Kumin (kmin rzymski) - właściwości lecznicze i zastosowanie

2019-04-03 12:20 Marzena Masna, dietetyk

Kumin, czyli kmin rzymski, to nie to samo co kminek. Kumin (kminek rzymski) ma nieco inne właściwości lecznicze, a co za tym idzie - znalazł nieco inne zastosowanie w lecznictwie i kuchni. Jakie zastosowanie znalazł kumin? Czym zastąpić kumin? Gdzie można go kupić i jaka jest jego cena?

Kumin, czyli kmin rzymski, to przyprawa pochodząca z Egiptu, która - dzięki swoim właściwościom - znalazła szerokie zastosowanie w średniowiecznej Europie, zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni. Obecnie kumin (kmin rzymski) jest uprawiany w Maroku, Iranie, Turcji Indiach, Chinach i w obu Amerykach. Najbardziej popularny w kuchni śródziemnomorskiej ze względu na walory smakowo- zapachowe.

Spis treści:

  1. Kumin (kmin rzymski) - właściwości zdrowotne
  2. Kumin (kmin rzymski) - zastosowanie w kuchni
  3. Kumin (kmin rzymski) - gdzie kupić? Cena kuminu
  4. Kumin (kmin rzymski) - do czego się dodaje?
  5. Kumin a kminek

Kumin (kmin rzymski) - właściwości zdrowotne

  • Kumin (kmin rzymski) wspomaga leczenie anemii

Kumin jest doskonałym źródłem żelaza - 100 g przyprawy ponad 6- krotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten pierwiastek mineralny. Dzięki temu kumin zarówno zapobiega, jak i wspomaga leczenie anemii. Żelazo jest ważne m.in. dla kobiet miesiączkujących, które tracą żelazo w trakcie krwawienia.

Poza tym kumin, dzięki wysokiej zawartości żelaza, witaminy C i A, kumin ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

  • Kumin (kmin rzymski) obniża poziom cholesterolu

Kumin obniża stężenie "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów we krwi oraz zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu HDL we krwi. Poprawę profilu lipidowego krwi zaobserwowano u osób z nadwagą i otyłością oraz u osób z hipercholesterolemią.

  • Kumin (kmin rzymski) wspomaga układ trawienny

Kumin łagodzi zaburzenia trawienne. Stymuluje wydzielanie enzymów przez trzustkę, które warunkują absorbcję składników odżywczych. Zawarty w kuminie tymol stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych odpowiedzialnych za trawienie pokarmu.

  • Kumin (kmin rzymski) obniża poziom cukru we krwi

Badania na zwierzętach wykazały, że kumin przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi u osobników z hiperglikemią oraz zmniejszenia masy ciała. Dodatkowo zaobserwowano obniżenie poziomu mocznika we krwi. Stwierdzono także, że kuminaldehyd i kuminol zawarte w kuminie wpływają na zwiększenie wydzielania insuliny. W innym badaniu zaobserwowano, że metanolowy ekstrakt nasion kuminu powoduje zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, poziomu hemoglobiny glikowanej, kreatyniny, mocznika oraz wzrost stężenia insuliny we krwi u szczurów z cukrzycą.

Warto wiedzieć

Kumin (kmin rzymski) - wartości odżywcze w 100 g

Wartość kaloryczna - 375 kcal
Białko - 17,81 g
Tłuszcze - 22,27 g

Kwasy tłuszczowe nasycone - 1,535 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 14,04 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 3,279 g

Węglowodany - 44,24 g
Błonnik - 10,5 g


Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Fosfor - 499,0  mg (71%)
Potas - 1788,0  mg (51%)
Sód - 168,0 mg (11%)
Wapń - 931,0 mg  (93%)
Żelazo - 66,36  mg (644%)
Magnez - 366,0 mg (92%)
Cynk - 4,8 mg (45%)
Miedź - 0,867 mg (96%)
Selen - 5,2 µg (9%)

Witamina B1 - 0,628 mg (48%)
Witamina B2 - 0,327 mg (25%)
Niacyna - 4,579 mg (29%)
Witamina B6 - 0,435 mg (33%)
Witamina B12 - 0,0 µg (0%)
Witamina C - 7,7 mg (9%)
Witamina A - 64,0 µg (7%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017

  • Kumin (kmin rzymski) na schorzenia układu oddechowego

Kumin, dzięki obecności aromatycznych olejków eterycznych i środków dezynfekujących, działa jako środek wykrztuśny, powodując rozrzedzenie w drogach oddechowych flegmy i ułatwiając jej eliminację przez kaszel i plucie. Polecany jest więc z stanach zapalnych dróg oddechowych (np. zapalenia oskrzeli), a także w przebiegu astmy.

Kumin może powodować alergie skórne oraz alergiczne reakcje oddechowe. Osoby zażywające m.in. leki przeciwgrzybicze, antybiotyki, przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu, przeciwbólowe czy suplementujące żelazo powinny stosować kumin ostrożnie i dla bezpieczeństwa skonsultować to z lekarzem.

  • Kumin (kmin rzymski) a padaczka

Badania wykazały, że zewnątrzkomórkowe stosowanie olejku eterycznego z kuminu znacznie zmniejszyło częstotliwość wystąpienia napadów padaczkowych indukowanych przez pentylenetetrazol (PTZ). Ponadto zaobserwowano, że olejki eteryczne zawarte w kuminie wpływają na wydłużenie czasu trwania okresów bez napadów padaczkowych, obniżenie amplitudy potencjału hiperpolaryzacji (AHP) i zahamowanie szybkości wyzwalania napadów padaczkowych.

  • Kumin (kmin rzymski) ma korzystny wpływ na skórę

Olejki eteryczne oraz aldehyd wyizolowane z kuminu mają właściwości przeciwbakteryjne. Wykazują działanie hamujące na wzrost bakterii, m.in.: Escherichia coli, Staphylococcus epidermidis, S. aureus, S. hemolyticus, Propionibacterium acnes, Corynebacterium diphtheriae, Erysipelothrix rhusiopathiae, Bacillus cereus, Clostridium tetani. Nie wpływają na wzrost bakterii Pseudomonas spp. Z tego powodu zapobiegają wystąpieniu licznych infekcji mikrobiologicznych i grzybicznych skóry. Warto wiedzieć, że kumin jest również stosowany jako składnik pachnących kremów, balsamów i perfum. Ponadto olej z nasion kminku stosuje się jako wielofunkcyjne farby luminescencyjne.

Warto wiedzieć

Kumin (kmin rzymski) a ciąża i laktacja

Kumin zwiększa wydzielanie mleka podczas laktacji. Taką właściwość zawdzięcza obecności tymolu, zwiększającego wydzielanie z gruczołów, w tym mleka, z gruczołów sutkowych. Spożywanie kuminu jest korzystne zarówno w czasie laktacji, jak również ciąży ze względu na wysoką zawartość żelaza, którego zapotrzebowanie jest w tym okresie zwiększone. Dodatkowo kumin jest źródłem wapnia, który jest ważnym składnikiem mleka.

Kumin (kmin rzymski) - zastosowanie w kuchni

Kmin rzymski jest bardzo aromatyczną i pikantną przyprawą, która posiada delikatnie gorzki smak. Kumin jest stosowany w kuchni jako przyprawa do potraw. Występuje w formie ziaren, jak i zmielonej. Jest dostępny jako samodzielna przyprawa, jak również jako składnik mieszanek przypraw, głównie curry, garam masala.

Warto wiedzieć

Kumin (kmin rzymski) - gdzie kupić? Cena kuminu

Kumin można kupić w niemalże każdym sklepie spożywczym. Jego cena nie jest wysoka. Za 18 g trzeba zapłacić ok. 2 zł.

Kumin (kmin rzymski) - do czego się dodaje?

Kumin nadaje się zarówno do przyprawiania mięs i ryb, zup, gulaszów, jak również do posypania nim chleba czy ciast. Ponadto świetnie sprawdzi się jako przyprawa do dań z nasion strączkowych, warzywnych oraz jako dodatek do ryżu czy kasz. Kuminem przyprawia się także kapustę kiszoną, dodaje się do sosów pomidorowych oraz marynat. Olej uzyskiwany z kuminu w drodze destylacji z parą jest stosowany do aromatyzowania napojów alkoholowych, deserów i innych przypraw.

Kumin można znaleźć w francuskich serach, takich jak ser Leyden, oraz niektórych tradycyjnych chlebach z Francji. W Niemczech kumin wykorzystuje się do przygotowania likieru.

Warto wiedzieć

Kumin a kminek

Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) i kmin rzymski (kumin, Cuminum cyminum L.) to całkiem inne rośliny. Kmin rzymski pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i nie występuje w Polsce. Z kolei kminek zwyczajny rośnie w naszym kraju pospolicie na łąkach, przydrożach i pastwiskach.

Trufle z kuminem i kawą

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Siwy
|

Bardzo zdrowa oraz aromatyczna przyprawa, znad Morza Śródziemnego i nie tylko. Ja stosuję do potraw "ciężkich". :)

mala
|

Kim rzymski (kumin) i kminek to dwie zupełnie inne przyprawy ;) Kminek jest nasz polski, jedna z najstarszych przypraw :) Smaczny, ale trochę ostatnio niedoceniany.

Marcela
|

Widziałam, że kminek jest zdrowy, ale nie wiedziałam że aż tak. Mąż ostatnio kupił Kmin Rzymski z Indii. K szukałam nawet w necie inspiracji na potrawy. Kminek dodaje się do bigosu, kapuśniaku, barszczu, pasztecików, kiełbas czy wiejskiego chleba. Świetnie pasuje też do schabu, ćwikł i pieczonych ziemniaków.