Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Działa on uspokajająco i uodparnia, zwiększając możliwości obronne organizmu. Jest zbawienny dla naszego serca i układu krążenia - reguluje ciśnienie krwi i jej krzepliwość, obniża poziom cholesterolu, obniżając ryzyko występowania chorób układu krążenia. To prawdziwe panaceum na dolegliwości czasów, w których żyjemy.

Pijąc wodę uzupełnisz niedobory magnezu

W ciele dorosłego człowieka jest 20-28 g magnezu, który zgromadzony jest głównie w kościach i mięśniach. Uaktywnia on ponad 320 enzymów, które biorą udział w przemianach białka, tłuszczów i węglowodanów.

Badania prowadzone nad rolą magnezu w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób wskazują, że magnez może zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się cholesterolu i podwyższeniu poziomowi trójglicerydów, a tym samym hamować rozwój miażdżycy.

Gdzie szukać magnezu?

Magnez powszechnie występuje w żywności. Niewielkie ilości tego pierwiastka znajdziemy w większości owoców, części warzyw czy niektórych produktach mlecznych. Najwięcej magnezu znajduje się w kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao, gorzkiej czekoladzie i w ciemnym pieczywie.

Magnez w wodzie z kranu – „twarda woda”

Dobrym źródłem magnezu może być też woda, w szczególności wysoko ta zmineralizowana, z dobrego ujęcia.

Magnez jest minerałem, który wraz z wapniem występuje w wodzie przeznaczonej do spożycia, jednak zawartość wapnia jest zazwyczaj kilka razy wyższa niż magnezu. Nadmiar jonów wapnia i magnezu obniża właściwości smakowe i estetyczne wody: podczas gotowania wytrąca się kamień i tworzy się kożuch na powierzchni przyrządzanych napojów, zmienia się smak potraw, gotowanych na bazie takiej wody, zupełnie inaczej smakuje herbata. Ponadto, twarda woda stanowi dodatkowe obciążenie dla nerek.

Wilk syty i owca cała

Co więc można zrobić, żeby nie pić twardej wody i nie niszczyć sobie sprzętów AGD, a przy tym pić wodę wzbogaconą w dobroczynny magnez?

Aqupahor to już kolejny producent filtrów do wody, który wprowadził do swojej oferty wkłady magnezowe do dzbanków filtrujących. Producent podaje, że wkład skutecznie usuwa z wody m.in. zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, fenol, pestycydy, żelazo, metale ciężkie, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody.

Wkład filtrujący zmiękcza wodę, usuwając z niej kamień, a jednocześnie dodatkowo wzbogaca ją w magnez.

Kontrolowana mineralizacja jonami magnezu pozwala zachować w wodzie odpowiednie proporcje poziomu minerału, nie przyczyniając się do zwiększania twardości wody i wytrącania się kamienia. Wkłady AQUAPHOR B25 (Mg) MAXFOR pasują również do dzbanków innych producentów dostępnych na polskim rynku.

Większość dzbanków filtrujących zmiękcza wodę, usuwając nadmiar soli wapnia i magnezu poprzez stosowanie żywicy jonowymiennej. Niestety wraz z nadmiarem wapnia, z wody usuwany jest także magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, układu nerwowego oraz pomaga w usuwaniu z organizmu cholesterolu.

Niektórzy producenci dzbanków filtrujących, w celu nasycenia wody magnezem, zastępują nim od 30% do 70% objętości żywicy jonowymiennej we wkładzie. Technologia ta jest jednak niekorzystna z punktu widzenia użytkowników filtrów. Znacząco zmniejsza się wówczas wydajność wkładu, a co za tym idzie - w czajniku wcześniej zaczyna wytrącać się kamień, co powoduje wzrost kosztów napraw lub częstszą wymianę wkładów. Ponadto, w pewnych warunkach (np. przy niskim pH), do wody może dostać się duża ilość magnezu, nawet ponad 50 mg/l. W przypadku obecności jonów siarczanowych w nieprzefiltrowanej wodzie sprawia to, że woda może mieć gorzkawy posmak, a jej spożycie - powodować problemy trawienne.

Zdaniem eksperta
maska Marzena Lewandowska, dyrektor marketingu i PR w Aquaphor
Marzena Lewandowska, dyrektor marketingu i PR w Aquaphor

Zastosowanie w dzbankach filtrujących opatentowanego przez Aquaphor włókna Aqualen pozwala zachować odpowiednią zawartość magnezu w wysoce oczyszczonej wodzie - i nie jest to wcale chwyt marketingowy. Aquaphor produkuje bowiem specjalne wkłady do dzbanków filtrujących, zawierające jony magnezu, zarówno w składzie żywicy jonowymiennej, jak i w osobnym zasobniku, który ma kontakt z uzdatnioną wodą. Podczas filtracji specjalne złoże równomiernie dozuje jony magnezu do oczyszczanej wody tylko w sytuacji pogorszenia równowagi wapniowo-magnezowej. Im bardziej aktywnie wkład pochłania jony wapnia, tym więcej wydziela się magnezu, lecz jego stężenie nigdy nie przekracza dopuszczalnych norm.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Tagi: Aquaphor
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 28.04.2017

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

235

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

233

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

221

OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

169

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Jeśli możesz i nie będzie to duże wyrzeczenie, po prostu nie pij piwa. Nie jest to najlepszy wybór żywieniowy, zamień je na wino, które jest wartościowsze dla zdrowia. Piwo, zawiera szyszki chmielu,...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.