ŻYWIENIE DZIECI: zasady zdrowej diety dla dziecka

1 komentarze

Prawidłowe żywienie dzieci jest warunkiem zdrowego rozwoju fizycznego i umysłowego, a także wzmacnia odporność naszych pociech. Zdrowa dieta dla dziecka to nie tylko dobrze skomponowany obiad, ale także przekąski, po które dzieci sięgają w różnych sytuacjach i o różnych porach dnia.

Zdrowa dieta dla dziecka powinna być zgodna z zasadami żywienia. Nie tylko dzieci, ale również dorośli, którzy pierwszy posiłek jedzą wcześnie rano, powinni jeść drugie śniadanie. Znakomicie uzupełnia ono niedobory energii ( powinno dostarczać od 175-380 kcal w zależności od wieku, płci i aktywności fizycznej, czyli ok. 10-15% dziennego zapotrzebowania na energię) oraz składników odżywczych. Zaspokaja głód, dzięki czemu nie masz pokusy podjadania drobnych, zazwyczaj niezdrowych przekąsek dla „oszukania głodu”. Tym samym nie narażasz się na nadwagę, która często jest wynikiem spożywania nadmiaru cukru i tłuszczów, pochodzących z produktów podjadanych między podstawowymi posiłkami.

Żywienie dzieci: ważne drugie śniadanie

Na drugie śniadanie dla dziecka lepiej jest przygotować kanapkę w domu – w ten sposób będziesz pewna, że jego posiłki są zdrowe. W większości sklepików szkolnych, niestety, dostępne jest tylko niepełnowartościowe jedzenie (pączki, ciastka, chipsy, słodycze), które nie zaspokaja potrzeb organizmu dziecka lub nastolatka, a w dłuższym okresie może powodować nadwagę.

Nie przegap

Ważne

Ważne

prof. Aleksander Szczygieł, organizator i wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia:

Prawidłowe odżywianie jest konieczne nie tylko dlatego, aby zapobiec chorobom, ale i dlatego, ażeby umożliwić wyzwolenie wszystkich potencjalnych sił biologicznych organizmu, co jest warunkiem prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego oraz wytworzenia należytej odporności na niekorzystne działanie czynników środowiskowych.

Żywienie dzieci: lekka kolacja

Objadanie się na noc jest niezdrowe. Dlatego specjaliści od żywienia zalecają, aby ostatni posiłek przed snem był niskokaloryczny i lekkostrawny. Powinno się go zjadać najpóźniej dwie godziny przed położeniem się do łóżka. Najlepsza kanapka na noc jest np. z chudą wędliną drobiową i warzywami.

Żywienie dzieci: częste posiłki, ale małe porcje

Prawidłowe żywienie dzieci polega na dostarczaniu w codziennej diecie, w odpowiednich proporcjach, różnorodnych produktów z 5 grup:

  • mięso, drób, ryby
  • mleko i przetwory mleczne
  • warzywa i owoce
  • produkty zbożowe
  • tłuszcze roślinne

Najlepiej jeść 5 razy dziennie, ale małe porcje. W menu zaplanuj dużo surowych i lekko podgotowanych warzyw, a także owoce. Ogranicz tłuszcze nasycone (głównie pochodzenia zwierzęcego), a więc podawaj mniej mięsa, wędlin i tłustych serów, a więcej więcej ryb i chudego drobiu. Do przyrządzania potraw używaj oleji roślinnych lub oliwy, do smarowania pieczywa wartościowych odżywczo miękkich margaryn, bez szkodliwych izomerów trans. Ogranicz słodycze i sól.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie
  1. Z produktów mlecznych wybieraj te bez dodatku cukru.
  2. Postaw na chude mięsa i wędliny. Unikaj pasztetów, boczku, kiełbasy. Nie podawaj dziecku mięsa smażonego - zastąp je gotowanym, duszonym, pieczonym.
  3. Przynajmniej raz w tygodniu podawaj ryby, najlepiej morskie (zawierają korzystne dla zdrowia tłuszcze omega-3, jod i selen).
  4. Do każdego posiłku podawaj warzywa, przede wszystkim surowe.
  5. Z produktów węglowodanowych wybieraj razowe pieczywo, grube kasze, soczewicę, fasolę, groch.
  6. Do surówek i sałatek dodawaj oleje roślinne lub oliwę, gdyż zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
  7. Ogranicz – tylko do specjalnych okazji – słodycze, cukier, soki i słodzone napoje gazowane. Dostarczają one przede wszystkim dużo kalorii.
  8. Nie musisz ograniczać ilości tłuszczów w diecie, ale dla zdrowia, profilaktycznie używaj przede wszystkim tłuszczów roślinnych.

Żywienie dzieci: kanapki na każdą okazję

Podstawowym elementem naszej codziennej diety są kanapki. Jemy je na śniadanie, w szkole, w pracy, a także na kolację. Dlatego ważne jest, by były zdrowe i smaczne. Najlepiej, by znalazło się na niej wszystkiego po trochu. Kanapka to prosty posiłek przyrządzany na bazie pieczywa i różnorodnych dodatków, np. sera, wędliny, past, warzyw. Jest łatwa do przygotowania, może być bardzo pożywna i smaczna. Pomysłów na kanapkę są tysiące. Anglicy mają swój sandwich z tostowego pieczywa. Francuzi najchętniej jako bazy kanapki używają bagietki. Włosi uwielbiają bruschettę, czyli grzankę natartą aromatycznym czosnkiem, skropiona oliwą i obłożoną plastrami pomidora posypanymi bazylią. W Polsce kanapki też mają swoją wieloletnią tradycję. W wielu domach jada się je na śniadanie i na kolację. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a może to być bardzo wartościowy odżywczo i smaczny posiłek. Jedzenie ma być nie tylko zdrowe, ale powinno nam też smakować, sprawiać przyjemność. Już sam wygląd kolorowej kanapki, pachnącej świeżymi warzywami, ogórkiem, pomidorem, papryką, natką pietruszki, koperkiem, rzodkiewką, zachęca do jedzenia. Barwna kanapka jest zachęta do jedzenia dla dzieci-niejadków. Z kolei dla łasuchów zjedzenie pełnowartościowej odżywczo i smacznej kanapki jest szansą, by nie objadali się słodyczami. Po posiłku, który nie smakuje, zawsze pojawia się chęć zjedzenia czegoś słodkiego, zwykle wysokokalorycznego, żeby zaspokoić „potrzeby podniebienia”. A wystarczy jeść o jeden batonik dziennie za dużo, aby w ciągu miesiąca przytyć kilogram!

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw >>>

To ci się przyda

To ci się przyda

Zdrowa kanapka, czyli jaka?

Baza - czyli pieczywo. Możliwości masz dużo, wybieraj jednak ciemne pieczywo: chleb razowy, graham, z ziarnami. Staraj się unikać białego pieczywa, bo ma niewiele błonnika i dostarcza głównie kalorii.
Łącznik - czyli coś do smarowania.
Zawartość: pasta z twarogu lub z ryby (wędzonej, tuńczyka), jaja w różnej postaci (gotowane, pasta jajeczna), chude wędliny, ogórki świeże, kiszone, pomidory świeże, suszone, oliwki pokrojone w plasterki.
Smaczki: sosy, majonez, świeże zioła np., oregano, bazylia, natka pietruszki, mięta.

Polecamy
6 pomysłów na kolorowe kanapki dla dzieci [ZDJĘCIA]

6 pomysłów na kolorowe kanapki dla dzieci [ZDJĘCIA]

Zobacz 6 ciekawych pomysłów na kolorowe dekoracje kanapek dla dzieci: owieczkę, złotą rybkę, wesołego byczka i inne. Przepisy nie są ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 06.11.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
enonas, 26.06.2014 13.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W tytule "Żywienie dzieci" a tabelce w pkt 1 zalecenie zęby zrezygnować z pełnotłustego mleka? Czy popiera to jakiś pediatra?
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników

Biały ser, ryby, warzywa to zdrowe składniki, które powinny się znaleźć w każdej diecie. Jednak w...

więcej

18962

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

12903

CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować...

więcej

13274

Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

12967

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Listopad 27, 2014

nie wiedziałam, że ocet jabłkowy ma tak dobry smak. to duże zdziwienie. pewnie naturalny i dlatego.

data

Listopad 27, 2014

Dziewczyno, chcesz sobie zrujnować organizm??!! Kawa i fajka zamiast śniadania to najlepszy sposób na zniszczenie żołądka. Nie wspomnę o wymiotach - przecież to początek anoreksji! Koniecznie idź do dietetyka, a nie rujnujesz swoje ciało! Człowieku jesteś na najlepszej drodze do...

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 27, 2014

plastry?? a co to takiego?? jaki mają skłąd?? że niby przez skórę odchudzają?? to chyba już fanaberia :D

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.