Co pić zamiast MLEKA - gdy masz alergię na mleko, nietolerancję laktozy lub nie lubisz mleka

2009-03-16 16:01

Dietetycy przekonują, że dziennie powinniśmy pić dwie szklanki mleka. Ale co ma zrobić ktoś, kto mleka nie lubi, ma alergię na mleko lub nietolerancję laktozy? Wtedy trzeba sięgnąć po produkty, które je zastąpią. Do wyboru masz mleko kozie, kokosowe, ryżowe, sojowe, gryczane, a także jogurty, sery, maślanki.

Od stuleci mleko jest cenionym składnikiem diety. Zawiera wiele substancji niezbędnych do utrzymania dobrej kondycji. Najważniejsze z nich to wapń (chroni przed osteoporozą, łagodzi objawy alergii, pomaga w obniżeniu cholesterolu) i białko (potrzebne do tworzenia komórek i tkanek oraz do ich prawidłowego rozwoju). Mleko to bogactwo witamin: A (chroni skórę i wzrok), D (niezbędną dla kości i zębów) oraz z grupy B. Zawiera też kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (dobroczynne dla układu krążenia), potas (wspomaga nerwy i mięśnie), fosfor (pomaga w odbudowie komórek), magnez (reguluje działanie układu nerwowego), cynk (wspomaga układ odpornościowy).

Mleko krowie nie dla każdego

Jednak nie wszyscy mogą i muszą pić mleko. Osoby uczulone na białko mleka krowiego po jego wypiciu reagują najczęściej biegunką, wymiotami i wysypką. Reakcja alergiczna dotyczy głównie dzieci do 2. roku życia. Winne są białka: kazeina i laktoglobulina, które wywołują silne reakcje układu immunologicznego (alergia na mleko często mija z wiekiem). Przeszkodą w spożywaniu mleka jest też nietolerancja laktozy – cukru występującego w jego składzie.

Zdaniem eksperta
mgr inż. Ewa Sypnik-Pogorzelska, Poradnia Dietetyczna Dietosfera

Przy rezygnacji ze słodkiego mleka krowiego należy pić więcej kefirów, jogurtów, maślanki, jeść sery. Sery żółte mają 6–10 razy więcej wapnia niż twarogowe, ale ze względu na ich wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Gdy z diety muszą być skreślone także przetwory mleczne, należy jadać inne produkty zawierające wapń: natkę pietruszki, jarmuż, soję, fasolę, otręby pszenne, szproty i sardynki. Trzeba pamiętać, iż niektóre warzywa (szpinak, szczaw, rabarbar, buraki) i używki (herbata, kawa) zawierają szczawiany, które obniżają wchłanianie wapnia. Osoby z nietolerancją laktozy powinny pić mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir i mleko ukwaszone), zastępując nimi mleko. Po ich spożyciu objawy nietolerancji laktozy się nie pojawiają.

Organizm zdrowego człowieka produkuje enzym o nazwie laktaza, który odpowiada za trawienie laktozy. U niektórych osób jednak występuje niedobór tego enzymu, co powoduje, że cukier mleczny nie jest trawiony, ale poddawany procesom fermentacji. Treść jelitowa zostaje zakwaszona i tworzą się gazy sprzyjające wzdęciom, nudnościom, biegunkom. Są również osoby, które nie mogą pić mleka, bo go po prostu nie lubią.

Mleko kozie nie gorsze

Jego atutem jest lekkostrawność, bo kuleczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim, co ułatwia działanie enzymów i przyspiesza trawienie. Zawiera sporą ilość wapnia. Mogą je pić osoby uczulone na mleko pochodzące od krowy. Występujące w mleku kozim białko nie zawiera bowiem frakcji globulin odpowiedzialnych za reakcje uczuleniowe.

Mleko kozie zastąpią napoje roślinne

Jeśli musisz zrezygnować z mleka, sięgnij po produkty roślinne, np. mleko gryczane, sojowe, ryżowe czy owsiane. Dobrze jest z nich korzystać w połączeniu z innymi produktami, tak aby codziennie dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości wapnia, białka i witamin.

  • Mleko sojowe otrzymywane jest z ziaren soi. Najlepiej wybierać to bez dodatków. Dobrym źródłem wapnia i białka jest produkowany z tego mleka ser tofu. Jest też bogate w białko oraz witaminy z grupy B i nie zawiera laktozy. Ma jednak też wady: może powodować alergie, a długotrwale spożywane bywa przyczyną problemów z tarczycą (produkty sojowe zawierają tioglikozydy, które mogą upośledzać pracę tego gruczołu).
  • Mleko kokosowe powstaje z wyciśniętego miąższu orzechów kokosowych. Nie zawiera laktozy, mogą je więc pić osoby na nią uczulone. Najlepiej smakuje jako dodatek do potraw egzotycznych, np. zielonego curry w stylu tajskim.
  • Napój kukurydziany (mleko kukurydziane) powstaje z syropu kukurydzianego i – podobnie jak napój gryczany – nie zawiera kazeiny.
  • Mleko ryżowe to produkt z brązowego ryżu. Zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie, ale nie ma w swoim składzie wapnia i białka. W sklepach można jednak dostać mleko ryżowe lub produkty na jego bazie, które są dodatkowo wzbogacone witaminami i minerałami.
  • Napój gryczany (mleko gryczane) jest produkowany z ziarna gryki i soi. Nie zawiera laktozy, glutenu ani kazeiny, co sprawia, ze mogą go pić osoby uczulone na białko mleka zwierzęcego.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Anna
|

Mleko krowie to syf przeokropny, nikt tego nie powinien pić. No chyba że ktoś nie ma nietolerancji i ma swoją krowę, którą karmi trawą, to takie mleko faktycznie może być zdrowe. Ale jednak najlepiej mleka unikać, to jest wynaturzenie, że dorośli ludzie piją mleko, i to jeszcze przeznaczone dla młodych innego gatunku. Zastąpienie mleka soją to jak z deszczu pod rynnę, soja to kolejny syf, którego lepiej nie tykać, nie dość, że GMO, to jeszcze miesza w hormonach.

zio
|

dietetycy przekonują.. tak ale biolog powie Ci, że takie nieprzetworzone mleko nie jest przyswajalne dla dorosłego człowieka, moglibyście o tym wspomnieć.

koozka
|

Mleko kozie i u nas się sprawdza. Może niekoniecznie mleko do picia, ale sery kozie już jak najbardziej. Nawet jak młody nie chciał ich jeść, bo mu się przejadły, to zaczęłam bardziej kombinować i dodawać go nie tylko na kanapki, ale i do innych dań, również obiadowych, do sałatek, nawet na grilla. Najbardziej podchodzi nam właśnie wspomniany Chavroux, jest bardzo delikatny, ma fajną konsystencje, bardzo smaczny.

Manija
|

Moje dziecko też ma niestety problemy z tolerancją laktozy i lekarz powiedział mi, żebym wprowadzała zamiast mleka krowiego po 6 miesiącu życia produkty kozie. Inni mówią , że po 4 miesiącu, ale wolałam odczekać i być spokojniejsza. Teraz moj synek ma 12 lat i bardzo lubi zarówno mleko kozie jak i wszelkie serki. Chyba najbardziej serki Chavroux.

wiki
|

liczy się skład preparatu. Kolaktaza niestety ma dla moich dzieci za mało jednostek FCC. Podaję im preparat Lactaza Prebi. Oprócz 4500 FCC ma w składzie prebiotyk. Świetnie równoważy posiłki mleczne.

imka
|

z tego co wiem, to juz od urodzenia mozna podawac dziecku kolaktaze do porcji mleka, upewnij sie w aptece

Anna
|

Moja miesięczna córeczka ma nietolerancję laktozy i już nie wiem jak sobie z tym radzić. Od kiedy można podawać dziecku Kolaktaze?

Danuta
|

My podawaliśmy dziecku kolaktaze, z powodzeniem lagodziła objawy nietolerancji laktozy, aczkolwiek juz powoli wyrasta z tego, mam nadzieje, ze całkowicie

LightStylowy
|

Mleko kokosowe to też świetna opcja deserowo-śniadaniowa :) też nie piję mleka krowiego i wczoraj robiłam jaglano-kokosowy pudding :)

Edek
|

i mózg!