ŻYWIENIE DZIECI: co powinno jeść dziecko, by zdrowo rosło

3 komentarze

Prawidłowe żywienie dzieci jest warunkiem zdrowego rozwoju fizycznego i umysłowego, a także wzmacnia odporność naszych pociech. Zdrowa dieta to nie tylko dobrze skomponowany obiad, ale także przekąski, po które dzieci sięgają w różnych sytuacjach i o różnych porach dnia.

Nie tylko dzieci, ale również dorośli, którzy pierwszy posiłek jedzą wcześnie rano, powinni jeść drugie śniadanie. Znakomicie uzupełnia ono niedobory energii ( powinno dostarczać od 175-380 kcal w zależności od wieku, płci i aktywności fizycznej, czyli ok. 10-15% dziennego zapotrzebowania na energię) oraz składników odżywczych. Zaspokaja głód, dzięki czemu nie masz pokusy podjadania drobnych, zazwyczaj niezdrowych przekąsek dla „oszukania głodu”. Tym samym nie narażasz się na nadwagę, która często jest wynikiem spożywania nadmiaru cukru i tłuszczów, pochodzących z produktów podjadanych między podstawowymi posiłkami.

Nie przegap

Żywienie dzieci: ważne drugie śniadanie

Na drugie śniadanie dla dziecka lepiej jest przygotować kanapkę w domu – w ten sposób będziesz pewna, że jego posiłki są zdrowe. W większości sklepików szkolnych, niestety, dostępne jest tylko niepełnowartościowe jedzenie (pączki, ciastka, chipsy, słodycze), które nie zaspokaja potrzeb organizmu dziecka lub nastolatka, a w dłuższym okresie może powodować nadwagę.

Zdaniem eksperta
prof. Aleksander Szczygieł, organizator i wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia

Prawidłowe odżywianie jest konieczne nie tylko dlatego, aby zapobiec chorobom, ale i dlatego, ażeby umożliwić wyzwolenie wszystkich potencjalnych sił biologicznych organizmu, co jest warunkiem prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego oraz wytworzenia należytej odporności na niekorzystne działanie czynników środowiskowych.

Żywienie dzieci: lekka kolacja

Objadanie się na noc jest niezdrowe. Dlatego specjaliści od żywienia zalecają, aby ostatni posiłek przed snem był niskokaloryczny i lekkostrawny. Powinno się go zjadać najpóźniej dwie godziny przed położeniem się do łóżka. Najlepsza kanapka na noc jest np. z chudą wędliną drobiową i warzywami.

Żywienie dzieci: częste posiłki, ale małe porcje

Prawidłowe żywienie dzieci polega na dostarczaniu w codziennej diecie, w odpowiednich proporcjach, różnorodnych produktów z 5 grup:

  • mięso, drób, ryby
  • mleko i przetwory mleczne
  • warzywa i owoce
  • produkty zbożowe
  • tłuszcze roślinne

Najlepiej jeść 5 razy dziennie, ale małe porcje. W menu zaplanuj dużo surowych i lekko podgotowanych warzyw, a także owoce. Ogranicz tłuszcze nasycone (głównie pochodzenia zwierzęcego), a więc podawaj mniej mięsa, wędlin i tłustych serów, a więcej więcej ryb i chudego drobiu. Do przyrządzania potraw używaj oleji roślinnych lub oliwy, do smarowania pieczywa wartościowych odżywczo miękkich margaryn, bez szkodliwych izomerów trans. Ogranicz słodycze i sól.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

1. Z produktów mlecznych wybieraj te o obniżonej zawartości tłuszczu, bez dodatku cukru. Mają mniej kalorii i tłuszczów nasyconych.
2Jedz tylko chude mięsa i wędliny. Unikaj pasztetów, boczku, kiełbasy. Mięsa smażone zastąp gotowanymi, duszonymi, pieczonymi. 
3. Przynamniej raz w tygodniu jedz ryby, najlepiej morskie (zawierają korzystne dla zdrowia tłuszcze omega-3, jod i selen).
4. Jedz bez ograniczeń, najlepiej do każdego posiłku i na surowo, warzywa, szczególnie liściaste oraz paprykę i pomidory. 
5. Z produktów węglowodanowych wybieraj razowe pieczywo, grube kasze, soczewicę, fasolę, groch.
6. Do surówek i sałatek dodawaj oleje roślinne lub oliwę, gdyż zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
7. Ogranicz – tylko do specjalnych okazji – słodycze, cukier, soki i słodzone napoje gazowane. Dostarczają one przede wszystkim dużo kalorii. 
8. Jeśli nie masz nadwagi i podwyższonego cholesterolu, nie musisz ograniczać ilości tłuszczów w diecie, ale dla zdrowia, profilaktycznie używaj przede wszystkim tłuszczów roślinnych.

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 10.03.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

5909

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

4864

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

17224

RYBY - przegląd NAJLEPSZYCH dla naszego ZDROWIA RYBY - przegląd NAJLEPSZYCH dla naszego ZDROWIA

Pod względem spożycia ryb jesteśmy w ogonie Europy; statystyczny Polak zjada ich rocznie zaledwie...

więcej

7123

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Ogólne założenia diety pozwalającej przytyć kilka kilogramów są takie same jak zasady racjonalnego żywienia: zjadaj dziennie 4-5 posiłków, regularnie co 3-4 godziny, najlepiej o tej samej porze -...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 22, 2014

A i nie jedz żadnych tabletek ani suplementów. Nie stosuj żadnych nienaturalnych diet. Nie pij mocnego alkoholu. Nie bierz antybiotyków, środków przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Chyba że chcesz się nabawić chorób - ja mam jedną na całe życie. Spożywaj to co nadaje się do spożycia:...

data

Sierpień 21, 2014

Jestem trzy miesiące po odchudzaniu. Byłam na diecie ułożonej przez dietetyka,przez 2miesiące schudłam 12kg i nadal utrzymuje wagę którą osiągnełam i bez żadnych suplementów.dieta,ruch i sukces gwarantowany!!!

data

Sierpień 19, 2014

Regularnie, to najważniejsze. Sałatki bez sosów lub z bardzo lekkimi sosami, chrupki ryżowe, jakieś płatki do mleka... I jak najmniej pieczywa białego, zwłaszcza bułek. No i słodycze, o tym chyba mówić nie trzeba ;) Jakiś owoc lbo warzywko też bezie dobre, tylko trzeba uważać na cukier,...

data

Sierpień 21, 2014

Kiedyś próbowałam róznych diet ale po krótkim czasie się łamałam bo już nie mogłam w kółko tego samego jeść tym bardziej że... kocham jeść wieć zaczęłam po prostu eliminować najbardziej tuczące rzeczy i ograniczać ilość zjadanych kalorii oczywiście w granicach zdrowego rozsądku, ale bez...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.