Dieta dla wątroby. Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią, ziemniaki gotowane, surówka z cykorii i gruszki

2021-12-31 11:11

Co jeść, by nie obciążać wątroby? Postaw na pieczonego dorsza z koperkiem i bazylą, ziemniaki gotowane i surówkę z cykorii i gruszki. Sprawdź, jak przygotować to danie.

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią, ziemniaki gotowane, surówka z cykorii i gruszki
Autor: Jesz co lubisz

Danie zawiera:

  • 694 kcal
  • 50 g białka
  • 22 g tłuszczu
  • 81 g węglowodanów

Składniki: Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią:

  • Dorsz świeży filet – 250 g
  • Masło ekstra, 82 % tłuszczu – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Bazylia suszona – 1 szczypta
  • Szałwia suszona – 1 szczypta
  • Kolendra mielona – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz czarny – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
  3. Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posyp przyprawami.
  4. Następnie przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp koperkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
  5. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Składniki - Ziemniaki gotowane:

Ziemniaki – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i obierz.
  2. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 20-30 minut (w zależności od ich wielkości), a następnie odcedź.

Składniki: Surówka z cykorii i gruszki

  • Cykoria – ½ sztuki
  • Gruszka – ½ sztuki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyj i osusz, oddziel liście, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie składniki przełóż do naczynia, dodaj tłuszcz oraz przyprawy.