Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Działa on uspokajająco i uodparnia, zwiększając możliwości obronne organizmu. Jest zbawienny dla naszego serca i układu krążenia - reguluje ciśnienie krwi i jej krzepliwość, obniża poziom cholesterolu, obniżając ryzyko występowania chorób układu krążenia. To prawdziwe panaceum na dolegliwości czasów, w których żyjemy.

Pijąc wodę uzupełnisz niedobory magnezu

W ciele dorosłego człowieka jest 20-28 g magnezu, który zgromadzony jest głównie w kościach i mięśniach. Uaktywnia on ponad 320 enzymów, które biorą udział w przemianach białka, tłuszczów i węglowodanów.

Badania prowadzone nad rolą magnezu w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób wskazują, że magnez może zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się cholesterolu i podwyższeniu poziomowi trójglicerydów, a tym samym hamować rozwój miażdżycy.

Gdzie szukać magnezu?

Magnez powszechnie występuje w żywności. Niewielkie ilości tego pierwiastka znajdziemy w większości owoców, części warzyw czy niektórych produktach mlecznych. Najwięcej magnezu znajduje się w kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao, gorzkiej czekoladzie i w ciemnym pieczywie.

Magnez w wodzie z kranu – „twarda woda”

Dobrym źródłem magnezu może być też woda, w szczególności wysoko ta zmineralizowana, z dobrego ujęcia.

Magnez jest minerałem, który wraz z wapniem występuje w wodzie przeznaczonej do spożycia, jednak zawartość wapnia jest zazwyczaj kilka razy wyższa niż magnezu. Nadmiar jonów wapnia i magnezu obniża właściwości smakowe i estetyczne wody: podczas gotowania wytrąca się kamień i tworzy się kożuch na powierzchni przyrządzanych napojów, zmienia się smak potraw, gotowanych na bazie takiej wody, zupełnie inaczej smakuje herbata. Ponadto, twarda woda stanowi dodatkowe obciążenie dla nerek.

Wilk syty i owca cała

Co więc można zrobić, żeby nie pić twardej wody i nie niszczyć sobie sprzętów AGD, a przy tym pić wodę wzbogaconą w dobroczynny magnez?

Aqupahor to już kolejny producent filtrów do wody, który wprowadził do swojej oferty wkłady magnezowe do dzbanków filtrujących. Producent podaje, że wkład skutecznie usuwa z wody m.in. zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, fenol, pestycydy, żelazo, metale ciężkie, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody.

Wkład filtrujący zmiękcza wodę, usuwając z niej kamień, a jednocześnie dodatkowo wzbogaca ją w magnez.

Kontrolowana mineralizacja jonami magnezu pozwala zachować w wodzie odpowiednie proporcje poziomu minerału, nie przyczyniając się do zwiększania twardości wody i wytrącania się kamienia. Wkłady AQUAPHOR B25 (Mg) MAXFOR pasują również do dzbanków innych producentów dostępnych na polskim rynku.

Większość dzbanków filtrujących zmiękcza wodę, usuwając nadmiar soli wapnia i magnezu poprzez stosowanie żywicy jonowymiennej. Niestety wraz z nadmiarem wapnia, z wody usuwany jest także magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, układu nerwowego oraz pomaga w usuwaniu z organizmu cholesterolu.

Niektórzy producenci dzbanków filtrujących, w celu nasycenia wody magnezem, zastępują nim od 30% do 70% objętości żywicy jonowymiennej we wkładzie. Technologia ta jest jednak niekorzystna z punktu widzenia użytkowników filtrów. Znacząco zmniejsza się wówczas wydajność wkładu, a co za tym idzie - w czajniku wcześniej zaczyna wytrącać się kamień, co powoduje wzrost kosztów napraw lub częstszą wymianę wkładów. Ponadto, w pewnych warunkach (np. przy niskim pH), do wody może dostać się duża ilość magnezu, nawet ponad 50 mg/l. W przypadku obecności jonów siarczanowych w nieprzefiltrowanej wodzie sprawia to, że woda może mieć gorzkawy posmak, a jej spożycie - powodować problemy trawienne.

Zdaniem eksperta
maska Marzena Lewandowska, dyrektor marketingu i PR w Aquaphor
Marzena Lewandowska, dyrektor marketingu i PR w Aquaphor

Zastosowanie w dzbankach filtrujących opatentowanego przez Aquaphor włókna Aqualen pozwala zachować odpowiednią zawartość magnezu w wysoce oczyszczonej wodzie - i nie jest to wcale chwyt marketingowy. Aquaphor produkuje bowiem specjalne wkłady do dzbanków filtrujących, zawierające jony magnezu, zarówno w składzie żywicy jonowymiennej, jak i w osobnym zasobniku, który ma kontakt z uzdatnioną wodą. Podczas filtracji specjalne złoże równomiernie dozuje jony magnezu do oczyszczanej wody tylko w sytuacji pogorszenia równowagi wapniowo-magnezowej. Im bardziej aktywnie wkład pochłania jony wapnia, tym więcej wydziela się magnezu, lecz jego stężenie nigdy nie przekracza dopuszczalnych norm.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Tagi: Aquaphor
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 19.04.2017

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

161

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

139

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami...

więcej

132

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

114

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Forum
data

Kwiecień 24, 2017

Chyba tak zrobię, wkońcu dojrzałem do tej decyzji ;)

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.