ŻYWIENIE DZIECI: zasady zdrowej diety dla dziecka

1 komentarze

Prawidłowe żywienie dzieci jest warunkiem zdrowego rozwoju fizycznego i umysłowego, a także wzmacnia odporność naszych pociech. Zdrowa dieta dla dziecka to nie tylko dobrze skomponowany obiad, ale także przekąski, po które dzieci sięgają w różnych sytuacjach i o różnych porach dnia.

Zdrowa dieta dla dziecka powinna być zgodna z zasadami żywienia. Nie tylko dzieci, ale również dorośli, którzy pierwszy posiłek jedzą wcześnie rano, powinni jeść drugie śniadanie. Znakomicie uzupełnia ono niedobory energii ( powinno dostarczać od 175-380 kcal w zależności od wieku, płci i aktywności fizycznej, czyli ok. 10-15% dziennego zapotrzebowania na energię) oraz składników odżywczych. Zaspokaja głód, dzięki czemu nie masz pokusy podjadania drobnych, zazwyczaj niezdrowych przekąsek dla „oszukania głodu”. Tym samym nie narażasz się na nadwagę, która często jest wynikiem spożywania nadmiaru cukru i tłuszczów, pochodzących z produktów podjadanych między podstawowymi posiłkami.

Żywienie dzieci: ważne drugie śniadanie

Na drugie śniadanie dla dziecka lepiej jest przygotować kanapkę w domu – w ten sposób będziesz pewna, że jego posiłki są zdrowe. W większości sklepików szkolnych, niestety, dostępne jest tylko niepełnowartościowe jedzenie (pączki, ciastka, chipsy, słodycze), które nie zaspokaja potrzeb organizmu dziecka lub nastolatka, a w dłuższym okresie może powodować nadwagę.

Ważne

Ważne

prof. Aleksander Szczygieł, organizator i wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia:

Prawidłowe odżywianie jest konieczne nie tylko dlatego, aby zapobiec chorobom, ale i dlatego, ażeby umożliwić wyzwolenie wszystkich potencjalnych sił biologicznych organizmu, co jest warunkiem prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego oraz wytworzenia należytej odporności na niekorzystne działanie czynników środowiskowych.

Żywienie dzieci: lekka kolacja

Objadanie się na noc jest niezdrowe. Dlatego specjaliści od żywienia zalecają, aby ostatni posiłek przed snem był niskokaloryczny i lekkostrawny. Powinno się go zjadać najpóźniej dwie godziny przed położeniem się do łóżka. Najlepsza kanapka na noc jest np. z chudą wędliną drobiową i warzywami.

Żywienie dzieci: częste posiłki, ale małe porcje

Prawidłowe żywienie dzieci polega na dostarczaniu w codziennej diecie, w odpowiednich proporcjach, różnorodnych produktów z 5 grup:

  • mięso, drób, ryby
  • mleko i przetwory mleczne
  • warzywa i owoce
  • produkty zbożowe
  • tłuszcze roślinne

Najlepiej jeść 5 razy dziennie, ale małe porcje. W menu zaplanuj dużo surowych i lekko podgotowanych warzyw, a także owoce. Ogranicz tłuszcze nasycone (głównie pochodzenia zwierzęcego), a więc podawaj mniej mięsa, wędlin i tłustych serów, a więcej więcej ryb i chudego drobiu. Do przyrządzania potraw używaj oleji roślinnych lub oliwy, do smarowania pieczywa wartościowych odżywczo miękkich margaryn, bez szkodliwych izomerów trans. Ogranicz słodycze i sól.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie
  1. Z produktów mlecznych wybieraj te bez dodatku cukru.
  2. Postaw na chude mięsa i wędliny. Unikaj pasztetów, boczku, kiełbasy. Nie podawaj dziecku mięsa smażonego - zastąp je gotowanym, duszonym, pieczonym.
  3. Przynajmniej raz w tygodniu podawaj ryby, najlepiej morskie (zawierają korzystne dla zdrowia tłuszcze omega-3, jod i selen).
  4. Do każdego posiłku podawaj warzywa, przede wszystkim surowe.
  5. Z produktów węglowodanowych wybieraj razowe pieczywo, grube kasze, soczewicę, fasolę, groch.
  6. Do surówek i sałatek dodawaj oleje roślinne lub oliwę, gdyż zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
  7. Ogranicz – tylko do specjalnych okazji – słodycze, cukier, soki i słodzone napoje gazowane. Dostarczają one przede wszystkim dużo kalorii.
  8. Nie musisz ograniczać ilości tłuszczów w diecie, ale dla zdrowia, profilaktycznie używaj przede wszystkim tłuszczów roślinnych.

Żywienie dzieci: kanapki na każdą okazję

Podstawowym elementem naszej codziennej diety są kanapki. Jemy je na śniadanie, w szkole, w pracy, a także na kolację. Dlatego ważne jest, by były zdrowe i smaczne. Najlepiej, by znalazło się na niej wszystkiego po trochu. Kanapka to prosty posiłek przyrządzany na bazie pieczywa i różnorodnych dodatków, np. sera, wędliny, past, warzyw. Jest łatwa do przygotowania, może być bardzo pożywna i smaczna. Pomysłów na kanapkę są tysiące. Anglicy mają swój sandwich z tostowego pieczywa. Francuzi najchętniej jako bazy kanapki używają bagietki. Włosi uwielbiają bruschettę, czyli grzankę natartą aromatycznym czosnkiem, skropiona oliwą i obłożoną plastrami pomidora posypanymi bazylią. W Polsce kanapki też mają swoją wieloletnią tradycję. W wielu domach jada się je na śniadanie i na kolację. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a może to być bardzo wartościowy odżywczo i smaczny posiłek. Jedzenie ma być nie tylko zdrowe, ale powinno nam też smakować, sprawiać przyjemność. Już sam wygląd kolorowej kanapki, pachnącej świeżymi warzywami, ogórkiem, pomidorem, papryką, natką pietruszki, koperkiem, rzodkiewką, zachęca do jedzenia. Barwna kanapka jest zachęta do jedzenia dla dzieci-niejadków. Z kolei dla łasuchów zjedzenie pełnowartościowej odżywczo i smacznej kanapki jest szansą, by nie objadali się słodyczami. Po posiłku, który nie smakuje, zawsze pojawia się chęć zjedzenia czegoś słodkiego, zwykle wysokokalorycznego, żeby zaspokoić „potrzeby podniebienia”. A wystarczy jeść o jeden batonik dziennie za dużo, aby w ciągu miesiąca przytyć kilogram!

To ci się przyda

To ci się przyda

Zdrowa kanapka, czyli jaka?

Baza - czyli pieczywo. Możliwości masz dużo, wybieraj jednak ciemne pieczywo: chleb razowy, graham, z ziarnami. Staraj się unikać białego pieczywa, bo ma niewiele błonnika i dostarcza głównie kalorii.
Łącznik - czyli coś do smarowania.
Zawartość: pasta z twarogu lub z ryby (wędzonej, tuńczyka), jaja w różnej postaci (gotowane, pasta jajeczna), chude wędliny, ogórki świeże, kiszone, pomidory świeże, suszone, oliwki pokrojone w plasterki.
Smaczki: sosy, majonez, świeże zioła np., oregano, bazylia, natka pietruszki, mięta.

Polecamy
6 pomysłów na kolorowe kanapki dla dzieci [ZDJĘCIA]

6 pomysłów na kolorowe kanapki dla dzieci [ZDJĘCIA]

Zobacz 6 ciekawych pomysłów na kolorowe dekoracje kanapek dla dzieci: owieczkę, złotą rybkę, wesołego byczka i inne. Przepisy nie są ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 01.12.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
enonas, 26.06.2014 13.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W tytule "Żywienie dzieci" a tabelce w pkt 1 zalecenie zęby zrezygnować z pełnotłustego mleka? Czy popiera to jakiś pediatra?
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

99661

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

90083

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

85772

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

45673

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Należałoby zacząć od znalezienia przyczyn twojej niskiej masy ciała. Proponuję zacząć od pediatry albo lekarza pierwszego kontaktu i wykonania szeregu badań organizmu. Należy sprawdzić, w jakiej...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Grudzień 02, 2016

taaak zgadzam sie w pełni herbata zielona jest najlepsza :) uwielbiam nie zależnie od pory roku ;)

data

Listopad 27, 2016

Ja proponuje porównać metodę produkcji i skąd się te tłuszcze faktycznie biorą i jak się je transportuje. I co tak naprawdę zawierają tego zdrowego i niezdrowego. Pomyślmy tez ile smarujemy i co w ogóle jemy oprócz smarowideł jeśli chcemy mieć cholesterol w normie. Osobiście jestem...

data

Listopad 27, 2016

Czyste żele i soki aloesowe dostępne są na www.aloesnatura.pl Jak poznać wartościowy aloes: 1. Aloe Vera jest z tej samej rodziny co cebula i czosnek. A więc zapach i smak będzie intensywny. 2. Kolor miąższu w liściu jest przezroczysty. Miąższ podlega utlenianiu i jego kolor może być...

data

Listopad 26, 2016

No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie ...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.