Niedobór tej witaminy jest spowodowany stresem. Oto 6 oznak, które świadczą o tym, że ci jej brakuje

2022-08-26 13:24

Tiamina, czyli witamina B1 jest niezbędna w codziennej diecie. Ma wpływ na zdrowie układu krążenia oraz układu nerwowego. Jej niedobór może powodować wiele zdrowotnych problemów. Wyjaśniamy, dlaczego witamina B1 jest kluczowa dla zdrowia oraz jakie oznaki świadczą o tym, że może ci jej brakować.

kobieta w biurze
Autor: Getty Images

Witamina B1 jest kluczowym związkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania wielu procesów życiowych. Tiamina pełni wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wspiera odporność, wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, ma także właściwości antyoksydacyjne.

Tiamina nie może być magazynowana w organizmie, dlatego codziennie powinniśmy dostarczać mu odpowiednie dawki witaminy B1. Dzienne zapotrzebowanie osób dorosłych wynosi 1,3 mg tiaminy dla mężczyzn oraz 1,1 mg dla kobiet.

6 oznak niedobory witaminy B1

Najczęściej nieprawidłowe wartości witaminy B1 obserwuje się u osób aktywnych, które wyczynowo uprawiają sport. Długotrwały stres, ale także dieta bogata w alkohol, kawę i herbatę także może powodować, że w organizmie będzie jej za mało.

Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy B1 zalicza się:

  1. skurcze mięśni, którym często towarzyszy ból
  2. biegunki i wymioty spowodowane zaburzeniami trawienia, co w konsekwencji może powodować utratę masy ciała
  3. problemy z koncentracją i pamięcią
  4. przyspieszone bicie serca oraz opuchliznę kończyn spowodowaną niewydolnością krążenia
  5. spadek libido
  6. uczucie ciągłego zmęczenia.
Poradnik Zdrowie: witaminy z grupy B

Źródła witaminy B1

Jeśli stosujesz zbilansowaną i zróżnicowaną dietę, nie powinieneś mieć problemów z niedoborem tiaminy. Witamina B1 występuje w wielu produktach spożywczych, ale najwięcej znajdziesz jej w produktach zbożowych oraz suchych nasionach roślin strączkowych.

Dobrymi źródłami witaminy B1 jest także wieprzowina, ryby, kasze, podroby. W mniejszych ilościach znajdziesz ją również w warzywach i owocach, jogurtach oraz serach dojrzewających.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki