Dlaczego warto stosować pieprz cayenne? 5 korzyści zdrowotnych

2021-11-25 10:04
mężczyzna smakuje potrawę
Autor: Getty Images

Papryka cayenne, choć zdecydowanie wyróżnia się smakiem – ostrym i pikantnym, należy do tej samy rodziny warzyw co bakłażany, ziemniaki i pomidory. Włączenie tego warzywa do diety może przynieść wiele zdrowotnych korzyści.

Zarówno papryczka cayenne, jak i wytwarzany z niej pieprz, są źródłem wielu składników odżywczych, które mogę stanowić zdrowy dodatek do wielu dań. Dlaczego? Zawierają między innymi witaminy potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, czyli witaminę A i C. Co więcej, mają w sobie także potas i magnez.

Dodatkowo są źródłem karotenoidów, czyli związków odpowiedzialnych za działanie antyoksydacyjne wobec wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, dzięki czemu organizm może uniknąć wielu przewlekłych chorób, np. miażdżycy.

Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Choć papryczki cayenne, także w formie przyprawy w postaci pieprzu kajeńskiego są pożywne ze względu na intensywnie pikantny smak, niewielu ludzi może pozwolić sobie na więcej niż jedną porcję.

Z galerii dowiesz się, dlaczego warto dodać do swojej diety pieprz cayenne

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.