Czy erytrytol (słodzik) jest zdrowy? Ile kalorii ma erytrytol?

2016-03-23 10:54 Monika Majewska

Erytrytol (inaczej erytrol) to bardzo zdrowy słodzik. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier. Jakie jeszcze właściwości ma erytrytol i jakie mogą być skutki uboczne jego stosowania?

Erytrytol (inaczej erytrol) to słodzik, który - podobnie jak ksylitol, sorbitol, mannitol - należy do grupy alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). Są to związki, które odznaczają się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. W związku z tym erytrytol jest uważany za bardzo zdrowy zamiennik cukru.

Erytrytol - występowanie i pozyskiwanie

Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Jednak erytrytol dostępny w sklepach nie jest pozyskiwany z tych produktów. Słodzik ten najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej. Drożdże te występują w glebie i niektórych produktach spożywczych, m.in. olejach roślinnych, margarynie, majonezie i serach z przerostem pleśniowym. Z kolei gliceryna odpadowa powstaje m.in. przy wytwarzaniu biopaliw. Dawniej erytrytol był pozyskiwany z glukozy lub hydrolizatów skrobiowych dzięki innym gatunkom drożdży, m.in. Candida magnoliae czy Torula. Jednak cena gliceryny jest dużo niższa niż cena glukozy, dlatego pozyskiwanie erytrytolu z tej pierwszej stało się bardziej opłacalne.

Erytrytol - jak smakuje?

Erytrytol wygląda jak cukier spożywczy, jednak jest trochę mniej słodszy od niego. Ma on słodycz równą 60-70 proc. słodyczy cukru stołowego (sacharozy), co oznacza, że dla uzyskania słodkości powodowanej przez 5 g cukru trzeba spożyć około 6,5-7 g erytrytolu. Dodatkowo słodzik ten wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach. Poza tym, w odróżnieniu od pozostałych tego typu substancji, nie pozostawia obcych posmaków. Z tego powodu bardzo często łączy się go z innymi  słodzikami (np. z aspartamem), aby zamaskować ich niepożądany smak i poprawić słodkość.

Erytrytol jest bardzo zdrowy

Erytrytol, w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie.

Erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero. W związku osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez obaw o swoje zdrowie.

Słodzik ten może także ograniczyć rozwój próchnicy zębów, ponieważ ma zdolności do hamowania  procesu fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej, głównie tych z rodzaju Streptococcus, które są odpowiedzialne m.in. za ubytki.

Erytrytol pełni także funkcję antyoksydacyjną, dzięki czemu łączy się z wolnymi rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem.

Erytrytol a odchudzanie. Ile kalorii ma erytrytol?

Erytrytol ma niską wartość energetyczną, dlatego innym efektem jego spożywania jest spadek masy ciała. 1 g tego słodziku dostarcza niewiele, bo 0,2-0,4  kcal (z tego powodu wielu producentów na opakowaniach pisze, że jest to słodzik bezkaloryczny). Dla porównania - 1 g cukru stołowego dostarcza 4 kcal. Tym samym erytrytol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą.

Ważne

Erytrytol - skutki uboczne

Jak wynika z badań, erytrytol nie jest szkodliwy, nawet spożywany w bardzo dużych ilościach. Potwierdziła to Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w swoim specjalnym oświadczeniu, w którym uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.

Erytrytol - zastosowanie

W związku z tym, że erytrytol jest niemalże tak samo słodki jak cukier stołowy, z powodzeniem może być dodawany do kawy, herbaty czy domowych wypieków. Z kolei w przemyśle spożywczym może być stosowany jako substancja słodząca od 2006 roku w UE, a od 2008 roku w Polsce. Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia erytrytol może być stosowany jako dodatek m.in. do lodów, dżemów, galaretek, marmolad i owoców kandyzowanych, różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, gum do żucia, a także musztard, sosów, czy suplementów diety. Warto wiedzieć, że w Stanach Zjednoczonych i w Azji Południowo-Wschodniej erytrytol może być również stosowany jako zamiennik substancji słodzących w napojach i jogurtach, jednak Unia Europejska nie wyraziła zgody na takie zastosowanie słodzika.

Erytrytol to dodatek do żywności o numerze E968

Dzięki zastąpieniu tradycyjnych substancji słodzących erytrytolem obniża się wartość energetyczna produktów. Na przykład, dodanie erytrytolu do czekolady obniża jej kaloryczność o 34 proc, ciasta biszkoptowego o 25 proc., a twardych karmelków - aż o 90 proc.

Erytrytol pełni nie tylko funkcję słodzącą. Może być stosowany także jako m.in. wzmacniacz aromatu, substancja zapobiegająca zmianom smaku, konsystencji i barwy produktu, a także przy zagęszczeniu produktu.

Co ciekawe, erytrytol może znaleźć zastosowanie także w kosmetyce, m.in. jako zamiennik gliceryny (aby ochronić kosmetyki przed zepsuciem). Z kolei w przemyśle chemicznym stosowane są głównie pochodne w celu produkcji tworzyw sztucznych, m.in. żywic epoksydowych będących składnikami farb.

Bibliografia:

Marcinkiewicz M., Biosynteza erytrytolu z glicerolu przez drożdże Yarrowia lipolytica, praca doktorska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Wydział Nauk o Żywności, Wrocław 2011. [online], [dostęp: 3 września 2015], Dostępny w Internecie: http://www.dbc.wroc.pl/Content/13384/Marcinkiewicz_M_doktor_027_DBC.pdf?handler=pdf

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
IrenaMaria235
|

A dlaczego z Chin nie ? Zżółknę ? Wydawało mi się, że skład chemiczny konkretnej substancji chemicznej - erytrolu - musi być identyczny niezależnie od miejsca pochodzenia.
Więc jeśli kupuje produkt ERYTRYTOL 100% bez dodatków (np. glikozydów) - to każdy jest taki sam, i Eryka, i chiński itp.

Kody
|

Skład chemiczny cukroli jest różny, nie będzie efektu jednakowego oddziaływania na organizm, czyli nie można powiedzieć że wszystkie te RÓŻNE substancje o słodkim smaku będą dawały podobny skutek np. ujemny. Trzeba zaznaczyć, że zawsze potrzebny jest szereg badań (w jak największych ilościach) by uznać iż wtedy znamy już chyba doskonale jak działa dany związek na organizm.
Jaki jest tutaj mechanizm działania ? Taki, że poznano jeden, kilka kierunków reakcji i zostały one opisane, dalsze być może są do poznania.
To podstawowe założenia gdy należy coś zbadać - racjonalnie przyjrzeć się i drążyć, żadne empiryczne znaki (jakby duchowe odbieranie zmysłowe nie są przyjmowane), nie ma tu efektu widocznej reakcji - bez dowodu do poznawania.

Krystyna Napierala
|

Blessings od handlowego tatalajstwa dla tej osoby co pogardza ludzmi ktorze jej sluza produktami i rada.
Chcialam dodac, ze cukier - czy to z brzozy, kolby kukurydzy, modyfikowanej lub nie - Chin lub Fin - ma taki sam sklad chemiczny i oddzialywanie na organizm.
Jednakze nowe technologie produkcji (wodorowanie, podobnie jak margaryne ktorej nie zjadlm nawet kilkadziesiat lat temu) moga wplynac na ubogacenie produktu o sladowe toxyczne metale - aluminium w przypadku ksylitolu)

g
|

30 sek w wyszukiwarce google i są już pierwsze tropy, nazwiska...

Blanka
|

Cz ktoś ma jakieś wiarygodne źródła dotyczące erytrolu, nazwiska naukowców, lekarzy, badania (oczywiście nie te z niezależnych, opłaconych instytucji)? Próbowałam znaleźć badania dotyczące ksylitolu i zwyczajnie nic nie ma. Nikt się nie podpisuje pod tymi superlatywami, nie ma kompletnie niczego wiarygodnego. Obawiam się, że to kolejny produkt, który ma zapewnić komuś gigantyczny zysk, jak niegdyś słodziki w tabletkach, a tak naprawdę szkodzi ludziom. Jagody goji okazały się syfem, olej kokosowy to też ściema..wciskają na eko kit.

Kamil
|

Jak mam się czegoś dowiedzieć o tym środku, skoro pełno tu reklam "słodkiego Eryka". Tak swoją drogą kiepski marketing, bo ja na pewno nie kupiłbym tego "Eryka" właśnie przez te reklamy.

Mat221
|

Widzę, że pełno tutaj wpisów reklamowych. Człowiek chce się czegoś dowiedzieć a na forum sami sprzedawcy i wciskacze kitu. Gdyby wasza działalność nie była taka nachalna to dałbym się przekonać ale jak widzę jak spamujecie to chyba dam sobie spokój. mam alergie na domokrążców z Zepterami a teraz całe to handlowe tałatajstwo przeniosło się do internetu.

Xena
|

I na co dzień i od święta, bo mój chłopak ma na imię Eryk, ale z tym słodzeniem Erykiem to prawda, już dawno się na niego przestawiłam. Zdrowsze to.

Promka
|

Byłam zwolenniczką ksylitolu odkąd odkryłam erytrytol jestem zachwycona: zero kalorii jest idealny dla osób odchudzających i może być stosowany przez diabetyków, należy jednak zwrócić uwagę by nie był z Chin, ja stosuje Erytrytol Słodki Eryk

nikola
|

kupiłam z allegro nie wiem czy to dobre ale źlle się poczułam czy ktoś miał podobnie???????????????