Kawa z cykorii: dlaczego warto ją pić?

2020-10-27 11:35 Magdalena Gajda

Kawa z cykorii to napój, który w czasach braku lub utrudnionego dostępu do kawy prawdziwej był jej powszechnym substytutem. Obecnie kawę z cykorii doceniają nie tylko osoby, które lubią aromat i smak kawy, ale nie mogą jej pić ze względu na zawartą w niej kofeinę. Kawa z cykorii jest także jednym z uznanych prebiotyków. Jak powstaje kawa z cykorii i jakie jeszcze ma zalety zdrowotne?

Kawa z cykorii: dlaczego warto ją pić?
Autor: Getty Images

Kawa z cykorii właściwie nie powinna być nazywana kawą. Nazwa ta jest bowiem zarezerwowana dla napojów, które powstają z ziaren kawowca. A przylgnęła ona także do napoju wytwarzanego z cykorii, ponieważ jego aromat i smak są niemal identyczne z kawą prawdziwą. Kawę z cykorii warto jednak pić nie tylko z powodu jej walorów smakowych i zapachowych, ale i wielu cennych właściwości zdrowotnych.

Spis treści

  1. Kawa z cykorii: jak powstaje?
  2. Kawa z cykorii: składniki odżywcze
  3. Kawa z cykorii: właściwości zdrowotne
  4. Kawa z cykorii: sposoby na goryczkę
  5. Kawa z cykorii: przepisy

Kawa z cykorii: jak powstaje?

Cykoria (Cichorium L.) to roślina znana już w starożytności ze swoich licznych właściwości leczniczych. Pod nazwą: cykoria, kryje się tak naprawdę grupa roślin, na którą składa się 8 gatunków rosnących w Europie, Azji i Afryce, a dokładnie w ich strefach klimatycznych umiarkowanie ciepłych.

W Polsce popularne są 4 gatunki cykorii:

  • cykoria podróżnik – roślina polno-łąkowa o niebieskich, drobnych kwiatach wykorzystywana w ziołolecznictwie, m.in. w leczeniu dolegliwości trawiennych, niewydolności wątroby, żółtaczce i chorobach skórnych; do dziś jest składnikiem wielu leków na wątrobę,
  • cykoria sałatowa – z jadalnymi, jasnozielonymi, biało-żółtymi lub biało-bordowymi liśćmi, o charakterystycznym gorzkim, cierpkim smaku,
  • cykoria korzeniowa – hodowana i dla korzenia i dla liści,
  • cykoria korzeniowa biała – szlachetniejsza wersja cykorii korzeniowej, uprawiana dla żółtych, jadalnych korzeni.

I to właśnie z suszonych lub prażonych korzeni cykorii korzeniowej białej powstaje napój pod nazwą: kawa z cykorii. Czasem także, sproszkowany korzeń cykorii korzeniowej dodawany jest do kawy naturalnej lub kawy zbożowej.

Kawa z cykorii: składniki odżywcze

Kawa z cykorii ma niską wartość energetyczną – 100 gr to ok. 3 kcal, a ponadto nie zawiera tłuszczy, cukrów i cholesterolu, a węglowodany jedynie w śladowych ilościach. Nie ma także kofeiny, dlatego polecana jest jako zamiennik kawy prawdziwej dla osób chorych na nadciśnienie tętnicze.

Kawa z cykorii jest za to cennym źródłem minerałów takich jak:

oraz witaminy B3, błonnika i inuliny. Ten ostatni składnik (ok. 40 proc. składu cykorii) to wielocukier, który stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej. Ta zaś chroni i układ pokarmowy i cały organizm przed wnikaniem do nich drobnoustrojów chorobotwórczych. To dlatego kawa z cykorii jest uważana za jeden z najlepszych produktów prebiotycznych. Jednak uwaga - u niektórych osób, nadmiar inuliny może wywołać dolegliwości pokarmowe, np. wzdęcia i gazy.

Kawa z cykorii: właściwości zdrowotne

Kawa z cykorii przejęła wiele właściwości zdrowotnych swojej rośliny-matki. Do najważniejszych zalet tego napoju zalicza się:

Kawa z cykorii może jednak wywołać pewne efekty uboczne. Wspomniane dolegliwości ze strony układu pokarmowego wywołane nadmiarem inuliny to nie wszystko. Kawa z cykorii, spożywana w nadmiarze może osłabić naczynia krwionośne. Dlatego osoby, które mają problem z żylakami i hemoroidami, nie powinny jej pić więcej, niż 1 filiżankę dziennie.

Ponadto, kawa z cykorii nie jest zalecana alergikom, bo wykazuje właściwości alergizujące, a także dzieciom w wieku do 3 lat.

Kawa z cykorii: sposoby na goryczkę

Gorzkawy posmak to cecha charakterystyczna nie tylko cykorii sałatowej, ale i korzeniowej. Przenosi się on niestety także na wytwarzany z cykorii napój, co odstręcza od niej wiele osób. Można jednak tę gorzkość złagodzić dodając do kawy z cykorii:

albo mleka roślinnego: sojowego, ryżowego lub owsianego.

Kawa z cykorii: przepisy

Kawa z cykorii na wsparcie odchudzania

Składniki:

  • 200 gr suszonego korzenia cykorii
  • 2 łyżki suszonych lub świeżych liści cykorii
  • woda

Jak przygotować? Suszony korzeń cykorii zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy do nich liście z cykorii i gotujemy razem do uzyskania mocnego wywaru. Następnie wywar studzimy, odcedzamy i pijemy 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

Kawa z cykorii na miły dzień

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy z cykorii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • wanilia
  • woda

Jak przygotować? Kawę z cykorii zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i dodajemy do niej pozostałe składniki w zaproponowanych proporcjach lub według własnego uznania. Tak przygotowaną kawę można pić na ciepło, ale też na zimno. Po wystudzeniu napoju można do niego dodać jeszcze kilka kostek lodu.

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE