Kotlety mielone - wartości odżywcze, kalorie

2018-01-16 15:03 Aleksandra Żyłowska, dietetyk

Kotlety mielone są jednym z najbardziej popularnych polskich dań. Jednak mało kto wie, jakie wartości odżywcze mają kotlety mielone i ile mają kalorii. Sprawdź, jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone - to z indyka, a może wieprzowe czy wołowe - i czy kotlety mielone są zdrowe?

Kotlety mielone to odpowiednio uformowane i usmażone mięso mielone (np. z indyka) z różnymi dodatkami (np. z pieczarkami, z serem). Tradycyjne kotlety mielone są obtaczane bułką tartą, smażone i najczęściej podawane z ziemniakami i buraczkami.

Spis treści:

  1. Kotlety mielone - skład. Z czego zrobiony jest kotlet mielony?
  2. Kotlety mielone - jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
  3. Kotlety mielone - kalorie, wartości odżywcze mięsa mielonego
  4. Kotlety mielone na świecie
  5. Kotlety mielone w wersji dietetycznej

Kotlety mielone - skład. Z czego zrobiony jest kotlet mielony?

Z czego składają się tradycyjne kotlety mielone? Z mięsa mielonego, jajka (wiąże masę mięsną), bułki pszennej wcześniej namoczonej w wodzie lub mleku (dodatek ten zapewnia pulchność i właściwą konsystencję masy), drobno posiekanej i podsmażonej na oleju cebulki, soli i pieprzu. Niektórzy przyprawiają mięso również majerankiem i czosnkiem. Mięso z dodatkami formuje się w owalne, lekko spłaszczone kotlety, obtacza w bułce tartej i smaży na niezbyt głębokim, mocno rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Przygotowany w ten sposób kotlet mielony o masie 80g dostarcza:

Kotlety mielone - jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Kluczem do pysznych kotletów mielonych jest odpowiednie mięso. Nie może być zbyt chude (np. tylko z piersi indyka), gdyż kotlety będą zbyt twarde i suche. Najlepiej gdy w mielonym na jedną część mięsa tłustego przypadają 2 części mięsa chudego. Tłuszcz odpowiada za miękkość i pulchność kotletów oraz sprawia, że lepiej się kleją i nie rozpadają na patelni, a gotowe są soczyste. Dobre połączenia to:

  • karkówka i szynka wieprzowa
  • łopatka i szynka
  • łopatka i drób
  • łopatka i chuda wołowina

Sama wołowina też nie zawsze się sprawdza, ponieważ mięso może być zbyt twarde. Mięso mielone można przygotować samodzielnie, mieląc w domu z kawałków kupionych w sklepie mięsnym, poprosić o zmielenie w sklepie lub kupić gotowe mielone na tackach lub w opakowaniach próżniowych. Najbardziej pewni jakości mięsa możemy być, mieląc je samodzielnie lub w sklepie.

Dobre mięso mielone jest ułożone w warkocze, a nie stanowi zbitą masę. Nie jest wysuszone, ani rozmyte i nie puszcza wody. Ma różową barwę. Wystrzegać należy się mięsa mielonego, które jest szarawe i mieni się tęczowo. Oznacza to, że nie jest świeże.

Kupując mięso gotowe, trzeba być ostrożniejszym, co nie oznacza, że nie można kupić dobrego mięsa mielonego. Należy zwracać uwagę na nazwę. Jeśli na opakowaniu widnieje hasło „mięso mielone”, możemy być prawie pewni, że kupujemy produkt najwyższej jakości. Prawie, gdyż kontrole Inspekcji Handlowej zwykle wykazują przypadki zafałszowań sprzedawanych produktów. Umieszczenie hasła „mięso mielone” na gotowym produkcie obliguje producenta do sprzedaży wyrobu, w którym znajduje się minimum 99% mięsa i mniej niż 1% soli.

Inaczej jest, gdy kupujemy:

  • "mięso garmażeryjne"
  • "mielonkę"
  • "mięso na klopsy"
  • "mięso na tatara"

W takim wypadku producenta nie obowiązują już normy i może sprzedać wyrób z dodatkiem wody, skór, białka roślinnego i innych wypełniaczy, kolagenu, substancji konserwujących oraz przeciwutleniających. Dodatki mogą stanowić nawet kilkadziesiąt procent składu, a w sklepach dostępne są mielonki, które zawierają mniej niż 50% mięsa. Błonnik sojowy, grochowy czy mąka ziemniaczana to środki wiążące, które służą do utrzymywania wody dodanej do produktu w celu zwiększenia jego masy. Dodatek wody wymusza użycie środków konserwujących i przeciwutleniających, gdyż woda jest środowiskiem rozwoju bakterii, zatem mięso szybciej się zepsuje.

Warto wiedzieć

Kotlety mielone - kalorie, wartości odżywcze mięsa mielonego

Mięso mielone wołowe (90 proc. mięso, 10 proc. tłuszczu) smażone na patelni bez tłuszczu - wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna - 204 kcal
Białko ogółem - 25.21 g
Tłuszcz - 10.68 g
Węglowodany - 0.00 g
Błonnik - 0.0 g

Witaminy

Tiamina – 0.043 mg
Ryboflawina – 0.177 mg
Niacyna - 6.027 mg
Witamina B6 - 0.379 mg
Kwas foliowy -  8 µg
Witamina A – 3 IU
Witamina E – 0.13 mg
Witamina D - 2 IU
witamina K - 1.1 µg

Minerały

Wapń – 15 mg
Żelazo - 2.77 mg
Magnez - 23 mg
Fosfor - 216 mg
Potas - 363 mg
Sód – 75 mg
Cynk - 6.33 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 4.189 g
jednonienasycone - 4.473 g  
wielonienasycone - 0.381 g
tłuszcze trans - 0.397 g
cholesterol - 84 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Kotlety mielone na świecie

Kotlety mielone znamy i lubimy w Polsce, ale nie jesteśmy jedyną nacją, która je przyrządza. W kuchniach świata kotlety mielone występują w wielu odmianach:

Kotlet mielony znany w całej Polsce na Śląsku nazywany jest karminadlem, a w Małopolsce - sznyclem.

  • amerykańskie hamburgery - to te z mielonej wołowiny bez jajka i bułki przygotowywane na grillu lub patelni grillowej w postaci płaskich, okrągłych kotletów
  • chorwackie cevapcici - z dużą ilością cebuli i przypraw podawane są jako podłużne kotleciki na patyku do szaszłyków, pieczone w piecu lub piekarniku
  • greckie keftedes - przygotowywane są z mięsa wołowego i jagnięcego doprawione miętą, obtoczone w mące i smażone na patelni
  • greckie bifteki - na bazie mięsa wołowego nadziewane serem feta pieczone w piekarniku
  • libańskie kebbes, w których bułka zastąpiona jest bulgurem. Można je wykonać z mielonej baraniny, ryb, dyni lub ziemniaków
  • Libańskie kafty – to pieczone płaskie kotlety z baraniny z natką pietruszki i cebulą
  • tureckie kefta z wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny z cebulą i imbirem

Sekret idealnych  mielonych [#TOWIDEO]

Kotlety mielone w wersji dietetycznej

Aby kotlety mielone były dietetyczne, należy je przygotować z chudego mięsa, np. indyka. W tym celu potrzebne będą: mięsa mielonego z udźca indyka, woda, czosnek, cebula, garść świeżej kolendry, mięty i natki pietruszki, chili, cynamon, kumin, sól i pieprz, a także oliwa z oliwek.

Do mięsa wymieszanego z wodą należy dodać pokrojone warzywa i posiekane zioła. Gdy mięso będzie już wymieszane, należy uformować z niego kotlety i smażymy. Pieczemy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotlety można też piec w piekarniku lub ugotować w parowarze.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE