ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA (wzbogacona) nie zastąpi zdrowej diety

Konsultant: dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, AM w Warszawie, mgr inż. Katarzyna Godlewska, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności, SGGW w Warszawie
2 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Sięgamy po żywność wzbogaconą, czyli tzw. funkcjonalną, bo nie mamy czasu na zdrowy styl życia. Ale nie tędy droga. Na Zachodzie powoli powraca się do produktów organicznych. Nic bowiem nie zastąpi zdrowej diety.

Z dobrze zbilansowanej różnorodnej diety organizm czerpie nieporównywalnie więcej korzyści niż z żywności wzbogaconej. Kombinacja wszystkich składników odżywczych w naturalnych produktach jest znacznie bogatsza niż w ich wzbogaconych odpowiednikach i są one zrównoważone. Ponadto niektóre substancje przedłużają trwałość bioaktywnych komponentów lub potęgują ich działanie. Na przykład flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych przedłużają żywotność witamin C, A oraz E, dlatego gdy posmarujemy chleb margaryną wzbogaconą witaminami, nie dostarczymy organizmowi tego samego, co zjadając pomarańczę.

Witaminy w żywności funkcjonalnej szybko się rozkładają

Zanim wzbogacony w witaminy sok czy napój trafi od wytwórcy na nasz stół, zwykle znajduje się w nim już tylko ich śladowa ilość. Jedną z najmniej trwałych jest witamina C, którą dodaje się np. do kisieli. W jednej torebce znajduje się ok. 11 mg tej witaminy, podczas gdy potrzebujemy 75 mg dziennie. Podczas przyrządzania kisielu pod wpływem gorącej wody 80% witaminy zostaje zniszczone, więc z dodatkowej jej porcji wykorzystujemy zaledwie 2,2 mg. Taką ilość dostarczylibyśmy organizmowi, zjadając ćwiartkę jabłka lub kawałek truskawki.

Błędy w myśleniu o żywności funkcjonalnej

Myślenie: zamiast mleka wypiję sok z dodatkiem wapnia albo zamiast ryby zjem chleb lub jajko wzbogacone kwasami omega-3 – też nie prowadzi do dobrego. Chleb, jaja czy mleko z omega-3 nie zastąpią morskich ryb, ponieważ są one źródłem również innych cennych składników, których w chlebie, jajkach czy mleku nie znajdziemy. Na dodatek jeśli będziemy traktować jaja jako źródło omega-3, dostarczymy organizmowi cholesterol, który i tak niestety spożywamy w za dużych ilościach.

Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo. Jeżeli w naszym menu będą przeważały produkty np. z wapniem czy też z błonnikiem, możemy dostarczyć organizmowi za dużo tych składników, a za mało innych. Nadmiar wapnia może zaszkodzić osobom chorym na nerki, natomiast za duża ilość błonnika – rozregulować trawienie, podrażnić błonę śluzową jelit oraz upośledzić wchłanianie witamin i składników mineralnych.

Ważne

Ważne
  • W Polsce ok. 10% sprzedawanej żywności nazywanej „funkcjonalną” spełnia warunki takiej żywności i powinno być tak określane.
  • W Japonii w ostatnich latach pojawiło się aż 5 tysięcy produktów zaliczanych do żywności funkcjonalnych, podczas gdy u nas jest ich tylko kilkadziesiąt.
  • Do większości produktów przeznaczonych dla dzieci dodaje się witaminy i składniki mineralne. Tymczasem witaminy syntetyczne też można przedawkować. Jeśli maluch je owoce i warzywa, nie ma potrzeby kupować mu soków czy cukierków z witaminami.

Dietetycy biją na alarm - żywność funkcjonalna nie naprawi błędów w diecie

Niekontrolowane sięganie po wzbogaconą żywność sprzyja utrwalaniu błędów dietetycznych. „Idąc na skróty” niejako zdejmujemy z siebie odpowiedzialność za własne żywienie. Jemy niezdrowo, a potem chaotycznie kupujemy produkty wzbogacone, wierząc, że w ten sposób naprawimy błędy dietetyczne. Często są to produkty wysoko przetworzone, pseudonaturalne, bardzo dużo w nich barwników, emulgatorów i konserwantów. Co z tego, że napój owocowy zawiera witaminy, skoro jest w nim jednocześnie cukier i „sama chemia”?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 05.03.2012

Komentarze (1 - 2 z 2)
lala, 11.07.2012 18.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Poza tym aby coś można było nazwać żywnością funkcjonalną musi mieć DZIAŁENIE PROZDROWOTNE POTWIERDZONE BADANIAMI , OPUBLIKOWANYMI W MEDYCZNYCH CZASOPISMACH. Także żywność fukcjonalna jest zdrowa. Pozdrawiam
 
lala, 11.07.2012 18.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żywność funkcjonalna to nie tylko żywność wzbogacona. Mogą to być także zwykłe warzywa i owoce o bardzo dobrych właściwościach prozdrowotnych jak np. jagody, pigwa, zielona herbata. Może to być także żywność, z której usunięto jakiś niezdrowy składnik jak np. mleko odtłuszczone.Tak więc ten artykuł niestety nie jest kompetentny. Polecam troszkę przeczytać o żywności funkcjonalnej.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez...

więcej

27958

Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową? Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości...

więcej

15615

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

56075

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Siemię lniane byłoby idealne w formie koktajlu, jeśli zmiksujesz ugotowane całe ziarna (a właściwie śluz, który się tworzy) z owocami do wyboru: jabłkiem, brzoskwinią, mango czy morelą, bananem....

Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy to, że te 2 dni zawierają za mało kalorii w stosunku do potrzeb organizmu. Aby ustalić, ile kalorii pani potrzebuje, należy masę ciała pomnożyć przez wzrost i...

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę ciała....

Grupy wsparcia
data

Maj 28, 2015

Jeżeli z których dziewczyn jej stosowali To niech napiszę czy działają bo nie wiem czy jej kupić bo chciałam żucia kilka kilogramów :) Nie zamawiajcie ich ja zamowilam ale jednak po znalezieniu masy negatywnych opinii zrezygnowalam z zamówienia a podwuch miesiącach zaczęły...

data

Maj 27, 2015

a ja brałam jagody acai i one mi pomogły możesz spróbować może i u Ciebie się sprawdzą. Poczytaj o nich na moim blogu: http://precznadwadze.blog.pl/acai-berry-6200-miesieczny-test-produktu/

data

Maj 26, 2015

Polecam pożywny środek dietetyczny Fit+ Feelgood, który wspomaga utratę nadmiernych kilogramów. Składa się z 3-składnikowego białka, które buduje suchą masę ciała. Uzupełnione jest ono o włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3, które poprawiają trawienie i redukcję tkanki...

data

Maj 28, 2015

Od dłuzszego czasu obserwowałam koleżankę z pracy która w ostatnich tygodniach bardzo schudła. W końcu podczas pewnej rozmowy zapytałam jak ona to robi. Powiedziała mi że zwykła dieta a dopiero po jakimś czasie przyznała ze stosuje również tabletki Slimcea. Zamówiłam również. Stosuje 3...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.