy wyróżnia się: mazurki kajmakowe, orzechowe, pomarańczowe, migdałowe, czekoladowe, cytrynowe, z marmoladą lub dżemem.

Spis treści:

  1. Mazurek - właściwości zdrowotne
  2. Mazurek - kalorie, wartości odżywcze
  3. Mazurek wielkanocny w wersji light

Mazurek - właściwości zdrowotne

Mazurek jest produktem wysokokalorycznym - 100 g mazurka dostarcza 345 kcal. Ponadto mazurek zawiera znaczne ilości tłuszczu - jest bogaty głównie w kwasy tłuszczowe nasycone i cholesterol.

W mazurku znajdują się nieznaczne ilości witamin i składników mineralnych. Jednak na tle innych witamin wyróżnia się zawartością witaminy E, witaminy A i witaminy B12. Natomiast wśród składników mineralnych na uwagę zasługują fosfor i miedź.

Mazurek jest ubogi w błonnik pokarmowy ze względu na mąkę pszenną, która jest używana do jego przygotowania. Charakteryzującą się ona wysokim poziomem oczyszczenia. Mąka pszenna nie jest korzystna dla zdrowia: powoduje szybki wzrost glukozy we krwi po jej spożyciu oraz szybki jej spadek, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości i chorób układu krążenia.

Jaja wykorzystywane do wypieku mazurka wpływają na obecność w tym produkcie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, witaminy E i fosforu.

Masło używane do przygotowania mazurka jest źródłem głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu w organizmie, co zwiększa ryzyko chorób serca i miażdżycy. W maśle znajduje jednak witamina E, która jest przeciwutleniaczem.

Mazurek jest także źródłem sacharozy, której spożywanie w nadmiarze wiąże się niekorzystnymi dla zdrowia konsekwencjami: zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów. Dodatkowo cukier może zwiększać poziom cholesterolu we krwi oraz podnosić ciśnienie krwi.

Nie zaleca się mazurka osobom z otyłością, ze względu na jego wysoką kaloryczność, oraz osobom cierpiącym na cukrzycę.

Sprawdź jakie wartości odżywcze mają inne potrawy Wielkanocne:

Warto wiedzieć

Mazurek kajmakowy - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 345 kcal
Białko - 4,3 g
Tłuszcz - 21,9 g

- tłuszcze nasycone - 11,6 g
- tłuszcze jednonienasycone - 6,8 g
- tłuszcze wielonienasycone - 2,26 g

Węglowodany - 34,3 g
Błonnik - 1,5 g
Sacharoza - 16,4 g
Cholesterol - 97,0 mg

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Sód - 15,5 mg (1%)
Potas - 146,3,0 mg (4%)
Wapń - 56,6 mg (6%)
Fosfor - 86,5 mg (13%)
Magnez - 19,9 mg (5%)
Miedź - 0,09 mg (10%)
Żelazo - 0,8 mg (8%)
Cynk - 0,53 mg (5%)

Witaminy

Witamina A - 156,6 µg (17%)
Witamina E - 1,41 mg (14%)
Witamina B1 - 0,05 mg (4%)
Witamina B2 - 0,1 mg (8%)
Niacyna - 0,35 mg (2%)
Witamina B6 - 0,07 mg (4%)
Witamina B12 - 0,24 µg (10%)
Witamina D - 0,32 µg  (2%)
Witamina C - 0,23 mg (0,3%)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Mazurek wielkanocny w wersji light

Mazurka można przygotować w zdrowszej wersji, zastępując masło olejem roślinnym lub olejem kokosowym, mąkę pszenną - mąką orkiszową, mąką kokosową, mąką jaglaną. Można również użyć syropu klonowego w zamian cukru.

Masę do mazurka można przygotować z masła orzechowego lub z kaszy jaglanej z bananami, kakao i miodem bądź z kaszy jaglanej i cytryny.

CZYTAJ TEŻ: Mazurek kajmakowy z bakaliami - przepis babci Krysi [tradycyjny] + GALERIA ZDJĘĆ

#RazemPrzeciwKoronawirusowi!

Zadbaj o swoje bezpieczeństwo i sprawdź koniecznie! 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.