Właściwości lecznicze warzyw, owoców i ziół

Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Maliny pomagają pokonać gorączkę, czosnek walczy z bakteriami. Ale czy wiesz, że właściwości lecznicze ma też oliwa i kiszona kapusta? Poznaj zdrowotne korzyści z jedzenia niektórych warzyw, owoców i ziół.

Niektóre warzywaowoce i zioła pomogą nam złagodzić wiele banalnych dolegliwości albo przyśpieszyć leczenie. Trzeba tylko wiedzieć, które i jak stosować. Pamiętaj również, że nie wszystko można leczyć na własną rękę. Dlatego gdy stan zdrowia po domowej kuracji się nie poprawia, trzeba jednak iść do lekarza.

Nie przegap

Właściwości lecznicze czosnku, soku z malin, rzodkiewki

Najlepszy na przeziębienie jest czosnek. Zawiera on substancje lotne o działaniu antybakteryjnym (podobnym do antybiotyku), które uwalniają się podczas siekania lub rozcierania świeżych ząbków. Wystarczą 3 minuty, żeby sok z czosnku zniszczył kolonię bakterii. Warto też mieć w spiżarce sok z malin albo z czarnej porzeczki - rozgrzeje i pomoże obniżyć gorączkę. Pomocna w leczeniu przeziębienia może być też rzodkiewka. Działa wykrztuśnie, rozpuszczając nadmiar flegmy i śluzu, a także oczyszcza nos i zatoki.

Właściwości lecznicze aronii, szpinaku, papryki, suszonych moreli, miodu

Na ciśnienie i serce jedz przetwory z aronii. Dzięki zawartości związków o silnych właściwościach przeciwutleniających obniża ciśnienie krwi i reguluje krążenie. Podobnie działają szpinak, papryka, suszone morele. Na serce bardzo dobrze robią grejpfruty, zwłaszcza czerwone. Zawierają duże ilości kwasu salicylowego, który doskonale wpływa na układ krążenia. Rozrzedza krew i chroni przed miażdżycą. Wspaniałym lekiem na serce jest miód. Wzmacnia je oraz poprawia krążenie. Najbardziej odżywczy jest miód z rzepaku, potem gryczany, wrzosowy i wreszcie lipowy.

Ważne

Ważne

Kiszonki są dobrym źródłem witaminy C i soli mineralnych. Z czasem przenikają one z produktu do sosu, dlatego jest on równie cenny jak same warzywa i owoce. Najwięcej witaminy C ma kapusta, dużo w niej też witamin z grupy B. Kiszonki są najbardziej wartościowe na surowo (w bigosie nie ma witaminy C prawie wcale). W czasie kwaszenia tworzy się kwas mlekowy, który hamuje rozwój drobnoustrojów, poprawia trawienie i stabilizuje skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym, a także pobudza apetyt. Poza ogórkami i kapustą (białą i czerwoną) do kiszenia nadają się grzyby, papryka, pomidory, jabłka węgierki i gruszki. Kisi się także cytryny i winogrona.

Właściwości lecznicze cytryny, oliwek, pomidorów

Cytryna ma silne działanie antyseptyczne i rozpuszcza kamienie żółciowe. Jeżeli masz w woreczku piasek albo kamienie, wypijaj codziennie kilka łyżeczek soku i dodawaj go do potraw zamiast octu. Wydzielanie żółci zwiększają oliwki. Na skutek tego poprawiają pracę wątroby, woreczka i regulują trawienie. Kojąco działa zielony groszek i surowe pomidory. Pracę wątroby poprawia popularna ćwikła, czyli ugotowany burak z chrzanem, z dodatkiem kminku.

Właściwości lecznicze kawy, imbiru, wiśni

Czasem na ból głowy pomaga kawa, pod warunkiem że nie masz nadciśnienia, jest mocna i wypijesz ją, gdy tylko ból zaczyna dawać się we znaki. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne, może więc zahamować rozwój migreny albo złagodzić dolegliwości wywołane spadkiem ciśnienia tętniczego. Imbir zapobiega mdłościom, jakie często towarzyszą migrenie, czasem łagodzi  też jej przebieg. Wiśnie, dzięki zawartości potasu, mają działanie rozkurczające, dlatego łagodzą bóle głowy wywołane napięciem mięśni. Nie żałuj sobie tych owoców, w zimie gotuj zupy z mrożonek i jedz przetwory.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową? Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości...

więcej

15615

Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników

Biały ser, ryby, warzywa to zdrowe składniki, które powinny się znaleźć w każdej diecie. Jednak w...

więcej

26521

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

13593

ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

18170

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 01, 2015

Witam Rozpoczęły się wakacje i postawiłem sobie cel że muszę schudnąć. Mam 16 lat, wzrost ok 180 cm, waga ok 88 kg. Mam już dość bolącego kręgosłupa przy dłuższych spacerach. Jedyny sport który często uprawiam to jazda na rowerze i to właśnie na nim chciałbym się skupić w trakcie mojej...

data

Czerwiec 30, 2015

Najwazniejsze jest zeby ograniczyc spozycie weglowodanow w diecie - bo to one sa tuczace. Polecam kanal na youtube na ten temat - michal undra

data

Czerwiec 30, 2015

ja stosuję młody jęczmień, piję na czczo przez 3 tygodnie i jest rewelacja. Już po pierwszym tygodniu czuć różnicę w samopoczuciu. Pije się 1 łyżke rozpuszczonąw wodzie.

data

Czerwiec 30, 2015

Ja polecam ograniczenie weglowowdanow w diecie - bo tylko one powoduja tycie. Polecam kanal na youtube na ten temat - Michal Undra

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.