Gołąbek zielonawy - jak wygląda? Czy można go jeść na surowo?

2020-11-26 11:07 Monika Ochnik

Gołąbek zielonawy to jeden z najsmaczniejszych grzybów występujących w polskich lasach. Co ciekawe, gołąbek zielonawy można spożywać również na surowo. Trzeba jednak bardzo uważać, ponieważ grzyb ten łatwo pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym - taka pomyłka może nas kosztować życie.

Gołąbek zielonawy (Russula virescens), zwany też brzozówką, cyganką, zielonką i surojadką zielonawą, jest bardzo charakterystycznym grzybem - ma oryginalny gryszpanowy kolor i wygląda, jakby był pokryty pleśnią. Występuje na terenie całej Polski.

Spis treści

  1. Gołąbek zielonawy - jak wygląda?
  2. Gołąbek zielonawy - jak smakuje?
  3. Gołąbek zielonawy - występowanie
  4. Gołąbek zielonawy a muchomor sromotnikowy - jak je odróżnić?

Gołąbek zielonawy - jak wygląda?

Gołąbek zielonawy jest grzybem blaszkowym o charakterystycznej szarozielonej lub niebieskozielonej barwie. Taki kolor mają jednak dorosłe osobniki, młode zarodniki są białe, dlatego tak łatwo pomylić je z muchomorem sromotnikowym. 

Kapelusz gołąbka zielonawego ma średnicę od 6 do 15 cm. U młodych grzybów jest kulisty, u starszych - bardziej łukowaty, a następnie rozpostarty, z wgłębieniem na środku. Starsze osobniki mają też inną cechę szczególną - popękaną powierzchnię, przez co kapelusz wygląda, jakby był nakrapiany. Pod koniec życia pokrywają się też żółtymi plamami.

Trzon gołąbka ma wysokość dochodzącą do 15 cm, ma walcowaty kształt i zwykle biały lub beżowy kolor. Pod wpływem ucisku staje się rdzawy.

Gołąbek zielonawy - jak smakuje?

Gołąbek ma biały, mięsisty miąższ. Jest uważany za jeden ze smaczniejszych grzybów o łagodnym orzechowym smaku i delikatnym owocowym zapachu. Co ciekawe, gołąbek jest jednym z nielicznych grzybów, które można jeść na surowo bez szkody dla zdrowia. Równie dobrze nadaje się do smażenia, gotowania i duszenia, a także marynowania. 

Gołąbek zielonawy - występowanie

Gołąbek zielonawy występuje powszechnie w Europie i Azji, zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Szczególnie upodobał sobie sąsiedztwo buków, dębów, brzóz oraz świerków. Jego owocniki można zbierać od lipca do października. W jednym miejscu rosną zwykle pojedyncze sztuki, rzadziej kilka naraz.  

Gołąbek zielonawy a muchomor sromotnikowy - jak je odróżnić?

Młode osobniki gołąbka zielonawego i muchomora sromotnikowymi są niemal identyczne, dlatego bardzo często dochodzi do pomyłek i śmiertelnych zatruć muchomorem. Jedyną różnicą jest pochewka, która występuje na trzonie muchomora. Jak zatem uniknąć pomyłki? Tak naprawdę lepiej wcale nie zbierać młodych osobników, a tylko te dojrzały, co do których nie mamy wątpliwości. 

A. Skirgiełło, Flora Polska. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych - prawdy i mity
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE