Kiszona marchew - właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie. Przepis na kiszoną marchew

2021-06-11 14:11

Kiszona marchew zyskuje coraz większą popularność nie tylko z uwagi na swój oryginalny smak, ale także ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jak kiszona marchew działa na zdrowie? W jaki sposób ją przyrządzić, aby była smaczna i prosta w przygotowaniu?

Kiszona marchew-właściwości dla zdrowia
Autor: Getty Images

Kiszona marchew to alternatywa dla popularnej kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków. Jest dostępna całorocznie, więc można ją przyrządzać zawsze na bieżąco. Kiszona marchew jest źródłem wielu drogocennych witamin i wykazuje zbawienny wpływ na zdrowie.

Spis treści

  1. Kiszona marchew - właściwości dla zdrowia
  2. Kiszona marchew - prosty przepis
  3. Kiszona marchew - zastosowanie. Jak jeść kiszoną marchew?
  4. Marchew - właściwości dla zdrowia

Kiszona marchew - właściwości dla zdrowia

Kiszona marchew to przede wszystkim duża dawka odporności - podobnie jak reszta kiszonek również i kiszona marchew wspiera pracę układu odpornościowego i chroni organizm przed infekcjami

Ponadto, jest cennym źródłem witamin i minerałów, bogata jest także w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej. Kiszona marchew zawiera niewiele kalorii, wspiera przemianę materii - sprawdzi się zatem doskonale w trakcie diety

Kiszona marchew - prosty przepis

Wykonanie kiszonej marchwi nie jest trudne. Do jej przygotowania niezbędne są następujące składniki:

Kiszona marchew - sposób przygotowania:

Aby przyrządzić kiszoną marchew, wykonaj następujące kroki:

  • marchew obierz ze skóry i pokrój na plasterki,
  • cebulę obierz i pokrój w piórka lub plasterki,
  • czosnek przekrój wzdłuż na pół, 
  • warzywa umieść w garnku,
  • plastry marchwi zalej wodą mineralną,
  • dodaj sok z kapusty lub ogórków kiszonych,
  • dodaj chrzan, liść laurowy, imbir, koperek i sól,
  • całość przykryj talerzem, aby warzywa były dociśnięte,
  • przykryj ściereczką i odstaw na ok. 3-5 dni.

Po ok. trzech dniach sprawdzamy smak soku - jeśli jest wystarczająco kwaśny, przekładamy marchew do słoików układając plastry ciasno obok siebie i zalewamy sokiem do kiszenia. Jeśli po trzech dniach smak soku jest za mało kwaśny - odstaw go jeszcze na kilka dni. 

Słoiki należy szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. 

Kiszona marchew - zastosowanie. Jak jeść kiszoną marchew?

Kiszona marchew sprawdzi się jako dodatek do kanapek, a także jako zamiennik surówki do dań głównych. Marchew kiszoną można skropić oliwą lub dodać do niej nieco świeżo posiekanego koperku lub natki czy cebuli dymki. 

Marchew - właściwości dla zdrowia

Marchew sama w sobie to prawdziwa bomba witaminowa. Jest doskonałym źródłem karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy takich jak

Witaminy i minerały dostępne w marchwi: