Buraki zapobiegają nowotworom i miażdżycy. Właściwości BETANINY i BETAINY w czerwonych burakach

Buraki są niedrogie, dostępne przez cały rok i wyjątkowo wartościowe. Buraki zawierają barwnik - betaninę - ma ona właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, obniża także poziom złego cholesterolu. Cennym składnikiem buraka jest też betaina (pochodna aminokwasu glicyny), która ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy.

Burak to jedno z popularniejszych krajowych warzyw. Niestety, nie wiedzieć czemu, często bywa niedoceniany. Charakterystyczny rubinowy kolor nadają burakom barwniki betalainowe, w skład których wchodzą czerwono-fioletowe betacyjaniny i żółte betaksantyny.

Betanina w czerwonych burakach niszczy wolne rodniki

Aż ponad 70 proc. wszystkich barwników czerwonych buraka stanowi betanina, w ilości ok. 200 mg na 100 g korzenia. Niegdyś doceniano przede wszystkim właściwości barwiące betaniny. Koncentraty z buraka znalazły dzięki niej zastosowanie przy produkcji jogurtów owocowych, żelków, deserów, gum do życia czy płatków śniadaniowych.

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się przeciwutleniające właściwości buraków. Okazuje się, że betanina to doskonały wyłapywacz wolnych rodników. . Te same badania wykazały, że korzystny wpływ na ograniczenie procesów utleniania prowadzących do uszkodzeń lipidów ma spożywanie owoców kaktusa, również bogatych w betaninę.

Ponadto barwniki betalainowe mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Zaletą buraków jest również działanie odkwaszające i oczyszczające. To warzywo zawiera ponadto rzadko spotykane pierwiastki: rubid i cez.

Betaina w burakach zapobiega miażdżycy

Cennym składnikiem buraka jest też betaina - pochodna aminokwasu glicyny, która wraz z kwasem foliowym obniża w organizmie poziom homocysteiny - aminokwasu powstającego w procesie trawienia białek. Wysoki poziom homocysteiny zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, o jedzeniu buraków powinny zatem pamiętać osoby jedzące dużo mięsa.

Cudowne właściwości buraka

Buraki podczas gotowania trzeba zakwasić

Podczas przygotowywania potraw z buraków warto pamiętać, że betalainy należą do stosunkowo nietrwałych barwników. W największej ilości występują zatem w świeżych warzywach i wyciśniętych z nich sokach. Jeśli chcemy chronić barwniki betalainowe podczas obróbki cieplnej, należy gotować warzywa w całości, wraz ze skórką i maksymalnie skrócić cały proces. Można je też ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Zachowaniu barwy potraw z buraka sprzyja kwaśne środowisko. Warto zatem podczas ich przygotowania dodać trochę soku z cytryny lub octu, najlepiej winnego bądź jabłkowego.

>>> Buraczany koktajl oczyszczający

Ważne

Dlaczego buraki barwią mocz

Barwniki zawarte w burakach są tak silne, że jadanie większej ilości tych warzyw może powodować przejściowe czerwonawe lub różowe zabarwienie moczu, które czasem bywa mylnie skojarzone z chorobą. Nietypowe objawy nie należą jednak do groźnych i ustępują w chwili, kiedy organizm pozbędzie się resztek barwników.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE