Kumin (kmin rzymski) - właściwości lecznicze i zastosowanie

2019-04-03 12:20 Marzena Masna, dietetyk

Kumin, czyli kmin rzymski, to nie to samo co kminek. Kumin (kminek rzymski) ma nieco inne właściwości lecznicze, a co za tym idzie - znalazł nieco inne zastosowanie w lecznictwie i kuchni. Jakie zastosowanie znalazł kumin? Czym zastąpić kumin? Gdzie można go kupić i jaka jest jego cena?

Kumin, czyli kmin rzymski, to przyprawa pochodząca z Egiptu, która - dzięki swoim właściwościom - znalazła szerokie zastosowanie w średniowiecznej Europie, zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni. Obecnie kumin (kmin rzymski) jest uprawiany w Maroku, Iranie, Turcji Indiach, Chinach i w obu Amerykach. Najbardziej popularny w kuchni śródziemnomorskiej ze względu na walory smakowo- zapachowe.

Spis treści:

  1. Kumin (kmin rzymski) - właściwości zdrowotne
  2. Kumin (kmin rzymski) - zastosowanie w kuchni
  3. Kumin (kmin rzymski) - gdzie kupić? Cena kuminu
  4. Kumin (kmin rzymski) - do czego się dodaje?
  5. Kumin a kminek

Kumin (kmin rzymski) - właściwości zdrowotne

  • Kumin (kmin rzymski) wspomaga leczenie anemii

Kumin jest doskonałym źródłem żelaza - 100 g przyprawy ponad 6- krotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten pierwiastek mineralny. Dzięki temu kumin zarówno zapobiega, jak i wspomaga leczenie anemii. Żelazo jest ważne m.in. dla kobiet miesiączkujących, które tracą żelazo w trakcie krwawienia.

Poza tym kumin, dzięki wysokiej zawartości żelaza, witaminy C i A, kumin ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

  • Kumin (kmin rzymski) obniża poziom cholesterolu

Kumin obniża stężenie "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów we krwi oraz zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu HDL we krwi. Poprawę profilu lipidowego krwi zaobserwowano u osób z nadwagą i otyłością oraz u osób z hipercholesterolemią.

  • Kumin (kmin rzymski) wspomaga układ trawienny

Kumin łagodzi zaburzenia trawienne. Stymuluje wydzielanie enzymów przez trzustkę, które warunkują absorbcję składników odżywczych. Zawarty w kuminie tymol stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych odpowiedzialnych za trawienie pokarmu.

  • Kumin (kmin rzymski) obniża poziom cukru we krwi

Badania na zwierzętach wykazały, że kumin przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi u osobników z hiperglikemią oraz zmniejszenia masy ciała. Dodatkowo zaobserwowano obniżenie poziomu mocznika we krwi. Stwierdzono także, że kuminaldehyd i kuminol zawarte w kuminie wpływają na zwiększenie wydzielania insuliny. W innym badaniu zaobserwowano, że metanolowy ekstrakt nasion kuminu powoduje zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, poziomu hemoglobiny glikowanej, kreatyniny, mocznika oraz wzrost stężenia insuliny we krwi u szczurów z cukrzycą.

Warto wiedzieć

Kumin (kmin rzymski) - wartości odżywcze w 100 g

Wartość kaloryczna - 375 kcal
Białko - 17,81 g
Tłuszcze - 22,27 g

Kwasy tłuszczowe nasycone - 1,535 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 14,04 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 3,279 g

Węglowodany - 44,24 g
Błonnik - 10,5 g


Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Fosfor - 499,0  mg (71%)
Potas - 1788,0  mg (51%)
Sód - 168,0 mg (11%)
Wapń - 931,0 mg  (93%)
Żelazo - 66,36  mg (644%)
Magnez - 366,0 mg (92%)
Cynk - 4,8 mg (45%)
Miedź - 0,867 mg (96%)
Selen - 5,2 µg (9%)

Witamina B1 - 0,628 mg (48%)
Witamina B2 - 0,327 mg (25%)
Niacyna - 4,579 mg (29%)
Witamina B6 - 0,435 mg (33%)
Witamina B12 - 0,0 µg (0%)
Witamina C - 7,7 mg (9%)
Witamina A - 64,0 µg (7%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017

  • Kumin (kmin rzymski) na schorzenia układu oddechowego

Kumin, dzięki obecności aromatycznych olejków eterycznych i środków dezynfekujących, działa jako środek wykrztuśny, powodując rozrzedzenie w drogach oddechowych flegmy i ułatwiając jej eliminację przez kaszel i plucie. Polecany jest więc z stanach zapalnych dróg oddechowych (np. zapalenia oskrzeli), a także w przebiegu astmy.

Kumin może powodować alergie skórne oraz alergiczne reakcje oddechowe. Osoby zażywające m.in. leki przeciwgrzybicze, antybiotyki, przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu, przeciwbólowe czy suplementujące żelazo powinny stosować kumin ostrożnie i dla bezpieczeństwa skonsultować to z lekarzem.

  • Kumin (kmin rzymski) a padaczka

Badania wykazały, że zewnątrzkomórkowe stosowanie olejku eterycznego z kuminu znacznie zmniejszyło częstotliwość wystąpienia napadów padaczkowych indukowanych przez pentylenetetrazol (PTZ). Ponadto zaobserwowano, że olejki eteryczne zawarte w kuminie wpływają na wydłużenie czasu trwania okresów bez napadów padaczkowych, obniżenie amplitudy potencjału hiperpolaryzacji (AHP) i zahamowanie szybkości wyzwalania napadów padaczkowych.

  • Kumin (kmin rzymski) ma korzystny wpływ na skórę

Olejki eteryczne oraz aldehyd wyizolowane z kuminu mają właściwości przeciwbakteryjne. Wykazują działanie hamujące na wzrost bakterii, m.in.: Escherichia coli, Staphylococcus epidermidis, S. aureus, S. hemolyticus, Propionibacterium acnes, Corynebacterium diphtheriae, Erysipelothrix rhusiopathiae, Bacillus cereus, Clostridium tetani. Nie wpływają na wzrost bakterii Pseudomonas spp. Z tego powodu zapobiegają wystąpieniu licznych infekcji mikrobiologicznych i grzybicznych skóry. Warto wiedzieć, że kumin jest również stosowany jako składnik pachnących kremów, balsamów i perfum. Ponadto olej z nasion kminku stosuje się jako wielofunkcyjne farby luminescencyjne.

Warto wiedzieć

Kumin (kmin rzymski) a ciąża i laktacja

Kumin zwiększa wydzielanie mleka podczas laktacji. Taką właściwość zawdzięcza obecności tymolu, zwiększającego wydzielanie z gruczołów, w tym mleka, z gruczołów sutkowych. Spożywanie kuminu jest korzystne zarówno w czasie laktacji, jak również ciąży ze względu na wysoką zawartość żelaza, którego zapotrzebowanie jest w tym okresie zwiększone. Dodatkowo kumin jest źródłem wapnia, który jest ważnym składnikiem mleka.

Kumin (kmin rzymski) - zastosowanie w kuchni

Kmin rzymski jest bardzo aromatyczną i pikantną przyprawą, która posiada delikatnie gorzki smak. Kumin jest stosowany w kuchni jako przyprawa do potraw. Występuje w formie ziaren, jak i zmielonej. Jest dostępny jako samodzielna przyprawa, jak również jako składnik mieszanek przypraw, głównie curry, garam masala.

Warto wiedzieć

Kumin (kmin rzymski) - gdzie kupić? Cena kuminu

Kumin można kupić w niemalże każdym sklepie spożywczym. Jego cena nie jest wysoka. Za 18 g trzeba zapłacić ok. 2 zł.

Kumin (kmin rzymski) - do czego się dodaje?

Kumin nadaje się zarówno do przyprawiania mięs i ryb, zup, gulaszów, jak również do posypania nim chleba czy ciast. Ponadto świetnie sprawdzi się jako przyprawa do dań z nasion strączkowych, warzywnych oraz jako dodatek do ryżu czy kasz. Kuminem przyprawia się także kapustę kiszoną, dodaje się do sosów pomidorowych oraz marynat. Olej uzyskiwany z kuminu w drodze destylacji z parą jest stosowany do aromatyzowania napojów alkoholowych, deserów i innych przypraw.

Kumin można znaleźć w francuskich serach, takich jak ser Leyden, oraz niektórych tradycyjnych chlebach z Francji. W Niemczech kumin wykorzystuje się do przygotowania likieru.

Warto wiedzieć

Kumin a kminek

Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) i kmin rzymski (kumin, Cuminum cyminum L.) to całkiem inne rośliny. Kmin rzymski pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i nie występuje w Polsce. Z kolei kminek zwyczajny rośnie w naszym kraju pospolicie na łąkach, przydrożach i pastwiskach.

Trufle z kuminem i kawą

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Siwy
|

Bardzo zdrowa oraz aromatyczna przyprawa, znad Morza Śródziemnego i nie tylko. Ja stosuję do potraw "ciężkich". :)

mala
|

Kim rzymski (kumin) i kminek to dwie zupełnie inne przyprawy ;) Kminek jest nasz polski, jedna z najstarszych przypraw :) Smaczny, ale trochę ostatnio niedoceniany.

Marcela
|

Widziałam, że kminek jest zdrowy, ale nie wiedziałam że aż tak. Mąż ostatnio kupił Kmin Rzymski z Indii. K szukałam nawet w necie inspiracji na potrawy. Kminek dodaje się do bigosu, kapuśniaku, barszczu, pasztecików, kiełbas czy wiejskiego chleba. Świetnie pasuje też do schabu, ćwikł i pieczonych ziemniaków.