Kawa mrożona - z lodami i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

2019-06-18 15:22 Marzena Masna, dietetyk

Kawa mrożona to napój, który pozwala ugasić pragnienie w upalny dzień. Najpopularniejsza jest grecka kawa mrożona frappe, przygotowana z pomocą blendera na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Popularna jest także kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną. Jednak taka kawa mrożona dostarcza sporą ilość kalorii. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze na kawa mrożona.

Spis treści:

  1. Kawa mrożona - frappe i nie tylko
  2. Kawa mrożona - kalorie, wartości odżywcze
  3. Kawa mrożona - właściwości zdrowotne
  4. Kawa mrożona z mlekiem - kalorie (kcal)
  5. Kawa mrożona z lodami - ile ma kalorii
  6. Kawa mrożona - jak często pić?
  7. Kawa mrożona - jak zrobić?

Kawa mrożona to zimny napój przygotowany na bazie kawy i lodu. Pierwszy napój przypominający dzisiejszą kawę mrożoną przygotowano w Algierii około 1840 roku z syropu kawowego i zimnej wody, tzw. mazagran.

W XIX wieku w menu pojawiały się kawy mrożone zwane, jako cafe frappe i zostały spopularyzowane w pierwszej połowie XX wieku w Stanach Zjednoczonych.

Sposoby przygotowania kawy mrożonej różnią się w zależności od regionu. W Australii kawę mrożoną podaje się z lodami i bitą śmietaną lub z kakao w proszku, śmietaną.

Dostępna jest też kawa mrożona w postaci paczkowanego, gotowego do spożycia napoju. W Kandzie przygotowuje się mrożone cappuccino określane, jako Ice Capps, a w Niemczech kawa mrożona podawana jest podobnie, jak w Australii - z lodami i bitą śmietaną.

Na Słowenii prócz lodów i bitej śmietany do kawy dodaje się płatki migdałów lub płatki czekoladowe, zaś w Grecji popularna jest kawa Frappe składająca się z kawy rozpuszczalnej, wody i cukru posiadająca charakterystyczną piankę. Do napoju dodaje się też czasami mleko i kostki lodu.

Kawa mrożona - frappe i nie tylko

Kawę mrożoną przygotowuje się na dwa sposoby: przez dodanie do słodkiego, gorącego naparu lodu lub przez zaparzenie kawy na zimno z dodatkiem słodkiego syropu, ponieważ w zimnej wodzie trudno rozpuszcza się cukier.

Kawę mrożoną przygotowuje się z kawy rozpuszczalnej zaparzonej na zimno z ewentualnym dodatkiem cukru i zmiksowanej do uzyskania pianki, do której dodaje się kostki lodu i mleko lub wodę (kawa Frappe).

Innym sposobem jest przygotowanie kawy mrożonej ze zmielonych ziaren kawy. W ekspresie ciśnieniowym należy uzyskać espresso, do którego opcjonalnie dodaje się cukier i wlewa do shakera z kostkami lodu, a następnie potrząsa (Freddo Espresso).

WARTO WIEDZIEĆ: Czym najlepiej ugasić pragnienie?

Nieco inaczej przyrządza się Freddo Cappuccino: osłodzone espresso dodaje się do kostek lodu i taką samą ilość spienionego mleka.

Do wystudzonego espresso można też dodać lody i zimne mleko. Całość należy zblendować do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Ponadto istnieje czekoladowa wersja kawy mrożonej - w espresso rozpuszcza się czekoladę, dodaje kostki lodu i mleko. Opcjonalnie można tę wersję kawy podawać z bitą śmietaną.

Warto wiedzieć

Kawa mrożona (bez dodatków) - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 0 kcal

Białko - 0,1 g
Tłuszcze - 0 g
Cholesterol - 0 mg
Węglowodany - 0 g
Błonnik - 0 g
Sacharoza - 0 g

(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Minerały

Sód - 2 mg (0,13%)
Potas - 49 mg (1,4%)
Wapń - 2 mg (0,2%)
Magnez - 3 mg (0,75%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Kawa mrożona - właściwości zdrowotne

Kawa mrożona bez dodatków i substancji słodzących nie dostarcza żadnych kalorii, jest więc dobrą alternatywą dla osób będących na diecie. Niestety, cukier i inne dodatki sprawiają, że jej wartość kaloryczna rośnie.

Najbardziej kaloryczna jest kawa mrożona z dodatkiem dużej ilości cukru, czekolady, mleka i bitej śmietany. Jej kaloryczność można zmniejszyć przez dodanie minimalnej ilości cukru oraz przygotowanie jej na bazie mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

Kawa mrożona, podobnie jak kawa podawana na gorąco, ma korzystny wpływ na zdrowie. Za korzystne właściwości kawy są odpowiedzialne zawarte w niej przeciwutleniaczne i kofeina.

Związki polifenolowe zawarte w kawie mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dodatek lodu nie wpływa negatywnie na bioaktywne związki zawarte w kawie.

Wykazano, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych. Ponadto poprawia funkcje poznawcze i zmniejsza ryzyko depresji.

Kawa pomaga także w odchudzaniu, gdyż przyspiesza metabolizm (gównie zwiększa spalanie tłuszczów, jednak takie właściwości przypisuje się kawie bez dodatków).

SPRAWDŹ: Czy kwas chlorogenowy z zielonej kawy pomaga w odchudzaniu?

Dodatkowo kawa mrożona ma odczyn alkaliczny (w porównaniu do kawy na ciepło), dzięki czemu jest bezpieczniejsza dla układu pokarmowego. Ze względu na większą delikatność, kawę mrożoną częściej pije się bez dodatków mleka czy śmietanki.

Jednak kawa mrożona charakteryzuje się wyższą zawartością kofeiny niż kawa na ciepło, dlatego osoby bardziej wrażliwe na działanie kofeiny mogą czuć się roztrzęsione po jej spożyciu.

CZYTAJ TEŻ: Wpływ kawy na nadciśnienie. Czy kawa szkodzi przy nadciśnieniu?

Warto wiedzieć

Kawa mrożona z mlekiem - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 63 kcal

Białko - 1,9 g
Tłuszcze - 0,74 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,42 g
Cholesterol - 2 mg
Węglowodany - 13 g
Błonnik - 0 g
Sacharoza - 12,9 g

(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Minerały

Sód - 23 mg (2%)
Wapń - 63 mg (6%)
Żelazo - 0,06 mg (0,6%)

Witaminy

Witamina C - 0,2 mg (0,2%)
Witamina A - 9,7 µg (1%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Kawa mrożona z lodami - kalorie, wartości odżywcze(w 100 g)

Wartość kaloryczna - 221 kcal
Białko - 3,9 g
Tłuszcze - 13 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 7,8 g
Cholesterol - 58 mg
Węglowodany - 16,9 g
Błonnik - 0 g
Sacharoza - 16,9 g

(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Minerały

Sód - 52 mg (3%)
Wapń - 130 mg (13%)
Żelazo - 0,94 mg (9%)

Witaminy

Witamina C - 0 mg (0%)
Witamina A - 157,3 µg (15%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Kawa mrożona - jak często pić?

Spożywanie kawy w nadmiarze jest niebezpieczne dla zdrowia i może powodować zaburzenia pamięci, apatię, zwiększać ciśnienie krwi.

Za bezpieczne dla zdrowia uznaje się umiarkowane spożycie kofeiny. 2-3 filiżanki kawy dziennie - taka dawka nie powoduje niepożądanych skutków ubocznych.

Kawa mrożona - jak zrobić?

Kawę mrożoną można z łatwością przygotować w domu. Wystarczy zaparzyć kawę, opcjonalnie dosłodzić, ostudzić i wlać ją do szklanki z kostkami lodu. Całość zblendować.

Można też do kawy i kostek lodu dodać mleko lub lody. Kawę mrożoną można podawać z bitą śmietaną i posypką czekoladową.

W wersji mniej czasochłonnej kawę mrożoną można przygotować bez blendowania kawy z lodem, a tylko wlać kawę do szklanki z kostkami lodu.

Jakie są zalety picia kawy?

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Katarzyna43
|

Bardzo mi się podoba pana artykuł. Wiele sie zgadza, ponieważ od jakiegos czasu odczywam skutki uboczne picia kawy(rozpuszczalnej, oraz parzonej i z ekspersu). Teraz wuem co się ze mna dzieje.. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

Radek
|

Najważniejsze to zachować umiar i dobrze przygotowywać kawę. Ja również uważam, że najzdrowszy sposób parzenia kawy pochodzi z ekspresu. Ja sam używam ciśnieniowego Pije głównie mleczne napitki, przez co nie mam tak wielkich problemów z kofeiną, ale znam przypadki osób które przesadzały z ilością jaką przyjmowały w ciągu dnia. Konsekwencje nie są zbyt ciekawe...

artur.ak.pol
|

PRACA
T. Witasa
M.Kiszki
"Optymalizacja warunków fizykochemicznych
uwalniania i oznaczania dialdehydu malonowego (MDA)
w kawie palonej...." /search?q=cache:e3PR_g6mM20J:repository.sci...
fragmenty:
"….Kofeina to narkotyk zażywany nawet w małych dawkach jest szkodliwy dla organizmu, a tworzące się z niej metabolity metylowe zwiększają wydzielanie neuromediatorów, takich jak:
serotonina, dopamina, adrenokortikotropowy)/, adrenalina i norepinefryna, przez co wywierają silny wpływ pobudzający pracę kory mózgowej, ułatwiają procesy myślowe, polepszają nastrój, usuwają zmęczenie, a także utrudniają zasypianie. Kofeina
pobudza układ przewodzący i mięsień sercowy, wywołując częstsze i silniejsze skurcze serca oraz sekrecję kwasu solnego w żołądku, co wzmaga rozwój choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wypłukuje wapń, magnez i potas z układu kostnego, co sprzyja rozwojowi osteoporozy. Opóźnia rozwój embrionu i stwarza możliwość powstawania zwyrodnień. Kofeina powoduje wzrost zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w surowicy krwi i zwiększa wydzielanie katecholamin z moczem. Nadużywanie kofeiny ma większy wpływ na wzrost zachorowalności na raka trzustki niż palenie tytoniu czy picie alkoholu. Kofeina blokuje działalność adenozyny, która wpływa hamująco na pobudzenie komórek nerwowych. Kawy palone zawierają związki drażniące przewód pokarmowy.Za objawy niestrawności są głównie odpowiedzialne 5-hydroksytryptamidy kwasów karboksylowych (C-5-HT 5). Diterpeny wchodzące w skład tłuszczu kawowego, przede wszystkim kafestol i kahweol, są odpowiedzialne za podwyższenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Mogą one odgrywać rolę w powstawaniu choroby wieńcowej. Poza tym związki te zaburzają również prawidłowe funkcjonowanie wątroby, podnoszą poziom aminotransferaz wątrobowych w surowicy. Dotyczy to ALAT i ASPAT. Jest to tzw. efekt hepatotoksyczny. Według Amesa i Golda kawa palona zawiera 826 lotnych i podobną liczbę nielotnych związków rakotwórczych, przy czym wśród nich jest aż 17 związków zdecydowanie rakotwórczych, takich jak np.: kwas kofeinowy, katechol, furfural, hydrochinon i inne. W kawie palonej występują także węglowodory aromatyczne, np. 3,4benzopiren, metyloglioksal, powstają podczas procesu palenia, mające również właściwości rakotwórcze. Kawa palona jako produkt pirolizy dostarcza znacznych ilości wolnych rodników, które w postaci bardzo reaktywnych atomów lub grup atomów zawierają niesparowane elektrony. Te wolne nietrwałe rodniki są przyczyną wielu chorób, a zwłaszcza miażdżycy, cukrzycy, chorób niedokrwiennych serca i procesów starzenia się tkanek. W stanach fizjologicznych żywych ustrojów powstają głównie w procesach utleniania biologicznego w mitochondriach.."

Ann
|

Jestem przekonana, że Twoje stwierdzenie ,,Kobiety pijące kawę dużo rzadziej zapadają na depresję od tych, które jej nie piją wcale lub tylko okazjonalnie" jest błędne.

Mając stany depresyjne szukałam rozwiązania. Natknęłam się na artykuły, które opisywały negatywne skutki pica kawy. Odstawiłam kawę i zaczęłam przyjmować wapń z magnezem, o których mówi się, że kawa je ,,wypłukuje".

Moje stany depresyjne które trwały od pół roku zmniejszyły się, zdecydowanie zaczęły rzadziej występować.

Nie jestem w stanie zweryfikować autentyczności artykułów, jednak na własnej skórze odczułam poprawę, i nie był to efekt placebo.

DR
|

Badania przeprowadzone na grupie osób pijących kawę, oraz tych, którzy jej nie piją lub piją bardzo sporadycznie pokazały, że u osób pijących kawę ryzyko wystąpienia cukrzycy jest o 7 procent niższe niż u osób jej niepijących. Czy to nie wystarczający powód, aby od czasu do czasu napić się chociażby smakowego latte?Kobiety pijące kawę dużo rzadziej zapadają na depresję od tych, które jej nie piją wcale lub tylko okazjonalnie. Kofeina działa również na nasz mózg ponieważ ma pewien wpływ na regulatory odpowiedzialne za nasz nastrój.KAWA MOŻE OBNIŻYĆ RYZYKO RAKA PROSTATY.

Picie do trzech filiżanek kawy dziennie może obniżyć ryzyko wystąpienia raka prostaty nawet o 30%. Im więcej kawy, tym większy ten procent. Ale uważaj. Jeśli nie masz silnego serca lub problemy z wątrobą i ciśnieniem nie przesadzaj z kawą.KAWA NA PROBLEMY Z WĄTROBĄ.

Regularne picie kawy pomoże Ci chronić swoją wątrobę przed marskością i rakiem. Wątroba jest tylko jedna i nie możemy bez niej żyć, dlatego bardzo ważnym jest, aby nieustannie o nią dbać.

TAKZE OLO ZANIM NAPISZESZ DOUCZ SIE

olo.pl
|

To nie wszystko.
Dlatego uzupałniam i podsumowuję ww. informacie:
DŁUGOTRWAŁE PICIE /PRZEZ LATA/ KAWY WPŁYWA NA:
Wahania poziomu estrogenów w organizmie co odpowiada za:
endometriozę, bolesność piersi, osteoporozę, nowotwory trzonu macicy, jajników, piersi i torbiele piersi.
Zaburzenia stosunku wapń/fosfor.
Depresje i lęki /przede wszystkim po latach/ oraz uderzenia gorąca.
Niekorzystną długotrwałość wydajności pracy,
Problemy z prostatą /u mężczyzn/.
Kawa pita wielokrotnie w ciągu dnia / przez lata/ podnosi poziom cholesterolu, co w połączeniu z nadciśnieniem zwiększa ryzyko zmian miażdżycowych.
duże jej dawki mogą obciążać wątrobę i żołądek
u 19 proc. kobiet nadużywanie kawy zwiększa ryzyko nietrzymania moczu w późniejszym wieku.
Teraz jest wszystko. ...a jedna mała czarna, raz na jakiś dłuższy czas nie zaszkodzi..talk jak i kieliszek wina.
Pozdrawiam