Książka „PRZETWORY”, czyli jak przygotować zapasy bez sztucznych dodatków

2019-07-01 15:46

Przetwory robią już nie tylko nasze babcie, robią je mamy, robimy my. To nie tylko moda! To przede wszystkim potrzeba kontrolowania tego, co spożywamy – nie chcemy np. dżemów przesłodzonych, pełnych konserwantów, zagęszczaczy i sztucznych barwników.

Książka Przetwory
Autor: Przetwory

Powstała nawet dieta przetworowa. Pozwala ona wykorzystać tradycyjne przepisy na najpopularniejsze przetwory i tak układać swoje dzienne menu, żeby jak najwięcej ich spożywać. Wychodzimy więc naprzeciw potrzebom naszych Czytelników.

W książce „Przetwory” podajemy wyselekcjonowane przepisy na przetwory, które zawsze się powinny udać:
Książka Przetwory - kwadrat

Autor: Przetwory

  • pasteryzowane: owoce i warzywa we własnym sosie, przeciery i koncentraty, soki owocowe, kompoty, warzywa pasteryzowane, marynaty, pikle i sałatki,
  • powstałe przez zagęszczanie: syropy owocowe, powidła, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, frużeliny, sorbety, pasty owocowo-warzywne  (m.in. sosy, ketchupy, chutneye),
  • kiszonki,
  • susze z owoców i warzyw (domowa kostka i inne mieszanki),
  • warzywa solone,
  • inne, np. octy (jabłkowy czy winny), ser jabłeczny, pastiły, owoce kandyzowane czy owoce w alkoholu.

Książka „Przetwory” to także poradnik, który pozwoli nam przygotować się robienia domowych przetworów:

  1. podaje, kiedy najlepiej robić przetwory, kiedy są najlepsze do tego celu owoce, warzywa;
  2. jakie sprzęty będą potrzebne (słoiki, garnki, suszarka, wyciskarka itp.),
  3. jak wybierać surowiec do przetworów i jak go przygotować do obróbki,
  4. jakie inne produkty są potrzebne do robienia przetworów: ocet, cukier, przyprawy itp.,
  5. gdzie i w jakich warunkach termicznych przechowywać przetwory.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki