Pożytek z grejpfruta [Porada eksperta]

2013-04-08 13:53

Czy białe i czerwone grejpfruty spalają tkankę tłuszczową, gdy się je je na czczo?

Porada trenera fitnessu
Autor: Getty Images

Jedzenie grejpfrutów białych i czerwonych to same korzyści dla organizmu. Są niskokaloryczne, zawierają mało sodu, a obfitują w potas, witaminę C oraz bioflawonoidy. Dzięki niskiej zawartości kalorii możemy jeść grejpfruty bez obaw, że ich zjadamy za dużo. Natomiast witamina C, flawonoidy a także HMB obecne w tym owocu pomagają w efektywnym spalaniu tłuszczu. Inną korzyścią zjedzenia grejpfrutów jest wysoka, 90% zawartość wody. Dzięki temu mamy więcej energii, a także przyspiesza się nasz metabolizm.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Joanna Barcikowska

Absolwentka AWF w Gdańsku, instruktorka rekreacji ruchowej, pilates i pilatesreformer, szkoleniowiec Warszawskiej Akademii Sportu oraz Thera-Band Academy, współautorka programów ReebokBalancePilates, Reebok Spine. Autorka wielu artykułów o tematyce fitness, uczestniczka programów telewizyjnych i propagatorka prozdrowotnych form fitness.