Co wybrać do picia - wodę mineralną, stołową, napój czy sok?

Żeby na zakupach uniknąć pułapek, poznaj wszelkie wybiegi producentów napojów oraz specjalistów od marketingu, którzy próbują skutecznie sprzedać produkty do picia - wody stołowe, mineralne, napoje, soki czy nektary. Kupując wodę do picia, zawsze sprawdzaj, z jakiego źródła pochodzi, a sok - czy nie zawiera sztucznych aromatów, konserwantów lub barwników.

Co wybrać do picia, gdy na półkach sklepowych z napojami wybór tak ogromny i różnorodny, a kolorowe opakowania wyglądają tak zachęcająco. Poznaj sprawdzone sposoby specjalistów od marketingu na zareklamowanie napoju i przekonanie konsumentów, że warto zakupić właśnie ich produkt do picia.

Wody: co znajdziesz na etykiecie

Kupując wodę mineralną (z głębokiego odwiertu) albo źródlaną (z chronionego podziemnego ujęcia) upewnij się, czy producent podał na etykiecie miejscowość, z której pochodzi woda, numer zezwolenia na produkcje i dokładną zawartość składników mineralnych.

Informacja „mineralna woda mieszana” świadczy o tym, że otrzymano ją, łącząc w stałych proporcjach naturalne wody mineralne różniące się składem chemicznym. Wodę mineralną łatwo pomylić z wodą stołową, czyli zwyczajną wodą, w jaką zaopatrywana jest ludność zamieszkała na danym terenie, z dodatkiem wody źródlanej lub mineralnej albo mineralizowana sztucznie, wiec lepiej jej nie kupować.

Ważne są wszelkie rekomendacje i certyfikaty świadczące o systematycznej kontroli laboratoryjnej na poszczególnych etapach pozyskiwania i rozlewania wody (np. PZH, międzynarodowy system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego HACCP czy zarządzania jakością ISO 9001). Do codziennego picia nadają się wody nisko- i średniozmineralizowane z małą zawartością sodu. Wody wysokozmineralizowane bez konsultacji z lekarzem można pić tylko od czasu do czasu. Bezwzględnej konsultacji wymaga picie wód leczniczych.

Czytaj też: Czy wodę można przedawkować?

Poznaj właściwości zdrowotne wyciskanych soków

Napój, sok czy nektar?

W przypadku napojów nie obowiązują żadne limity. Większość z nich zawiera tylko 3 - 5 proc. owoców lub wcale, aromaty, barwniki, konserwanty, a także sztuczne substancje słodzące. 

Wybieraj produkty z wyraźną nazwą handlowa, np. sok (nektar) pomarańczowy czy sok (nektar) z pomarańczy i mandarynki albo wieloowocowy lub wielowarzywny - gdy zawiera ponad 3 składniki. W widocznym miejscu powinna znajdować się informacja o minimalnej zawartości owoców i że produkt został dosłodzony. Napis „nie zawiera konserwantów” jest chwytem marketingowym, ponieważ żaden sok (nektar) nie powinien ich zawierać. Napojów lepiej nie kupować, bo dużo w nich cukru i różnych substancji dodatkowych.

Sok musi w 85–100 proc. składać się z owoców. Jeśli zawiera ponad 15 g/l cukru, to na opakowaniu powinna się znaleźć informacja, że jest słodzony (cukru nie może być więcej niż 150 g/l). Dozwolony jest kwas cytrynowy (do 3 g/l), ale sok owocowy nie może jednocześnie zawierać cukru i substancji zakwaszających. Natomiast soki warzywne mogą być doprawione cukrem (miodem), solą, ziołami, kwasem cytrynowym. Wszystkie wolno wzbogacać witaminami, ale zabronione są sztuczne aromaty, barwniki oraz konserwanty.
Nektar powinien zawierać minimum 25 - 50 proc. owoców. Można dodać do niego więcej cukru (do 200 g/l) oraz jednocześnie substancje słodzące i zakwaszające. Ale podobnie jak w sokach, nie powinno w nich być sztucznych dodatków.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.