Liście marchewki - czy są jadalne? Właściwości zdrowotne

2020-11-06 16:05

Liście marchewki są jak najbardziej jadalne. I bardzo zdrowe. Mają liczne właściwości zdrowotne i, podobnie jak natka pietruszki, mogą być z powodzeniem wykorzystane w kuchni.

Liście marchewki - czy są jadalne? Właściwości
Autor: Getty Images Liście marchewki - czy są jadalne? Właściwości

Marchew można wykorzystać w kuchni w całości, tak jak pietruszkę. Natka czy też liście marchwi mają wiele substancji odżywczych i można je z powodzeniem dodawać do zup i sałatek, a także sosów.

Polecamy: Natka pietruszki: wartość odżywcza, uprawa, przechowywanie, przepisy

Spis treści

  1. Liście marchwi - właściwości
  2. Liście marchwi - jak smakują?
  3. Liście marchwi - zastosowanie
  4. Liście marchwi - pesto z natki marchewki

Liście marchwi - właściwości

Liście marchwi - jak smakują?

Liście marchwi mają gorzkawy smak, który pod wpływem obróbki termicznej staje się mniej wyrazisty. 

Liście marchwi - zastosowanie

Natka marchewki znalazła zastosowanie jako środek antyseptyczny na rany, choroby jamy ustnej i dziąseł. W postaci naparu świetnie działa jako płyn do płukania jamy ustnej - odświeża oddech i niweluje stany zapalne w jamie ustnej.

Liście marchwi działają moczopędnie, pomagają usunąć toksyny z organizmu oraz likwidują obrzęki. Ponadto liście młodej marchwi wspierają pracę układu odpornościowego i krążeniowego, pomagają unormować poziom cukru we krwi i utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze.

Liście marchwi pozytywnie wpływają na wzrok i pomagają uregulować procesy trawienne.

Liście marchwi - pesto z natki marchewki

Natkę marchewki należy starannie umyć i odcisnąć z wody, odkroić łodyżki, tak, aby zostały same liście. Następnie wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na pesto. Gdyby konsystencja była zła - można dolać oliwy.