Które wino jest zdrowsze dla serca - białe czy czerwone? Ekspert wyjaśnia

2021-10-20 12:37
wino dla zdrowia
Autor: Getty Images

Coraz częściej mówi się o tym, że picie wina niesie za sobą szereg różnorodnych korzyści dla zdrowia. Jakie jednak wino wybrać, aby sobie nie zaszkodzić? Jakie ilości wina są rozsądne i kiedy najlepiej je pić? O wypowiedź poprosiliśmy eksperta - kardiologa Marcina Ogórka, dyrektora Centrum Medycznego w Łodzi.

Spis treści

  1. Które wino jest zdrowsze dla serca - białe czy czerwone?
  2. Jak wpływa na serce wino spożywane w rozsądnych ilościach?
  3. Jakie są znane inne aspekty wpływu wina na zdrowie?
  4. Jakie dawki są rozsądne, czy można pić je codziennie?

Które wino jest zdrowsze dla serca - białe czy czerwone?

dr Marcin Ogórek: "Wino czerwone jest zdecydowanie zdrowsze dla serca. W przeciwieństwie do wina białego zawiera polifenole - substancje o właściwościach przeciwutleniających, które korzystnie wpływają na serce i cały układ krwionośny. W winie czerwonym antyoksydantów jest nawet dziesięciokrotnie więcej niż w białym".

Poradnik Zdrowie: kiedy iść do kardiologa?

Jak wpływa na serce wino spożywane w rozsądnych ilościach?

dr Marcin Ogórek: "Silne działanie przeciwutleniające substancji zawartych w winie, chroni DNA komórek przed starzeniem oraz niszczy wolne rodniki tlenowe, odpowiadające za chorobę wieńcową serca. Polifenole przyczyniają się do zmniejszenia złego cholesterolu, mają wpływ na zmniejszenie ciśnienia tętniczego i tym samym zapobiegają zawałowi serca. Alkohol w umiarkowanych ilościach rozszerza naczynia wieńcowe, przez co zwiększa dopływ tlenu i substancji odżywczych do serca".

Jakie są znane inne aspekty wpływu wina na zdrowie?

dr Marcin Ogórek: "Pozytywny wpływu nie ogranicza się tylko do serca, czerwone wino jest też pomocne w zapobieganiu chorób całego układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy zawarte w winie czerwonym działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi oraz utlenianiu złego cholesterolu

Istotne jest również działanie przeciwnadciśnieniowe. Cały organizm czerpie korzyści z czerwonego wina, nie tylko układ sercowo-naczyniowy. Wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, poprawia ukrwienie, pite podczas posiłków zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych. Przeciwutleniacze wspierają tez odżywienie i nawilżenie skóry".

Wirtualny alkomat - skorzystaj z kalkulatora promili

Krok 1 z 3, podaj swoje informacje

18-99 lat
cm
kg

Jakie dawki są rozsądne, czy można pić je codziennie?

dr Marcin Ogórek: "Bardzo ważna kwestia - działanie prozdrowotne wykazuje wino czerwone spożywane do posiłku. Nie należy go spożywać okazjonalnie w dużych ilościach - wówczas nie wykaże wspomnianego wyżej działania, a może zaszkodzić. Najbardziej optymalne jest picie jednej lampki czerwonego wina do głównego posiłku. Chyba, że występują przeciwwskazania. Takimi są: ciąża i okres karmienia piersią, choroby wątroby i trzustki, ale także alergie, astma oraz migreny".

Ekspert
Dr n.med. Marcin Ogórek - kardiolog, spec. chorób wewnętrznych. Dyrektor Centrum Medycznego All-Med w Łodzi.
Dr n. med. Marcin Ogórek - kardiolog, spec. chorób wewnętrznych. Dyrektor Centrum Medycznego All-Med w Łodzi.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.