Dania z papryką. Przepisy na potrawy z papryki

2014-08-28 10:14

W zależności od odmiany papryki, potrawa z niej przyrządzona może być bardzo słodka, albo piekielnie ostra. Poznaj najlepsze przepisy na dania z papryką i wybierz to danie, na które masz największą ochotę. Polecamy przepisy na paprykowe potrawy od Meksyku po Węgry.

Dania z papryką. Przepisy na potrawy z papryki
Autor: Photos.com Dania z papryką. Przepisy na potrawy z papryki

Spis treści

  1. Przepisy na meksykańskie dania z papryką
  2. Leczo i papryka faszerowana - tradycyjne potrawy kuchni węgierskiej

Znanych jest około 200 odmian papryki. Ich owoce różnią się wielkością, kształtem, kolorem, smakiem i zastosowaniem. Najbardziej popularna jest papryka roczna, która ma owoce białe, żółte, pomarańczowe, czerwone, zielone, brązowe, wydłużone lub okrągłe, z nasionami kremowymi.

>> PRZEPIS NA ZUPĘ PAPRYKOWĄ <<

Owoce odmian warzywnych, mięsiste i słodkie, można jeść na surowo, dodać do potrawy mięsnej, warzywnej i zupy, marynuje się je, suszy, kisi. Odmiany przyprawowe mają mniej miąższu, są ostre lub słodkie w smaku. Zbiera się je, gdy w pełni dojrzeją, bo wtedy są najbardziej aromatyczne. Wysuszone i zmielone wchodzą w skład mieszanek przyprawowych. Im ciemniejszy kolor sproszkowanej papryki, tym bardziej jest paląca.

>> PRZEPIS NA TOFU Z PAPRYKĄ I GRZYBAMI SHITAKE <<

miesięcznik "Zdrowie"

Przepisy na meksykańskie dania z papryką

W Meksyku rośnie ponad 120 odmian papryki, która jest składnikiem większości potraw, począwszy od przekąsek, poprzez zupy, dania duszone, na sosach mięsem lub serem.

>> PRZEPIS NA CHILI CON CARNE <<

Bez papryki nie byłoby chili con carne (potrawa z mielonej wołowiny i czerwonej fasoli z dodatkiem chili) ani salsy (sos pomidorowy występujący w różnych wariantach). Klasyczna salsa mexicana jest przyrządzana ze słodkich pomidorów z dodatkiem zielonych papryczek chili i kolendry. Może być salsa de tomato verde (zielone pomidory, kolendra, ostra papryka) czy salsa de chipotle (marynowane zielone papryczki jalapeño w sosie pomidorowym).

>> PRZEPIS NA SALSĘ MEKSYKAŃSKĄ <<

Najsłynniejsze mole (papkowaty sos z utartych lub zmiażdżonych produktów), podawane jako dip do tacos czy burrito – to guacamole z awokado, pomidorów i papryczki chili.

>>PRZEPIS NA MOLE POBLANO<<

Najbardziej znane mole serwowane jako sos do potrawy to mole poblano z papryczek chili (według oryginalnego przepisu do zrobienia sosu potrzeba 6 gatunków papryki), warzyw i przypraw.

>> PRZEPIS NA SERBSKI AJVAR <<

Leczo i papryka faszerowana - tradycyjne potrawy kuchni węgierskiej

Bez papryki nie byłoby leczo – przeboju węgierskiej kuchni. Tradycyjnie przyrządza się je sezonowo, dusząc w równych częściach paprykę, pomidory i cebulę z dodatkiem smalcu (można zastąpić olejem). Na koniec potrawę doprawia się sproszkowaną papryką. Leczo podaje się do potraw mięsnych albo jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem. W Polsce ta jarska węgierska potrawa jest często wzbogacana mięsem lub kiełbasą, przez co traci swój oryginalny smak.

>> PRZEPIS NA LECZO WEGETARIAŃSKIE <<

Papryka to ważny składnik popularnych na Węgrzech potraw z kociołka, np. gulaszu, który powinien mieć konsystencję zupy. Tradycyjnie przyrządza się go na podsmażonej słodkiej mielonej papryce. Ze względu na to, że papryka łatwo się karmelizuje, nabierając gorzkiego smaku, dodaje się ją do tłuszczu po zestawieniu garnka z ognia. Potem wkłada się mięso i pomidory, na koniec doprawia ostrą papryką.

Węgrzy kochają zupę rybną. Każdy dom ma własny przepis, ale zawsze jej podstawą obok ryb jest papryka. Zajadają się papryką faszerowaną mielonym mięsem i ryżem oraz paprykarzem z kiełbasą i ziemniakami.

>> PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ KUSKUSEM <<

Narodową przekąską sprzedawaną na ulicznych bazarach jest langosz - placek smażony na oleju, podawany z masłem, serem, czosnkiem lub z paprykową węgierską kiełbasą, która nie ma sobie równej na świecie.