Choroby z lodówki - sprawdź czy prawidłowo przechowujesz żywność i poznaj technologie, które pomagają dbać o zdrowie

2021-07-07 11:09 Materiał sponsorowany

Jesteś tym co jesz – prawda ta nabiera dodatkowego znaczenia w sytuacji, gdy weźmiemy pod uwagę nie tylko jakość produktów, ale również sposób ich przechowywania. Należy pamiętać, że wielu bakteriom, wirusom czy pleśniom niestraszna jest nawet niska temperatura.

Lodówka - model Vestfrost VR-FB383-2H0B
Autor: materiały prasowe Model Vestfrost VR-FB383-2H0B

Brytyjscy naukowcy postanowili sprawdzić stan czystości chłodziarko-zamrażarek – logistycznych centrów każdej kuchni. Wyniki ich badań są szokujące. Najwięcej bakterii, bo nawet około 8000 kolonii na centymetr kwadratowy, znajduje się w szufladzie na warzywa. Najczęściej znajdują się tam pałeczki E.coli, Salmonella i Listeria. Ten rezultat przekracza aż 750 razy dopuszczalne normy. Do drobnoustrojów rozmnażających się w nieświeżych produktach spożywczych należą również gronkowce, niektóre beztlenowce i paciorkowce. Niezwykle groźne są zatrucia pałeczką jadu kiełbasianego (botulizm) i wąglika.

Oprócz bakterii powinniśmy uważać również na pleśń. Zarodników pleśni nie zobaczymy gołym okiem – to cząsteczki wielkości od 2 do 5 mikronów. Ponieważ są tak małe i lekkie bardzo łatwo się przenoszą, a gdy znajdą sprzyjające warunki do rozwoju, błyskawicznie się rozmnażają. Pleśnie uwielbiają środowisko kwaśne, wilgotne i ciepłe, są jednak gatunki, które mogą się rozwijać nawet w temperaturze 5 st. C. Dlatego, przechowując w lodówce produkty zakażone zarodnikami grzybów, nie ustrzeżemy ich przed pleśnieniem. Warto pamiętać również o tym, że nie sama pleśń jest dla nas szkodliwa, tylko produkty jej przemiany materii, czyli trujące mikotoksyny. Nawet mała plamka może być z gatunku tych, które wytwarzają dużo mikotoksyn, dlatego nawet częściowo spleśniały produkt należy wyrzucić w całości.

Lodówka - Model Vestfrost VR-FB373-2H0I
Autor: materiały prasowe Model Vestfrost VR-FB373-2H0I

Jakie choroby powodują szkodliwe substancje znajdujące się w naszych lodówkach?

Częste spożywanie nadpleśniałych produktów może wywołać trudne do leczenia choroby, tzw. mikotoksykozy. Groźniejsze ich postacie prowadzą do zmian w kanalikach żółciowych, tłuszczowego zwyrodnienia wątroby, krwawych wybroczyn i martwicy, a nawet pierwotnego raka wątroby. Szkodliwe bakterie w lodówkach mogą z kolei wywoływać ciężkie infekcje pokarmowe. Co istotne, bakterie E. coli, salmonelli i listerii, oprócz zwykłego zatrucia, mogą prowadzić do zapalenia opon mózgowych, mięśnia sercowego, a nawet wywoływać poronienie i sepsę.

Zmień codzienne nawyki, zadbaj o swoje zdrowie a także planetę

W codziennym korzystaniu z chłodziarko-zamrażarki niezwykle ważne jest umiejętne rozlokowanie produktów, przestrzeganie kilku zasad prawidłowego przechowywania żywności oraz regularne mycie lodówki. Kupujemy za dużo i w pewnym momencie zapominamy o tym, co kryje wnętrze naszej lodówki. A to już krok do sytuacji, kiedy coś się w niej zepsuje lub pojawi się pleśń, a potem nieprzyjemny zapach.

Marnotrawstwo żywności to nie tylko kwestia indywidualna, ale coraz poważniejszy problemem w Polsce i Europie. Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie, w skali całego kraju to ok. 9 mln ton. Powołując się na badania Eurostatu, znajdujemy się na piątym miejscu w UE ze względu na wyrzucanie żywności. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, za ponad 2 mln ton rocznie zmarnowanej żywności odpowiadają gospodarstwa domowe.

Jak walczyć w swoim domu z marnotrawieniem żywności? Przegląd lodówki należy robić przynajmniej raz w miesiącu, a w przypadku częstych zakupów raz w tygodniu. Kupuj tyle, ile potrzebujesz, a z produktów korzystaj zgodnie z zasadą: najpierw te z krótką datą ważności. Inny ważny aspekt dotyczy przechowywania żywności. Foliowe opakowania lepiej zastąpić papierem lub plastikowymi pudełkami, które skutecznie eliminują przenikanie zapachów.

Pamiętajmy, że jeśli nasza lodówka wyposażona jest w specjalne pojemniki do przechowywania mięsa lub warzyw lepiej trzymać produkty właśnie w nich. Nieprzypadkowo szuflada na świeże mięso i ryby skonstruowana jest tak by temperatura wewnątrz niej nie była zaburzana z każdym otwarciem drzwi chłodziarki. Do przechowywania świeżych warzyw, owoców i grzybów wybieraj urządzenia wyposażone w szufladę z regulacją wilgotności, co pomoże na dłużej zachować ich chrupkość i smak.  Aby surowe mięso, warzywa i owoce dłużej zachowały świeżość, przed włożeniem do lodówki nie należy ich myć. Nie pozwól również, by w twojej lodówce zalegała woda, krew z mięsa oraz inne ciecze. Tutaj świetnie sprawdzi się urządzenie, którego półki wykończone są starannie listwami chroniącymi przed wyciekaniem płynów na niższe poziomy. Znaczenie ma regularne i dokładne mycie lodówki, które pomoże w redukcji znajdujących się wewnątrz bakterii.

Wyposażenie lodówek marki Vestfrost
Autor: materiały prasowe Wyposażenie lodówek marki Vestfrost

W czym mogą nam pomóc nowoczesne technologie?

Producenci AGD coraz mocniej wsłuchują się w potrzeby konsumentów, oferując w swoich urządzeniach rozwiązania, które pomagają utrzymać świeżość produktów na dłużej oraz eliminować szkodliwe dla zdrowia cząsteczki. Zdecydowanie należy do nich technologia PureBeam+, stosowana w chłodziarko-zamrażarkach duńskiej marki Vestfrost.

Dzięki wykorzystaniu diody UV-C LED oraz filtra węglowego pozwala ona neutralizować nieprzyjemne zapachy oraz unieszkodliwia bakterie, wirusy i grzyby z filtrowanego powietrza. Dzięki temu masz pewność, że przechowywana żywność będzie wolna od niebezpiecznych mikroorganizmów. Filtr MaxiFresh ulokowany w szufladzie na warzywa i owoce pochłania z kolei etylen – uwalniany naturalnie w procesie dojrzewania roślin.  W ten sposób są one świeże dłużej. Nie bez znaczenia jest również system cyrkulacji powietrza w chłodziarkach Vestfrost. Dwa osobne wentylatory NoFrost Multi sprawiają, że ściany są wolne od szronu i lodu, a zapachy nie przenikają się między komorami. Żywność chłodzona i mrożona jest równomiernie zachowując idealną temperaturę. Ważne jednak by produkty w lodówce były tak ustawione, by powietrze mogło swobodnie między nimi krążyć.

Model Vestfrost VR-FB383-2H0P
Autor: materiały prasowe Model Vestfrost VR-FB383-2H0P
Model Vestfrost VR-FB373-2H0I
Autor: materiały prasowe Model Vestfrost VR-FB373-2H0I
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE