CAMU CAMU – działanie lecznicze i zastosowanie

2017-02-27 13:07 Monika Majewska

Camu camu to jagody, których działanie i właściwości lecznicze znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej od setek lat. Jagody camu camu, które należą do grupy superfoods, czyli superżywności, mają wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim są skarbnicą witaminy C, a także beta-karotenu i przeciwutleniaczy. Jakie jeszcze wartości odżywcze mają owoce camu camu? Jakie jest ich działanie lecznicze? Gdzie można je kupić?

Camu camu (Myrciaria dubia) to krzew rosnący w południowoamerykańskich lasach deszczowych. Wytwarza owoce, które rdzenne plemiona amazońskie zbierają, suszą i stosują jako lekarstwo. W medycynie naturalnej jagody camu camu znajdują zastosowanie w leczeniu astmy, przeziębienia, obrzęków, zapalenia wątroby oraz zwyrodnieniowej choroby stawów. Pomagają też w ochronie mózgu i układu nerwowego przed chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak choroba Alzheimera i demencja.

Camu camu - skarbnica witaminy C

Owoce camu camu odznaczają się bardzo wysoką zawartością witaminy C. Specjaliści zgodnie twierdzą, że jej ilość zależy od stadium dojrzałości owoców. Jednak różni badacze podają różne dane. Według brazylijskich naukowców z The National Institute of Amazonian Research, w 100 g świeżych, dojrzałych owoców znajduje się 1150 mg witaminy C, a w niedojrzałych (zielonych) - 1230 mg.¹ Z kolei według badaczy z Korei Południowej i Bangladeszu, w 100 g dojrzałych owoców jest 2061.01 mg witaminy C, a w niedojrzałych, zielonych 1910.31 mg/100 g.2

W jagodach camu camu znajduje się nawet więcej więcej witaminy C niż w słynących z niej pomarańczach czy cytrynach.

Rozbieżności dotyczą też zawartości witaminy C w sproszkowanych owocach camu camu. Według danych USDA National Nutrient Database for Standard Reference, w 100 g sproszkowanych jagód camu camu znajduje się 4800 mg witaminy C. Z kolei według brazylijskich naukowców z Federal University of Rio de Janeiro - od 11,258 do 15,363 mg witaminy C.3

Witamina C wspomaga odporność organizmu. Jest też skutecznym przeciwutleniaczem, który poprawia pracę układu krążenia - zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Ma też potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest również jednym z gwarantów sprawnych i mocnych kości i stawów. Jeśli zmagasz się z objawami niedoboru witaminy C, takimi jak osłabienie, szybkie męczenie się, brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, krwawiące dziąsła, bóle mięśni i stawów, sięgnij po preparaty na bazie camu camu, by szybko wyrównać jej poziom w organizmie.

Warto wiedzieć

Pozostałe wartości odżywcze camu camu (w 100 g świeżych owoców niedojrzałych/dojrzałych)

Węglowodany - 7.9/8.6 g, w tym

- fruktoza: 0.3/0.7 g
- glukoza: 0.2/0.5 g

Białko - 0.53/0.71 g
Błonnik - 2.50/2.40 g

Witaminy i minerały

Ryboflawina – 0.09/0.09 mg
Niacyna - 470/680 μg
Beta karoten - 0.113/0.147 mg
Wapń – 12.1/13.2 mg
Sód – 2.66/3.45 mg

Polifenole - 1380/1280 mg

Źródło: Jaime Paiva Lopes Aguiar, Francisca das Chagas do Amaral Souza, Camu-Camu super fruit (Myrciaria dubia(H.B.K) Mc Vaugh) at different maturity stages, "African Journal of Agricultural Research" 2016, Vol. 11(28)

Wartości odżywcze camu camu (w 100 g proszku)

Wartość energetyczna - 10 kcal
Węglowodany - 3 g
Błonnik - 1.0 g

Witaminy i minerały

Niacyna - 0.200 mg
Potas - 26 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Camu camu wzmacnia układ odpornościowy

Camu camu jest bogatym źródłem nie tylko witaminy C. Badania naukowe wykazały, że miąższ camu camu obfituje również we flawonoidy. W sumie rozróżniono ponad 30 związków fenolowych. Dzięki ich zawartości spożywanie owoców camu camu spowalnia procesy starzenia oraz wzmacnia układ odpornościowy.²

Camu camu może zapobiec chorobom serca

Wysoka zawartość karotenoidów (wśród których aż 45-55 proc. stanowi luteina) sprawia, iż owoce camu camu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.² Karotenoidy obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie - zapobiegają miażdżycy, a dalej chorobom serca, takim jak zawał czy udar mózgu.

O prawidłową pracę serca dba także witamina C, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień dziąseł. Hamuje także utlenianie „złego” cholesterolu LDL, a co za tym idzie – doprowadza do zmniejszenia zmian miażdżycowych. Poza tym kwas askorbinowy bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego.

Camu camu na zdrowe oczy

Karotenoidy zapewniają także prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten (jeden z karotenoidów zawarty w owocach camu camu), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.

Karotenoidy chronią też siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ich niedobór w diecie może być jednym z czynników ryzyka rozwoju AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.

Warto wiedzieć

Camu camu - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Ze względu na delikatną strukturę miąższu owoce camu camu źle znoszą warunki przechowywania i długiego transportu. Dlatego wymagają szybkiego przetworzenia na soki, mrożone koncentraty lub preparaty sproszkowane. W polskich sklepach jagody camu camu są dostępne w postaci:

  • sproszkowanego ekstraktu - cena waha się od 35 do nawet ponad 100 zł (cena zależy od ilości, tego, czy jest to produkt BIO, organiczny itp.). Można go mieszać z wodą. Zalecana porcja dzienna: 3 g dziennie (jedna płaska łyżka)
  • soku - za 500 ml soku trzeba zapłacić od 20 do 30 zł
  • tabletek - ceny wahają się od 25 do nawet 100 zł za opakowanie (zależy od ilości tabletek i zawartości w nich ekstraktu z owoców camu camu)

Camu camu - zastosowanie w kuchni

Jagody camu camu to niewielkie, czerwono-purpurowe owoce, które kształtem przypominają wiśnie, a ich kolor zbliżony jest do barwy dojrzewających śliwek. Wykorzystuje się je do produkcji soków oraz zagęszczonej pulpy. Zebrane owoce są mrożone i nawet jeśli zawartość składników maleje w tym procesie o połowę, to nadal pod względem ich zawartości camu camu ma ogromną przewagę nad innymi owocami. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C camu camu może być stosowane do wzbogacania takich produktów, jak soki owocowe, nektary, dżemy, lody, jogurty i napoje izotoniczne.

Dietetyk o superfoods: Fajnie jest zaprzyjaźnić się z nowościami, ale z pewnym dystansem

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Jaime Paiva Lopes Aguiar, Francisca das Chagas do Amaral Souza, Camu-Camu super fruit (Myrciaria dubia(H.B.K) Mc Vaugh) at different maturity stages, "African Journal of Agricultural Research" 2016, Vol. 11(28), www.academicjournals.org/journal/AJAR/article-full-text-pdf/D8EEA9259407

2. Mst. Sorifa Akter a, Sejong Oh b, Jong-Bang Eun a, Maruf Ahmed, Nutritional compositions and health promoting phytochemicals of camu-camu (myrciaria dubia) fruit: A review, "Food Research International" 2011

3. Influence of shell material on vitamin C content, total phenolic compounds, sorption isotherms and particle size of spray-dried  camu-camu juice, "Fruits, The International Journal of Tropical and Subtropical Horticulture" 2013,

4. Gębusia A., Cieślik E., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, "Postępy Fitoterapii" 2012, nr 2

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE