Właściwości lecznicze warzyw, owoców i ziół

Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Maliny pomagają pokonać gorączkę, czosnek walczy z bakteriami. Ale czy wiesz, że właściwości lecznicze ma też oliwa i kiszona kapusta? Poznaj zdrowotne korzyści z jedzenia niektórych warzyw, owoców i ziół.

Niektóre warzywaowoce i zioła pomogą nam złagodzić wiele banalnych dolegliwości albo przyśpieszyć leczenie. Trzeba tylko wiedzieć, które i jak stosować. Pamiętaj również, że nie wszystko można leczyć na własną rękę. Dlatego gdy stan zdrowia po domowej kuracji się nie poprawia, trzeba jednak iść do lekarza.

Nie przegap

Właściwości lecznicze czosnku, soku z malin, rzodkiewki

Najlepszy na przeziębienie jest czosnek. Zawiera on substancje lotne o działaniu antybakteryjnym (podobnym do antybiotyku), które uwalniają się podczas siekania lub rozcierania świeżych ząbków. Wystarczą 3 minuty, żeby sok z czosnku zniszczył kolonię bakterii. Warto też mieć w spiżarce sok z malin albo z czarnej porzeczki - rozgrzeje i pomoże obniżyć gorączkę. Pomocna w leczeniu przeziębienia może być też rzodkiewka. Działa wykrztuśnie, rozpuszczając nadmiar flegmy i śluzu, a także oczyszcza nos i zatoki.

Właściwości lecznicze aronii, szpinaku, papryki, suszonych moreli, miodu

Na ciśnienie i serce jedz przetwory z aronii. Dzięki zawartości związków o silnych właściwościach przeciwutleniających obniża ciśnienie krwi i reguluje krążenie. Podobnie działają szpinak, papryka, suszone morele. Na serce bardzo dobrze robią grejpfruty, zwłaszcza czerwone. Zawierają duże ilości kwasu salicylowego, który doskonale wpływa na układ krążenia. Rozrzedza krew i chroni przed miażdżycą. Wspaniałym lekiem na serce jest miód. Wzmacnia je oraz poprawia krążenie. Najbardziej odżywczy jest miód z rzepaku, potem gryczany, wrzosowy i wreszcie lipowy.

Ważne

Ważne

Kiszonki są dobrym źródłem witaminy C i soli mineralnych. Z czasem przenikają one z produktu do sosu, dlatego jest on równie cenny jak same warzywa i owoce. Najwięcej witaminy C ma kapusta, dużo w niej też witamin z grupy B. Kiszonki są najbardziej wartościowe na surowo (w bigosie nie ma witaminy C prawie wcale). W czasie kwaszenia tworzy się kwas mlekowy, który hamuje rozwój drobnoustrojów, poprawia trawienie i stabilizuje skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym, a także pobudza apetyt. Poza ogórkami i kapustą (białą i czerwoną) do kiszenia nadają się grzyby, papryka, pomidory, jabłka węgierki i gruszki. Kisi się także cytryny i winogrona.

Właściwości lecznicze cytryny, oliwek, pomidorów

Cytryna ma silne działanie antyseptyczne i rozpuszcza kamienie żółciowe. Jeżeli masz w woreczku piasek albo kamienie, wypijaj codziennie kilka łyżeczek soku i dodawaj go do potraw zamiast octu. Wydzielanie żółci zwiększają oliwki. Na skutek tego poprawiają pracę wątroby, woreczka i regulują trawienie. Kojąco działa zielony groszek i surowe pomidory. Pracę wątroby poprawia popularna ćwikła, czyli ugotowany burak z chrzanem, z dodatkiem kminku.

Właściwości lecznicze kawy, imbiru, wiśni

Czasem na ból głowy pomaga kawa, pod warunkiem że nie masz nadciśnienia, jest mocna i wypijesz ją, gdy tylko ból zaczyna dawać się we znaki. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne, może więc zahamować rozwój migreny albo złagodzić dolegliwości wywołane spadkiem ciśnienia tętniczego. Imbir zapobiega mdłościom, jakie często towarzyszą migrenie, czasem łagodzi  też jej przebieg. Wiśnie, dzięki zawartości potasu, mają działanie rozkurczające, dlatego łagodzą bóle głowy wywołane napięciem mięśni. Nie żałuj sobie tych owoców, w zimie gotuj zupy z mrożonek i jedz przetwory.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle...

więcej

25430

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

13594

RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

21763

Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

17630

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

O tym, czy twoja śluzówka jest już wyleczona, może zaświadczyć tylko badanie (np. gastroskopia) i na eksperymenty dietetyczne, jako identyfikator bym nie liczyła. Szczególnie jeśli palisz papierosy,...

Najlepiej śniadanie jadać do 0,5-1 godziny po wstaniu z łóżka, a kolejne posiłki jadać co 3-4 godz. i kolację na około 3 godz. przed snem. Wszystko zależy od tego, jak obfite są posiłki. Jeżeli...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.