Jaka sól do ogórków kiszonych?

2020-07-21 11:17 Monika Ochnik

Czy sól dodawana do kiszenia ogórków ma znaczenie? Niektórzy twierdzą, że sól jodowana może sprzyjać psuciu się ogórków. Jak jest naprawdę? Jaką sól najlepiej dodawać do ogórków kiszonych?

Sól jest oprócz ogórków najważniejszym elementem każdej kiszonki. Nie bierze ona udziału w procesie fermentacji beztlenowej, ale stwarza odpowiednie warunki do rozwoju bakterii mlekowych, które są za nią odpowiedzialne.

Wiele osób zastanawia się, jaką sól wybrać do kiszenia ogórków. Na rynku mamy naprawdę szeroki wybór różnych rodzajów soli. Czym się różnią?

Spis treści

  1. Sól do kiszenia - co mamy do wyboru?
  2. Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
  3. Sól jodowana - czy nadaje się do kiszonek?

Sól do kiszenia - co mamy do wyboru?

Sól kuchenna (warzona)

Najpopularniejsza w naszej kuchni, ale też niestety najmniej wartościowa. To oczyszczona sól kamienna. Składa się aż w 90 proc. z chlorku sodu, w trakcie obróbki (rafinacji) traci wszystkie mikroelementy, zazwyczaj wzbogacana jest związkami jodu. Często zawiera antyzbrylacze i inne sztuczne dodatki.

Sól morska

Pozyskiwana jest poprzez odparowanie wody morskiej. Posiada tylko 30-40 proc. chlorku sodu, reszta to makro- i mikroelementy. Zawiera jod naturalnego pochodzenia, a także m.in. cynk, potas, magnez, żelazo, wapń, mangan i selen.

Sól kamienna

Pozyskuje się ją z halitytów, czyli skał zbudowanych z halitu - minerału, którego głównym składnikiem jest chlorek sodu. Polska sól kłodawska pochodzi sprzed 250 mln lat, a sól wielicka - sprzed 15 milionów lat. Sól kamienna jest nierafinowana, dlatego ma w swoim składzie tylko 30-40 proc. chlorku sodu oraz sporo pierwiastków i mikroelementów, takich jak chrom, wapń, miedź i mangan.

Sól himalajska

Jest reklamowana jako najzdrowsza, jednak badania dowodzą, że niewiele różni się od soli kuchennej. Podobnie jak ona w większości składa się z sodu. Spożywanie jej w nadmiarze może zaszkodzić zdrowiu, gdyż oprócz cennych składników zawiera też śladowe ilości uranu, rtęci, ołowiu, polonu i radu. Jest przy tym najdroższa spośród wszystkich rodzajów soli, gdyż wydobywa się ją ręcznie ze złóż usytuowanych u stóp Himalajów. Swój różowy kolor zawdzięcza obecności związków żelaza.

Czytaj też:

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?

Prawda jest taka, że kiszonka uda się z każdym rodzajem soli. Powinniśmy jednak wybrać do tego sól najbardziej wartościową dla naszego zdrowia, czyli zawierającą jak największą liczbę pierwiastków i mikroelementów. Dlatego najlepszym wyborem do kiszenia będzie sól kamienna lub morska, najważniejsze, by była nierafinowana.

Czytaj też:

Sól jodowana - czy nadaje się do kiszonek?

Obowiązek jodowania soli w naszym kraju wprowadzono w 1997 roku, by zapobiec negatywnym skutkom niedoboru tego pierwiastka. Producenci dodają go do opakowań soli kuchennej do 1 kg.

Co roku w sezonie ogórkowym pojawia się wątpliwość, czy sól jodowana nadaje się do kiszenia. Wiele osób twierdzi, że jod powoduje psucie się ogórków. Sprawdził to Instytut Żywności i Żywienia w badaniu dotyczącym wpływu soli z jodkiem potasu na procesy fermentacyjne (kiszenia).

Badania wykazały, że nie ma ona negatywnego wpływu na kiszenie warzyw. W żaden sposób nie zmienia również ich smaku. Sól jodowana może być stosowana w gospodarstwie domowym zarówno do gotowania, pieczenia, smażenia, jak i wszystkich przetworów.

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE