Mascarpone - kalorie, wartości odżywcze, zastosowanie

2019-06-03 9:49 Marzena Masna, dietetyk

Mascarpone to włoski ser twarogowy, którego znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Mascarpone charakteryzuje się kremowym, słodkim smakiem, dlatego stanowi bazę przede wszystkim ciast i deserów, choć sprawdzi się w także jako dodatek do wytrawnych dań. Sprawdź, jakie jeszcze zastosowanie w kuchni znalazł ser mascarpone i ile ma kalorii.

Spis treści

  1. Mascarpone - właściwości zdrowotne
  2. Mascarpone - kalorie, wartości odżywcze
  3. Mascarpone - zastosowanie w kuchni
  4. Mascarpone - przepis na deser z mascarpone

Macarpone to rodzaj miękkiego sera o wysokiej zawartości tłuszczu, delikatnym kremowym, lekko maślanym smaku i kremowej konsystencji. Mascarpone otrzymuje się ze śmietanki uzyskanej w procesie odwirowania świeżego mleka krowiego. Otrzymaną w ten sposób śmietankę umieszcza się w kadziach ze stali nierdzewnej i podgrzewa się do temperatury 85-90 st. C, stale mieszając.

Następnie do śmietanki dodaje się substancje koagulujące (kwasek cytrynowy lub sok z cytryny), których zadaniem jest zakwaszenie środowiska i doprowadzenie do wytworzenia małych skrzepów, łączących się w miarę postępu procesu w gęsty koagulat.

Ostatnim etapem produkcji jest odsączenie z koagulatu serwatki z wykorzystaniem filtracji lub separacji mechanicznej i powstanie sera. Do wytworzenia sera nie używa się podpuszczki ani kultury starterowej.

Mascarpone - właściwości zdrowotne

Mascarpone to produkt wysokokaloryczny, bogaty w tłuszcze (zawiera od 60 do 80% tłuszczu), głównie w kwasy tłuszczowe nasycone, które spożywane w dużej ilości przyczyniają się do zwiększenia ryzyka rozwoju otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2. Dodatkowo mascarpone zawiera duże ilości cholesterolu.

Mascarpone jest źródłem wapnia, ale zawartość tego składnika mineralnego jest niższa niż w serach twardych.

Wapń bierze udział w rozwoju kości, jest niezbędny do zachowania trwałości oraz odpowiedniej struktury kości i zębów. Ponadto uczestniczy w procesach kurczliwości mięśni, przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje krzepliwość krwi oraz zapewnia prawidłową pracę mięśnia sercowego.

Ser mascarpone jest też źródłem witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie oraz prawidłowy stan skóry.

Mascarpone, ze względu wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, nie jest produktem, który powinniśmy jadać codziennie. Wybierajmy go od czasu do czasu i w małych ilościach.

Warto wiedzieć

Mascarpone - kalorie, wartości odżywcze

W 100 g:

Wartość kaloryczna - 436 kcal
Białko - 4,6 g
Tłuszcz - 44,5 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 29,5 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 11,7 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,9 g
Cholesterol - 123,0 g
Węglowodany - 3,88 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 161,0 mg (16%)
Sód - 70,0 mg (5%)
Fosfor - 116,0 mg ( 17%)
Potas - 137,0 mg (4%)
Magnez - 11,0 mg (3%)
Żelazo - 0,0 mg (0%)
Cynk - 0,7 mg (6%)
Miedź - 0,0 mg (0%)

Witaminy

Niacyna - 0,1 mg (1%)
Witamina B1 - 0,04 mg (3%)
Witamina B2 - 0,22 mg (17%)
Witamin B6 - 0,04 mg (3%)
Witamina B12 - 0,6 µg (25%)
Foliany - 11,0 µg (3%)
Witamina E - 1,1 mg (11%)
Witamina D - 0,3 µg (2%)
Witamina A - 376,0 µg (42%)

Źródło: MATVARETABELLEN, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Mascarpone - zastosowanie w kuchni

Mascarpone ze względu na swoje właściwości organoleptyczne znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.  Najczęściej jest używane jako dodatek do ciast i deserów.

Stanowi główny składnik słynnego włoskiego deseru, tiramisu. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do tart, serników i jako farsz do naleśników. Mascarpone można też dodać do bitej śmietany, co poprawi jej trwałość, a także przygotować na jego bazie lody. Mascarpone można podawać ze świeżymi owocami oraz granolą.

Ponadto ser mascarpone można wykorzystać w daniach wytrawnych, np. dodać do sosu do makaronu lub dań zapiekanych, zagęścić zupy lub risotto, wzbogacić dipy. Mascarpone może również być też używane jako smarowidło do kanapek zamiast masła czy margaryny.

Warto wiedzieć, że mascarpone szybko ulega zepsuciu, dlatego należy je spożyć bezpośrednio po otwarciu.

CZYTAJ TEŻ:

Mascarpone - przepis na deser z mascarpone

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE