Masz ten produkt w lodówce? Koniecznie zwróć go do sklepu
Jajka ściółkowe z sieci sklepów Stokrotka zostały wycofane ze sprzedaży. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że wykryto w nich bakterię Salmonella w wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego.
Sanepid ostrzegł z uwagi na zagrożenie zdrowia konsumentów przed spożywaniem – szczególnie na surowo - jajek ściółkowych o numerze partii 21.12.2020.08 firmy Polskie Fermy Grupa Producentów z Korfantowa. Oznaczone są kodem – 2PL 14131317 i numerem zakładu pakowania – PL 16075903.
Okazało się, że w tych jajkach pojawiła się salmonella. „Bakteria obecna na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajkami” – czytamy w komunikacie GIS.
W tej sytuacji konsumenci powinni koniecznie zwrócić jajka z tej serii w najbliższym sklepie Stokrotka. Jak zapewnił GIS, „wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu), zostanie zwrócony koszt nabycia produktu”.
Jajka pozyskane zostały z Fermy Niosek Ząbkiewicz z Radzanowa.