BOTWINA - pobudza apetyt, odkwasza organizm i koi nerwy

2018-05-16 15:27

Botwina, czyli młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.  

Botwina, czyli młode liście, łodygi i korzenie buraków ćwikłowych, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.

Botwina zawiera sporo witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Obfituje także w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu.

Spis treści:

  1. Botwina dobra na apetyt i nerwy
  2. Botwina na ładną skórę
  3. Botwina - przeciwwskazania
  4. Botwina a botwinka i boćwina
  5. Botwina - do zupy dodaj nabiał

Botwina dobra na apetyt i nerwy

Burak ćwikłowy, w większym stopniu niż korzeniowy, zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu na zawartość żelaza jest wskazany szczególnie dla wegetarian.

Botwina pobudza apetyt, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.

Botwina na ładną skórę

Naukowcy doszukali się w botwinie substancji o działaniu podobnym do kobiecych hormonów płciowych, estrogenów. A to są hormony piękna, młodości i seksu.

Zupa albo sałatka z buraczanych liści znakomicie odkwasza i odtruwa organizm, warto więc sięgnąć po botwinkę, gdy coś zalegnie na wątrobie.

Botwina - przeciwwskazania

Botwiny powinny unikać osoby chore na kamicę nerkową. W roślinie zawarte są bowiem szczawiany, które mogą pogorszyć sytuację. Botwinka ma wysoki indeks glikemiczny (aż 70), w związku z tym nie jest wskazana także dla osób chorych na cukrzycę.

Czym się różni boćwina od botwiny?

Warto wiedzieć

Botwina a botwinka i boćwina

Jak już wspomniano, botwina to młode liście, łodygi i korzenie odmiany ćwikłowej buraka zwyczajnego. Botwinka to popularna zupa przygotowywana z botwiny. Z kolei boćwina to liście i łodygi odmiany liściastej tego samego gatunku.

Warto wiedzieć, że boćwina ma duże, mięsiste liście. Z kolei botwina ma delikatne liście, które są znacznie mniejsze od liści boćwiny. Mają też znacznie cieńsze ogonki liściowe i smaczniejsze korzenie.

Botwina - do zupy dodaj nabiał

Botwinę należy gotować w dużej ilości wody, którą dobrze jest odlać, aby pozbyć się kwasu szczawiowego, który "zabiera" z organizmu potrzebny kościom wapń. Uzupełnić to można, dodając do botwinki kawałek sera, trochę śmietany lub mleka.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Zosia
|

Pije regularnie 3 raz y dziennie (szklanka 150-200ml) pasteryzowany wyciag z burakow biologicznie uprawianych. Wieczorem dodaje mala lyzeszke octu jablkowego, tak jak to robi moja kolezanka lekarka. Po 3 miesiacach zaniku miesiaczki, wszystko wrocilo do normy. Kamienie , ktore mialam, zostaly rozpuszczone, a czesc zostala usunieta z moczem, co zaobserwowalam. Sily witalne i energia wrocila jak z przed 20 laty. Dodatkowo raz w tygodniu robie post.
Zycze wszystkim tego samego, czyli zdrowia.