Lecznicze właściwości herbaty

2019-01-21 13:22

Herbata występuje w wielu odmianach - jest czarna, zielona albo czerwona, a nawet żółta i biała. Można ją przyrządzać i pić na różne sposoby. Herbata to napój arystokratów i zwyczajnych ludzi. Poznaj jej lecznicze właściwości.

Lecznicze właściwości HERBATY
Autor: thinkstockphotos.com Lecznicze właściwości HERBATY

Spis treści

  1. Międzynarodowa kariera herbaty
  2. Lecznicze właściwości herbaty
  3. Herbata pielęgnuje też skórę

Ta wiecznie zielona roślina o nieco owalnych, gładkich i błyszczących liściach, należąca do rodziny kameliowatych, przywędrowała do nas z Chin. Tam była znana medykom już 2 tysiące lat p.n.e. Kapłani z herbacianych listków sporządzali cierpki, orzeźwiający napój używany przy rytuałach religijnych. Dopiero w V w. n.e. herbatę zaczęto pić w Chinach powszechnie. Herbata stała się napojem narodowym.

Dzisiaj największe jej plantacje znajdują się w Chinach, Japonii, Indiach, Sri Lance, Indonezji, a także w Wietnamie, Bangladeszu, Iranie oraz na Tajwanie. Liście herbaty zrywa się dopiero po 4-5 latach od posadzenia krzewów. Zbiory odbywają się kilka razy w roku i trwają od początku kwietnia aż do września. Znawcy twierdzą, że im wcześniejsze, tym lepsza herbata.

Międzynarodowa kariera herbaty

Do Europy herbatę sprowadzały z Indii kompanie handlowe. W Rotterdamie pierwsza partia pojawiła się w 1610 r., natomiast w Anglii 60 lat później. Powiedzenie: Five o'clock tea - czyli herbata o piątej po południu - znane jest na całym świecie. Przypisuje się je Annie, żonie siódmego księcia Bedfordu, która podobno w 1800 roku zapoczątkowała tradycję picia popołudniowej herbaty między lunchem a obiadem.

Angielskim pionierem w handlu herbatą był w II połowie XIX w. Thomas Lipton. Kupił za bezcen ziemie po plantacjach kawy na Cejlonie, obsadził je herbatą i zaczął ją uprawiać. Wkrótce tak obniżył cenę, że stała się dostępna nawet dla ludzi biednych. Anglicy wypracowali własny sposób picia herbaty; zamiast cukru dodają słodkiej śmietanki albo mleka.

Do Polski przywieziono herbatę z Anglii w pierwszej połowie XVIII w. Wkrótce stała się modna w warszawskich kręgach artystycznych. Później zawędrowała na dwory magnackie, a następnie szlacheckie. Była jednak droga, więc nie każdy mógł sobie na nią pozwolić.

Lecznicze właściwości herbaty

Współczesna medycyna potwierdza lecznicze właściwości herbaty. Dzięki takim składnikom jak garbniki, teina, pektyny oraz olejki eteryczne pomaga... niemal na wszystko. Zapobiega m.in. wrzodom żołądka, miażdżycy, schorzeniom serca, udarom mózgu, a nawet nowotworom. Bywa pomocna, gdy cierpimy na bóle stawów i reumatyzm.

CZYTAJ TEŻ:

Co się stanie, gdy przestaniesz słodzić herbatę?

Zdrowsza jest herbata bez cukru. Nasze prababki polecały mocną, gorzką herbatę na kłopoty żołądkowe. Znakomicie bowiem reguluje pracę układu pokarmowego, działa bakteriobójczo i przeciwbólowo. Świetnie wpływa również na pracę mózgu, ułatwia koncentrację i zmniejsza uczucie zmęczenia. Poza tym herbata bez cukru jest mniej kaloryczna.

Jedna łyżeczka cukru, to ok. 20 kcal. Mnożąc to przez ilość łyżeczek cukru i wypitych herbat, wychodzi spora sumka. Rezygnując z cukru, poznasz prawdziwy smak herbaty. Jeśli jednak nie możesz się przemóc i wypić gorzkiej herbaty, zamiast cukru użyj miodu lub ksylitolu czy erytrytolu.

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie

Herbata pielęgnuje też skórę

Coraz częściej stosuje się ją jako składnik preparatów kosmetycznych. Kompresy z herbaty koją zmęczone oczy, likwidują opuchliznę i pomagają leczyć bakteryjne zapalenie spojówek. Picie herbaty zalecają nawet dentyści. Zawiera fluor, który wzmacnia zęby. Zielona herbata zwalcza bakterie wywołujące próchnicę.

Jednak jej nadmiar może powodować odkładanie się ciemnego osadu na szkliwie. Zielona herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i raka płuc. Niektóre jej składniki neutralizują substancje rakotwórcze zawarte w tytoniu! Czerwona herbata pu-erh pomaga w odchudzaniu. Amerykanie nazywają ją "mordercą tłuszczu" i polecają wypijanie 3 filiżanek dziennie. Pu-erh swoje właściwości i aromat zawdzięcza fermentacji.

miesięcznik "Zdrowie"