5 warzyw najbogatszych w żelazo

2020-11-19 15:34 Magdalena Gajda

Ze wszystkich niedoborów pokarmowych najpowszechniejszy jest niedobór żelaza. Żelazo to mikroelement, co oznacza, że potrzebujemy go na co dzień niewiele, np. dorosłe kobiety – 18 mg a kobiety w ciąży – 27 mg. Żelazo jest jednak dla nas ważne, bo m.in. transportuje i magazynuje tlen w komórkach. Konsekwencją niedoboru żelaza jest niedokrwistość. Leczy się ją zależnie od przyczyny, np. utraty krwi (także podczas menstruacji), lub zaburzenia wchłaniania przy chorobach układu pokarmowego. Leczeniu niedokrwistości zawsze towarzyszy dieta bogata w produkty z dużą zawartością żelaza. Przedstawiamy 5 super warzyw, które warto jeść profilaktycznie, aby nie dopuścić do niedoborów żelaza i leczniczo przy niedokrwistości.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE