CHLORELLA - działanie, właściwości i wartości odżywcze superalgi

2016-04-25 13:40 Monika Majewska

Chlorella to alga, która ma wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości zdrowotne. Najbardziej znana jako środek na odchudzanie. Mało kto wie, że chlorella może zapobiec kacowi, nawet przy wypiciu dużej ilości alkoholu, uchronić kobiety w ciąży przed anemią, złagodzić bóle mięśni i kości w przebiegu fibromialgii i zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Sprawdź, jakie jeszcze prozdrowotne działanie ma chlorella.

Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie, która składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie temu ostatniemu składnikowi zawdzięcza swój głęboki, zielony kolor, nazwę i właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5 proc. czystego chlorofilu). Poza tym chlorella dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego) i wiele innych substancji. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu.

Chlorella ma jeszcze silniejsze działanie niż spirulina i jest jednym z najbardziej kompleksowych źródeł pożywienia na ziemi. Nic więc dziwnego, że należy do grupy superfoods (superżywności), czyli produktów, które posiadają niezwykłe wartości odżywcze.

Chlorella posiada także ciekawą właściwość, zwaną czynnikiem wzrostu chlorelli (chlorella growth factor - CGF). Dzięki czynnikowi wzrostu chlorella co 20 godzin mnoży się czterokrotnie. Po spożyciu przez człowieka chlorella błyskawicznie przyspiesza tempo regeneracji tkanek - tempo naprawy uszkodzonych tkanek, dzięki czemu przywraca im utracone funkcje. Dzięki temu chlorella przyśpiesza m.in. gojenie się ran.

Chlorella kompleksowo oczyszcza organizm

W medycynie alternatywnej chlorellę uważa się za pierwszorzędną substancję detoksykującą. Współczesna fitoterapia poleca chlorellę, by oczyścić organizm, a przede wszystkim wątrobę - narząd odpowiedzialny przede wszystkim za detoksykację, z alkoholu, metali ciężkich, pestycydów i innych szkodliwych substancji.

W 1973 roku japońscy naukowcy poinformowali, iż zażywanie 8 g chlorelli dziennie trzykrotnie zwiększa wydalanie kadmu z kałem i siedmiokrotnie z moczem. Inni naukowcy wykazali, że chlorella pomaga w neutralizowaniu uranu, ołowiu, rtęci i arszeniku.

Warto wiedzieć

Chlorella (w formie proszku) - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 410 kcal
Białko ogółem - 58.4 g
Tłuszcz - 9.3 g
Węglowodany - 23.2 g
Błonnik - 0.3 g

Witaminy

Witamina C - 10.4 mg
Tiamina – 1.7 mg
Ryboflawina – 4.3 mg
Niacyna - 23.8 mg
Witamina B6  - 1.4 mg
Witamina B12 - 0.1 µg
Kwas foliowy -  94 µg
Witamina A – 51300 IU
Witamina E – 1.5 mg
Kwas pantotenowy - 1.1


Minerały

Wapń – 221 mg
Żelazo - 130 mg
Magnez - 315 mg
Fosfor - 895 mg
Cynk - 71 mg


Źródło danych: nutritiondata.self.com

Chlorella pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust

Skutkiem zanieczyszczenia organizmu jest m.in. nieprzyjemny zapach z ust i specyficzna woń potu. Chlorella, oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji, pomoże pozbyć się także tego problemu.

Chlorella na kaca

Podobno przyjęcie chlorelli przed spożyciem nawet dużej ilości alkoholu może zapobiec kacowi. Tak twierdzi dietetyk Nikki Ostrower z NAO Nutrition (USA). Jednak podkreśla, że chlorella zadziała wtedy, gdy zostanie przyjęta co najmniej dwie godziny przed zakrapianą imprezą.

Wówczas kac będzie znacznie mniej dokuczliwy lub nie pojawi się wcale. Chlorella uzupełnia niedobór wszystkich składników odżywczych, które są wypłukiwane z organizmu podczas picia alkoholu - przekonuje Nikki Ostrower. Jednocześnie ostrzega, że przyjęcie chlorelli nie przed, a po ciężkiej nocy nie da tego samego efektu. Nie uchroni także wątroby przed uszkodzeniami wywołanymi alkoholem.

Chlorella może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów

Chlorella vulgaris, odmiana często używana w suplementach, a także inne gatunki tej algi mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów. Dowodzi tego wiele badań. Jedno z nich przeprowadzili naukowcy z Republiki Czeskiej i Słowacji. Ich zdaniem alga Chlorella pyrenoidosa może zapobiegać rozwojowi raka piersi¹. Badania były przeprowadzone in vivo i in vitro. Z kolei naukowcy z Korea Institute of Science and Technology przekonują, że Chlorella ellipsoidea i Chlorella vulgaris mogą zapobiec rozwojowi raka jelita grubego

Chlorella wzmacnia odporność

Chlorella wzmacnia układ odpornościowy. Z badań in vitro i na zwierzętach wynika, że chlorella stymuluje produkcję białych komórek krwi (leukocytów) i komórek NK (z ang. natural killer – naturalni zabójcy), które pełnią ważą funkcję w obronie organizmu (m.in. wspierają go walce z bakteriami i wirusami).

Chlorella może zapobiec anemii w ciąży

Chlorella zawiera sporo kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza, w związku z tym może zapobiec anemii w ciąży, a także problemom z nadciśnieniem indukowanym ciążą, przekonują specjaliści z Saiseikai Nara Hospital w Japonii.³

Poza tym chlorella zawiera glikoproteiny o działaniu przeciwzapalnym, antybiotycznym, obniżającym ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

W badaniu naukowców wzięło udział 70 kobiet w ciąży. 38 z nich przydzielono do grupy kontrolnej, a 32 do grupy, która otrzymywała chlorellę (codziennie po 6 g, aż do rozwiązania ciąży). Odsetek ciężarnych z niedokrwistością z grupy, która otrzymywała chlorellę, był istotnie niższy w porównaniu z grupą kontrolną (w drugim i trzecim trymestrze). Dodatkowo w grupie kobiet, która otrzymywała chlorellę, częstość występowania białkomoczu i obrzęków, a więc objawów nadciśnienia tętniczego indukowanego ciążą (PIH), była znacząco niższa w trzecim trymestrze ciąży niż u kobiet w grupie kontrolnej. Wyniki te sugerują, że przyjmowanie suplementów z chlorellą w ciąży znacznie zmniejsza ryzyko związane z ciążową anemią, białkomoczem i obrzękami. Dodatkowo chlorella może być użyteczna jako źródło naturalnego kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza dla przyszłych mam.

Chlorella łagodzi objawy fibromialgii

Do takiego wniosku doszli naukowcy z Virginia Commonwealth University (USA). W ich badaniu wzięło udział 20 osób zmagających się z fibromialgią - chorobą charakteryzującą się uporczywymi bólami mięśniowo-stawowymi oraz bolesnością w określonych miejscach. Badani codziennie przez 2 miesiące spożywali 10 g suplementu chlorelli w tabletkach i 100 ml w postaci płynu. Każde złagodzenia objawów sprawdzano i oceniano na wizytach w klinice. Po dwóch miesiącach odnotowano średnio 22-procentowe zmniejszenie natężenia bólu.

Chlorella na trawienie i zaparcia

Chlorella jest prebiotykiem, ponieważ przyspiesza tempo rozwoju przyjaznej bakterii Lactobacillus w jelitach, dzięki czemu wspomaga trawienie. Ułatwia także wchłanianie składników odżywczych. Potrafi uwolnić od chronicznych zaparć, zneutralizować gazy jelitowe i walczyć z zatruciami pokarmowymi.

Zdaniem eksperta
Aleksandra Żyłowska, dietetyk

Czy chlorella wspomaga odchudzanie?

Chlorella wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie w bardzo wielu aspektach – m.in. poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, może hamować wzrost komórek nowotworowych (Czerpak i in., 2009). Bada się jej działanie także w aspektach walki z otyłością i chorobami metabolicznymi związanymi z nadmierną masą ciała. Producenci suplementów z chlorellą reklamują swój produkt jako sposób na walkę z nadwagą. Czy słusznie? Chlorella przyspiesza wydalanie związków toksycznych z organizmu. Już sam ten proces może być korzystny przy odchudzaniu, ponieważ efektywne wydalanie niepożądanych składników pozwala na szybsze osiąganie równowagi organizmu, poprawę jego funkcjonowania i lepszą utratę wagi. Chlorella dostarcza błonnika, który od dawna znany jest jako składnik ułatwiający kontrolę masy ciała. W badaniach naukowych znajdziemy potwierdzenie korzystnego działania chlorelli w walce z otyłością i poprawy parametrów surowicy krwi powiązanych z masą ciała, jak poziom cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.

W badaniach prowadzonych w Korei (Chon i in., 2009) stwierdzono, że metanolowy ekstrakt z chlorelli ogranicza gromadzenie się lipidów w komórkach tłuszczowych, a co za tym idzie, spowalnia przyrost tkanki tłuszczowej. Postulowano, że to zjawisko może być wynikiem hamowania adipogenezy, czyli skomplikowanego procesu prowadzącego do powstawania komórek tłuszczowych (adipocytów) z preadipocytów. Zauważono, że ekstrakt z chlorelli znacznie hamuje wzrost komórek preadipocytów. Stwierdzono również, że nagromadzenie trójglicerydów było dużo mniejsze w komórkach traktowanych chlorellą, w porównaniu z tymi, które nie były poddane jej działaniu. Wywnioskowano, że chlorella może utrudniać powstawanie komórek tłuszczowych i zmniejszać akumulację trójglicerydów w adipocytach.

Naukowcy z State University of Campinas w Brazylii (Vecina i in., 2014) wykazali, że chlorella zapobiega insulinooporności wywołanej dietą wysokotłuszczową u myszy. Myszy podzielono na dwie grupy. Jedną karmiono typową karmą dla gryzoni, a drugą – karmą o wysokiej zawartości tłuszczu. Następnie przez 12 tygodni podawano im preparat z Chlorella vulgaris. Po leczeniu stwierdzono zwiększoną wrażliwość tkanek na insulinę oraz spadek poziomu cholesterolu, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi badanych myszy. Sugeruje to, że chlorella jest dobrym środkiem zapobiegawczym przeciwko powikłaniom związanym z otyłością. W badaniach przeprowadzonych w Japonii (Noguchi i in., 2013) wykazano, że podawanie preparatów z chlorellą nie wpływa bezpośrednio na skalę otyłości u badanych myszy, zaobserwowano jednak spadek poziomu trzewnej tkanki tłuszczowej, czyli tej najgroźniejszej dla zdrowia. Stwierdzono też spadek poziomu trójglicerydów w surowicy krwi myszy, którym podawano algi oraz wzrost wrażliwości ich komórek na insulinę. W doświadczeniu wykazano, że przyjmowanie chlorelli hamuje akumulację tłuszczu trzewnego i trójglicerydów we krwi oraz reguluje zaburzenia metabolizmu glukozy i lipidów związane z dietą wysokotłuszczową.

Podsumowując - nie można potraktować suplementów z chlorellą jako cudownego leku na odchudzanie. Samo przyjmowanie suplementu nie rozprawi się za nas z nadwagą i otyłością, jednak na pewno będzie pomocne w zwalczaniu problemów metabolicznych powiązanych z nadmierną masą ciała. W połączeniu z odpowiednim odżywianiem i aktywnością fizyczną chlorella może przyspieszyć pozbywanie się tkanki tłuszczowej.

Ważne

Chlorella to jedynie suplement diety

Mimo obiecujących badań chlorelli nie można uważać za lek na różne choroby. To jedynie suplement diety, ale jego spożywanie z pewnością pozytywnie wpłynie na stan zdrowia.

Chlorella może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej

Chlorella odznacza się niespotykanie dużą zawartością białka - na 100 g przypada aż 58 g tego cennego składnika odżywczego. Jego udział jest większy od zawartości białka w mięsie. Dla porównania - wołowina zawiera ok. 25-30 g białka, a kurczak ok. 24 g. Białko zawarte w chlorelli jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego. W związku z tym chlorella zalecana jest w diecie wegetariańskiej, a także osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć ilość mięsa w diecie (np. w chorobach nerek).

Chlorella - zastosowanie w kuchni

Chlorella jest dostępna w formie sproszkowanej, w tabletkach lub w płynnych wyciągach. Chlorellę w proszku zaleca się dodawać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów czy domowych ciasteczek. Optymalna dawka to od 3 g (mała łyżeczka) do 5 g (duża łyżka) dziennie. Taka dawka dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Gdzie można kupić chlorellę? W aptekach, sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością.

To ci się przyda

Chlorella - przepis na koktajl

Przygotuj 1 łyżeczkę chlorelli, 1 zielone kiwi, 1 plasterek świeżego ananasa ok. 1-2 cm grubości, 1/2 banana, 2 łyżki jagód goji i 250 ml wody. Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze przez minutę do uzyskania smacznego ciemnozielonego koktajlu.

Zdaniem eksperta
Aleksandra Żyłowska, dietetyk

Na co zwracać uwagę, kupując suplementy z chlorellą?

Chlorella jest najczęściej dostępna w postaci kapsułek. Ważne, aby zawartość opakowania z suplementem była standaryzowana. To znaczy, że na opakowaniu powinna znaleźć się informacja, ile pojedyncza kapsułka zawiera chlorelli i chlorofilu – jej zielonego barwnika. Dawkowanie zaleca producent na opakowaniu i jest ono zależne od zawartości chlorelli w pojedynczej kapsułce. Można prosto zasugerować się tym, że im więcej kapsułek mamy przyjąć dziennie, tym mniej składnika aktywnego w pojedynczej tabletce. Chlorellę można przyjmować niezależnie od posiłków i należy popić ją szklanką wody, aby zawartość kapsułki dobrze rozpuściła się w żołądku. Wiele źródeł sugeruje, że aby suplement był skuteczny, chlorella powinna mieć rozerwaną ścianę komórkową. Rzeczywiście ma to sens, gdyż chlorella jako roślina posiada ścianę komórkową zbudowaną z celulozy. Celuloza do strawienia potrzebuje enzymu celulazy, którego organizm człowieka nie wytwarza. Ściana komórkowa pozostaje więc nienaruszona, a składniki aktywne zawarte w komórce nie wydostają się z niej. Rozrywanie ścian komórkowych w procesie produkcji suplementu może zwiększyć jego przyswajalność do 80%, a uszkodzone ściany komórkowe ciągle wykazują zdolność wiązania toksyn w przewodzie pokarmowym. Mechaniczne rozrywanie ścian komórkowych, np. poprzez ucieranie w moździerzu może być mało skuteczne ze względu na mikroskopijne rozmiary komórek chlorelli. Istotne może też być źródło pochodzenia chlorelli. Te pozyskiwane z otwartych basenów wodnych są bardziej narażone na obecność toksyn – pestycydów i metali ciężkich. Warto kupować suplementy w aptece i sprawdzać, czy dany produkt został przebadany na obecność niepożądanych substancji.

Chlorella - wartości odżywcze

 

Żródło: newsrm.tv

Źródła wykorzystane w artykule dostępne są NA NASTĘPNEJ STRONIE

Źródła:

1.  Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013055
2. Antiproliferative effects of carotenoids extracted from Chlorella ellipsoidea and Chlorella vulgaris on human colon cancer cells - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=chlorella+colon+cancer
3. Antineoplastic effects of Chlorella pyrenoidosa in the breast cancer model - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25770318
4. Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for patients with fibromyalgia syndrome: a pilot study - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10815009
5. Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości, wydawnictwo Vivante
6. Ryan L., Could this ALGAE stop your hangover before it hits? Superfood 'floods the body with detoxifying nutrients and banishes toxins from the liver, www.dailymail.co.uk
7. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial) - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/
8. Chon, J.-W., Sung, J.-H., Hwang, E.-J. and Park, Y.-K. (2009), Chlorella Methanol Extract Reduces Lipid Accumulation in and Increases the Number of Apoptotic 3T3-L1 Cells. Annals of the New York Academy of Sciences, 1171: 183–189.
9. Czerpak R., Jabłońska-Tyrpuć A., Pietryczuk A. (2009), Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów. Postępy Fitoterapii, 3, 168-174
10. Noguchi N., Konishi F., Kumamoto S., Maruyama I., Ando Y. Yanagita T. (2013), Beneficial effects of Chlorella on glucose and lipid metabolism in obese rodents on a high-fat diet. Obesity Research & Clinical Practice, 7 (2), 95-105
11. Vecina J.F., Olveira A.G., Araujo T.G., Baggio S.R., Torello C.O., Abdalla Saad M.J., de Souza Queiroz M.L. (2014), Chlorella modulates insulin signaling pathway and prevents high-fat diet-induced insulin resistance in mice. Life Science, 95 (1), 45-52

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
zaciekawiona
|

a jakieś linki do badań podwójnej próby, randomizowanych lub innych?

Jol
|

Przeczytałam i nic nie bylo o wit.c
A to chyba duzy błąd.
Branie razem z chlorella jest zakazane dla zdrowia

Olka
|

Chlorella to rzeczywiście świetny detoks. Dodaję ją do pysznych koktajli. Najlepsza i najczystsza jest ta pochodząca z Korei, ja kupuję ją w Rossmanie, czasem można też dostać w Piotr i Paweł :)

Malgosia64
|

Mi chlorelle przepisał lekarz na cholesterol, jem w tabletkach i dodaje w proszku do sałatek i wogole do diety. Po trzech miesiacach mój cholesterol spadł do poziomu zdrowego człowiek takze naprawde bardzo bardzo polecam.