ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA (wzbogacona) nie zastąpi zdrowej diety

Konsultant: dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, AM w Warszawie, mgr inż. Katarzyna Godlewska, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności, SGGW w Warszawie
2 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Sięgamy po żywność wzbogaconą, czyli tzw. funkcjonalną, bo nie mamy czasu na zdrowy styl życia. Ale nie tędy droga. Na Zachodzie powoli powraca się do produktów organicznych. Nic bowiem nie zastąpi zdrowej diety.

Z dobrze zbilansowanej różnorodnej diety organizm czerpie nieporównywalnie więcej korzyści niż z żywności wzbogaconej. Kombinacja wszystkich składników odżywczych w naturalnych produktach jest znacznie bogatsza niż w ich wzbogaconych odpowiednikach i są one zrównoważone. Ponadto niektóre substancje przedłużają trwałość bioaktywnych komponentów lub potęgują ich działanie. Na przykład flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych przedłużają żywotność witamin C, A oraz E, dlatego gdy posmarujemy chleb margaryną wzbogaconą witaminami, nie dostarczymy organizmowi tego samego, co zjadając pomarańczę.

Witaminy w żywności funkcjonalnej szybko się rozkładają

Zanim wzbogacony w witaminy sok czy napój trafi od wytwórcy na nasz stół, zwykle znajduje się w nim już tylko ich śladowa ilość. Jedną z najmniej trwałych jest witamina C, którą dodaje się np. do kisieli. W jednej torebce znajduje się ok. 11 mg tej witaminy, podczas gdy potrzebujemy 75 mg dziennie. Podczas przyrządzania kisielu pod wpływem gorącej wody 80% witaminy zostaje zniszczone, więc z dodatkowej jej porcji wykorzystujemy zaledwie 2,2 mg. Taką ilość dostarczylibyśmy organizmowi, zjadając ćwiartkę jabłka lub kawałek truskawki.

Błędy w myśleniu o żywności funkcjonalnej

Myślenie: zamiast mleka wypiję sok z dodatkiem wapnia albo zamiast ryby zjem chleb lub jajko wzbogacone kwasami omega-3 – też nie prowadzi do dobrego. Chleb, jaja czy mleko z omega-3 nie zastąpią morskich ryb, ponieważ są one źródłem również innych cennych składników, których w chlebie, jajkach czy mleku nie znajdziemy. Na dodatek jeśli będziemy traktować jaja jako źródło omega-3, dostarczymy organizmowi cholesterol, który i tak niestety spożywamy w za dużych ilościach.

Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo. Jeżeli w naszym menu będą przeważały produkty np. z wapniem czy też z błonnikiem, możemy dostarczyć organizmowi za dużo tych składników, a za mało innych. Nadmiar wapnia może zaszkodzić osobom chorym na nerki, natomiast za duża ilość błonnika – rozregulować trawienie, podrażnić błonę śluzową jelit oraz upośledzić wchłanianie witamin i składników mineralnych.

Ważne

Ważne
  • W Polsce ok. 10% sprzedawanej żywności nazywanej „funkcjonalną” spełnia warunki takiej żywności i powinno być tak określane.
  • W Japonii w ostatnich latach pojawiło się aż 5 tysięcy produktów zaliczanych do żywności funkcjonalnych, podczas gdy u nas jest ich tylko kilkadziesiąt.
  • Do większości produktów przeznaczonych dla dzieci dodaje się witaminy i składniki mineralne. Tymczasem witaminy syntetyczne też można przedawkować. Jeśli maluch je owoce i warzywa, nie ma potrzeby kupować mu soków czy cukierków z witaminami.

Dietetycy biją na alarm - żywność funkcjonalna nie naprawi błędów w diecie

Niekontrolowane sięganie po wzbogaconą żywność sprzyja utrwalaniu błędów dietetycznych. „Idąc na skróty” niejako zdejmujemy z siebie odpowiedzialność za własne żywienie. Jemy niezdrowo, a potem chaotycznie kupujemy produkty wzbogacone, wierząc, że w ten sposób naprawimy błędy dietetyczne. Często są to produkty wysoko przetworzone, pseudonaturalne, bardzo dużo w nich barwników, emulgatorów i konserwantów. Co z tego, że napój owocowy zawiera witaminy, skoro jest w nim jednocześnie cukier i „sama chemia”?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA - które produkty zasługują na to miano

ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA - które produkty zasługują na to miano

ŻYWNOŚĆ WZBOGACONA - czy to jest zdrowe?

ŻYWNOŚĆ WZBOGACONA - czy to jest zdrowe?

ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA, czyli produkty żywnościowe korzystnie wpływające na stan zdrowia i samopoczucie

ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA, czyli produkty żywnościowe korzystnie wpływające na stan zdrowia i samopoczucie

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 05.03.2012

Komentarze (1 - 2 z 2)
lala, 11.07.2012 18.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Poza tym aby coś można było nazwać żywnością funkcjonalną musi mieć DZIAŁENIE PROZDROWOTNE POTWIERDZONE BADANIAMI , OPUBLIKOWANYMI W MEDYCZNYCH CZASOPISMACH. Także żywność fukcjonalna jest zdrowa. Pozdrawiam
 
lala, 11.07.2012 18.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żywność funkcjonalna to nie tylko żywność wzbogacona. Mogą to być także zwykłe warzywa i owoce o bardzo dobrych właściwościach prozdrowotnych jak np. jagody, pigwa, zielona herbata. Może to być także żywność, z której usunięto jakiś niezdrowy składnik jak np. mleko odtłuszczone.Tak więc ten artykuł niestety nie jest kompetentny. Polecam troszkę przeczytać o żywności funkcjonalnej.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

27584

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

24921

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

22243

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

13404

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jeśli udój trwa w godzinach 18-20, to kolację zjedz po udoju, szczególnie że chodzisz spać o 22. Przez okres około czterech tygodni zrezygnuj z dodatku skrobiowego w wieczornym posiłku. Jedz np....

Odradzam stosowane diety Dukana, mimo szybkich efektów jest niebezpieczna dla zdrowia. W wielu badaniach podkreśla się problemy z nerkami, pojawienie się dny moczanowej, zaparcia, szybszy postęp...

Forum
data

Kwiecień 28, 2016

W naturalny sposób ciężko dostarczyć wymaganą ilość witamin i minerałów więc niestety czasem trzeba wspomagać swój organizm tabletkami.

data

Kwiecień 26, 2016

Myślę, że w przypadku żółcieni pomarańczowej kluczowym słowem jest "może". Wiadomo, że jak z czymkolwiek przesadzimy, to może powodować jakąś niepożądaną reakcję. Nie dajmy się zwariować. Ile dziecko musiałoby przyjąć takiej żólcieni, żeby jakieś niepokojące objawy się pojawiły....

data

Kwiecień 26, 2016

Tak, magnez powinno się stosować w przypadku skurczu mięśni i drgań powiek, z tym drugim sama mam często problemy, ale odkąd biorę co rano kapsułki z magnezem przestało i bardzo dobrze, bo stawało się to już uporczywe.

data

Kwiecień 24, 2016

według mnie zalezy na co kogo stać. Uważam że lepiej jest zdrowiej się odżywaiać niż bawić się w wielkie eko. Np polecam parowar - swój kupiłam na electro.pl bo szybko mi sie przygoowuje jedzenie i jakoś ławiej mi chudnąć i dbać o linię przygotowując tak posiłki

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.