BIAŁA KIEŁBASA - kalorie i wartości odżywcze

2019-04-17 11:20 Monika Majewska

Biała kiełbasa może być pieczona, jednak na wielkanocnym stole pojawia się biała kiełbasa gotowana, a w zasadzie parzona. Ile czasu gotować białą kiełbasę? Jak przyrządzić białą kiełbasę, żeby była krucha i soczysta? Sprawdź, ile kcal ma biała kiełbasa, czy jest zdrowa i jak wybrać białą kiełbasę dobrej jakości.

Biała kiełbasa powstaje z mięsa wołowego i wieprzowego połączonego z naturalnymi przyprawami, takimi jak: czosnek, majeranek, czarny i biały pieprz oraz sól spożywcza. Następnie biała kiełbasa nie jest gotowana, lecz parzona. Białej kiełbasy się nie gotuje! Białą kiełbasę się parzy.

W procesie produkcyjnym kiełbasy białej najpierw rozdrabnia się mięso wieprzowe i wołowe. Następny etap to kutrowanie mięsa z dodatkiem lodu, czosnku, pieprzu białego i czarnego aż do uzyskania jednorodnej, dobrze związanej masy o temperaturze nie wyższej niż 15 st. Celsjusza. Następnie rozdrobnione surowce z dodatkiem majeranku miesza się próżniowo do osiągnięcia równomiernego rozłożenia składników i otrzymania jednolitej masy o odpowiedniej konsystencji i kleistości.¹ Dwa ostatnie etapy produkcji kiełbasy to napełnianie i nadziewanie jelit wieprzowych wymieszaną masą i chłodzenie do odpowiedniej temperatury.

Spis treści:

  1. Biała kiełbasa - dlaczego jest biała?
  2. Biała kiełbasa - kalorie, wartości odżywcze
  3. Biała kiełbasa - jak rozpoznać tę dobrej jakości?
  4. Biała kiełbasa - zastosowanie w kuchni
  5. Biała kiełbasa - którą kupić?

Biała kiełbasa - dlaczego jest biała?

Barwa surowej białej kiełbasy to barwa naturalnego jelita z prześwitującymi składnikami farszu. Barwa na przekroju to barwa właściwa dla użytych surowców. Barwa mięsa jest lekko różowa, tłuszczu biała, a po sparzeniu mięso staje się szare.

Biała kiełbasa znana jest w postaci surowej, peklowanej, parzonej lub z grilla.

Biała kiełbasa najsmaczniejsza będzie, kiedy wyłączy się garnek z kiełbasą w momencie, kiedy woda ledwie zaczyna się gotować. Od tej chwili kiełbasa pod przykryciem powinna parzyć się od 20 do 30 min.

Jeśli skórka na początku jest przezroczysta, to wyznacznikiem gotowej kiełbasy będzie czas, kiedy stanie się biała. Dobra rada: żeby biała kiełbasa nie pękła, dobrze jest ponakłuwać każdy kawałek przed włożeniem do garnka.

Warto wiedzieć

Biała kiełbasa - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

100 g białej kiełbasy to 275 kcal

- kwasy tłuszczowe nasycone - 7.855 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 3.001 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 10.469 g

Źródło: www.fatsecret.com

Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi? [#TO WIDEO]

Biała kiełbasa - jak rozpoznać tę dobrej jakości?

Prawdziwa biała kiełbasa po sparzeniu powinna być szara. Jeśli zauważysz, że biała kiełbasa jest lekko różowa oznacza to, że dodano do niej środków konserwujących, np. sól peklującą.

Po sparzeniu, kiełbasa biała jest soczysta z wyczuwalnym posmakiem przypraw użytych do jej produkcji. Jeśli możesz dotknąć białej kiełbasy, sprawdź, czy powstałe po naciśnięciu wgniecenie pozostaje na dłużej. Tak? To może świadczyć o dużej zawartości wody w kiełbasie.

Gdy na talerzu położy się białą kiełbasę słabej jakości, to po wbiciu widelca tryskają z niej woda i tłuszcz. Prawdziwa biała kiełbasa po przekrojeniu nie wypuszcza prawie wody.

Do taniej kiełbasy sypie się dużo soli, wkłada tanie mięso i pompuje do flaka gorący tłuszcz i wodę. Dobra kiełbasa jest dwa razy droższa, ale smakiem przewyższa tą tanią wielokrotnie.

Biała kiełbasa ze sklepu w większości składa się z mięsa, ale można w niej też znaleźć liczne niepożądane składniki, takie jak stabilizatory E451 (I, II), E450 (III, V), maltodekstryna, regulator kwasowości: octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E250.

 

Warto wiedzieć:

Biała kiełbasa - zastosowanie w kuchni

Biała kiełbasa parzona kojarzy się, jak żadna inna ze Świętami Wielkanocnymi. Stół wielkanocny bez białej, jak mawiają wędliniarze „to jak ryba bez głowy”.² Białą kiełbasę najczęściej dodaje się od żuru lub od zupy chrzanowej z jajkiem.

Biała kiełbasa dobrze też smakuje w piwie. To jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków wielkanocnych.

Smak białek kiełbasy można podkreślić konfiturą z czerwonej cebuli.

ZOBACZ KONIECZNIE: Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania [WIDEO]

Jak kupić dobrą białą kiełbasę?

Źródło: x-news.pl/TVN Style

Bibliografia:

1. Kiełbasa biała surowa, http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-pomorskie/Kielbasa-biala-surowa

2. Kiełbasa biała parzona wielkopolska, http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Kielbasa-biala-parzona-wielkopolska

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
Kimonka
|

Kiedys strasznie nie lubilam bialej kielbasy, ale ostatnimi czasy strasznie sie do niej przekonalam, jednak jezeli chodzi wlasnie o wyczuwalnosc przypraw i ziol dodanych w trakcie robienie to nie ma sobie rownych.

Iris
|

Ostatnio jadłam bialą z czosnkiem niedzwiedzim, byla pyszna :D

kkkckc
|

Ktoś nie wie co to elipsa...opuszczało się zajęcia z jezyka polskiego. Współczuję żonie, bo pewnie też nie wiesz co to jest dwuznaczność.

Halinus
|

Zgadzam sie z wedliniarzem, ze nie powinna byc nakluwana, a druga sprawa to temperatura parzenia, jak woda zaczyna wrzec, to temperatura juz za wysoka, biala, kielbase powinno sie parzyc w temperaturze 68 stopni, tak mi powiedzial, rzeznik, tego sie trzymam, i jest super.

Ka-eL
|

,,Najsmaczniejsza będzie, kiedy wyłączymy garnek z kiełbasą w momencie, kiedy woda ledwie zaczyna się gotować''

Nie wiem jakiej technologii używacie i gdzie można takie urządzenie kupić, ale mój garnek nie ma żadnego wyłącznika, czy równie dobrze moge wyłączyć gaz pod garnkiem?

filmy kulinarne
|

Video przepis na domową białą kiełbasę bez jelit flaka.Smacznego.
https://youtu.be/5DHqBLSzvtg

czaka
|

może się mylę, ale coś mi mówi że to po prostu nie jest biała kiełbasa (tylko jeden z jej podwędzanych krewniaków).
w przeciwnym razie - to prawdziwe marnotrawstwo, są wędliny (kiełbasy) dalece odpowiedniejsze do spożycia na surowo, a gotowana, pieczona czy też smażona biała kiełbasa jest tak cudowna - aż szkoda ją pchać w jakiś barszcz/żur :)

Kris
|

Ja tam białą kiełbasę robię przy okazji robienia wędzonej kiełbasy. Zawsze pekluję i jest pyszna. Kto powiedział, że musi być szara po sparzeniu ? Moja jes pyyyszna. Właśnie robię kolejną dla rodziny i znajomych.

wedliniarz
|

drodzy moi przepis jest do bani jak ponakuwasz to wyleci soczysty posmak!!!

bidaznedza
|

A ja się przyznam szczerze, że kiełbasę białą to najlepiej na surowo lubię. Nie wiem czy to zdrowe, czy nie, ale jem:P