KSYLITOL dla cukrzyków i nie tylko. Właściwości cukru brzozowego

2019-07-25 14:43 Monika Majewska

Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma ksylitol.

Ksylitol (cukier brzozowy) to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która obok sorbitolu, mannitolu, erytritolu i maltitolu należy do grupy polioli, czyli "alkoholi cukrowych" – węglowodanów charakteryzujących się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Takie właściwości ksylitolu sprawiają, że jest on polecany zwłaszcza diabetykom i osobom walczącym z nadwagą.

Ksylitol (cukier brzozowy) - występowanie. Jak smakuje ksylitol?

Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, że ludzki organizm również w niewielkich ilościach wytwarza ksylitol.

Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Ponadto podczas jego używania można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol można znaleźć w wielu produktach. W sprzedaży najczęściej występuje jako skarmelizowany cukier, choć spotkać można także gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a także pasty do zębów i aerozole do nosa.

Ksylitol (cukier brzozowy) dla cukrzyków

Ksylitol należy do grupy polioli. Są to węglowodany, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny (lub przy nieznacznym jej udziale), tzn. nie powodują wzrostu stężenia glukozy we krwi i nie stymulują wydzielania insuliny. W związku z tym indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest parokrotnie niższy niż cukru. A im niższy IG, tym niższy poziom cukru we krwi. Z tego powodu ksylitol jest polecany cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością.

Ksylitol (cukier brzozowy) a odchudzanie. Ile kalorii ma ksylitol?

Ten naturalny słodzik jest idealny dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Cukier brązowy zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier - dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w porównaniu do zwykłego cukru, który dostarcza 4 kcal/g. Poza tym zmniejsza łaknienie na słodycze.

Ważne

Ksylitol (cukier brzozowy) idealny do wypieków

Ksylitol jest idealny do wszelkiego rodzaju ciast i przetworów owocowych, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich naturalnych właściwości.

Ksylitol (cukier brzozowy) a osteoporoza

Ksylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości. Z tego względu jest polecany nie tylko osobom, u których zdiagnozowano osteoporozę, lecz także dzieciom (ale dopiero od 3. roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje. Warto wiedzieć, że tradycyjny cukier wykazuje odwrotne działanie – "wypłukuje" z organizmu sole mineralne, w tym wapń.

Ksylitol (cukier brzozowy) przeciw próchnicy i innym chorobom zębów

Naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w "Journal of American Dental Association", wykazali również, że ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorobom zębów. Cukier brzozowy szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Ponadto hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów. Tę tezę potwierdzają badacze z Harvard School of Dental Medicine (Wydział Stomatologii Uniwersytetu Harvarda), którzy stwierdzają, że "ksylitol wyraźnie zmniejsza liczbę przypadków stomatologicznych".

Dlatego dzieciom, zamiast cukru, który powoduje próchnicę zębów (a także paradontozę), lepiej podać ten naturalny słodzik. Niektórzy zalecają przed połknięciem ksylitolu wymieszać go ze śliną i przepłukać nim jamę ustną. Inni przyrządzają z niego roztwory wodne jako płukanki (nie tylko do ust, lecz także gardła).

Ksylitol (cukier brzozowy) wspomaga odporność organizmu

Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a co za tym idzie - hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Z tego względu ksylitol jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, gdyż ten tylko "dokarmia" bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów.

To ci się przyda

Czy ksylitol może być szkodliwy?

Badacze z amerykańskiego Urzędu ds. Żywności i Leków (FDA) uznali, że ksylitol nie posiada żadnych znanych własności toksycznych. Podobne zdanie ma Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), który uznał nawet, że nie istnieje jego dzienna granica spożycia. Jednak mimo to nie należy przesadzać z ilością spożywanego ksylitolu. Jego nadmiar w diecie może doprowadzić do nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach, lekkich biegunek lub skurczów. Na szczęście jest to działanie tymczasowe, a organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do jego zwiększonych dawek w całodziennym pożywieniu.

Warto wiedzieć, że na opakowaniach produktów, w których zawartość ksylitolu (i innych polioli) przekracza 10 proc. masy wyrobu, producent ma obowiązek podać informację, że spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Ksylitol - możesz nim zastąpić cukier

Źródło: x-news.pl./Agencja TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
laa
|

to wada cukru brzozowego że nie wyhoduje się na nim drożdży, jest bakteriobójczy

Ojciec
|

"Przeprowadza się je w reaktorach pod ciśnieniem wodoru 6 - 10 MPa, z użyciem katalizatorów. Katalizator otrzymuje się przez stopienie niklu z glinem z dodatkiem innych promotorów. Ochłodzony i rozbity stop ładuje się do autoklawu a następnie katalizator zadaje się wodnym roztworem NaOH. Wodorotlenek sodu rozpuszcza glin, uwalniając nikiel w aktywnej formie. W reaktorze β-D-ksylopiranoza zostaje uwodorniona do ksylitolu. Taki hydrolizat oczyszcza się węglanem i po odsączeniu roztworu ksylitolu usuwa się kationy i aniony przez dodatkową obróbkę odpowiednimi jonami. Ksylitowy roztwór zagęszcza się w wyparce próżniowej do 75% suchej substancji i poddaje krystalizacji[6]." - jak dla mnie to z naturą to tu słabo ... :) Nie jestem chemikiem i nie wiem czy ten proces jest bezpieczny ale o ile wiem glin i nikiel to substancje szkodliwe... Jest tu jakiś chemik który mnie uspokoi że nic z tego glinu i nilku nie przedostaje się do naszego cudownego ksylitilu?

sylwia
|

Powiem tak... lekarz zabronił mi spozywania cukru, bo nigdy nie pozbęde sie bakterii...Ksylitol jest wiec alternatywa na normalne zycie bez bakterii

agi
|

?????????
odkwaszamy organizm dla zdrowia- dobry jest odczyn zasadowy- giną grzyby i bakterie

bartek
|

To nieprawda, że ksylitol zwalcza bakterie. Wręcz przeciwnie! To cukier zakwasza organizm, przez co giną bakterie. Natomiast w środowisku zasadowym bakterie lepiej się rozwijają (np. po spożyciu ksylitolu).

Krolewska Zielarnia
|

Zgadzamy się z Panią, trzeba uważnie przeglądać produkt w poszukiwaniu kraju pochodzenia. Sami czesto zamawiajać towar do naszego sklepu musimy odmawiac widząc napis "Chiny".

Tomek
|

Polecam ksylitol, ale fiński. Ten z Chin jest zdecydowanie gorszy jakościowo. Co jakiś czas kupuję dla rodziców, którzy używają go zamiast zwykłego białego cukru do herbaty czy kawy.

kuku
|

tzn że masz pewność ze kupiłes 100 procent ksylitolu. drożdze tylko z cukrem sie rozrabia

peka
|

jak chciałem przygotować drożdże do pieczenia ciasta dodając do mleka z drożdżami ksylitu, to one nawet nie drgnęły. Nie wiem czy im nie smakowało :) czy zostały zabite :(

anka
|

Trzeba uważać co się kupuje, najczęściej sklepy sprzedają ksylitol chiński z kukurydzy a nie fiński z brzozy. Oczywiście najczęściej kraj pochodzenia nie jest podany a więc jest to dużo tańszy ksylitol chiński.