ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

13 komentarze
Autor: dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest znacznie więcej. Jedz śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne.

Najczęściej kupowane są śledzie solone: tuszki w całości, patroszone lub w postaci filetów. Za najsmaczniejsze uchodzą matiesy (zwane też matiasami), czyli młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem. Cenione są one za delikatny smak. Śledzie z mleczem i ikrą, tzw. pełne (poławiane od lipca do września), są bardziej tłuste i słone. Ryby poławiane od października (tzw. puste), są najchudsze. Koniecznie spróbuj śledzi świeżych, tzw. zielonych. Pyszne są smażone i pieczone. Od czasu do czasu możesz sięgnąć po śledzie wędzone. Szczególnie cenione są piklingi - śledzie wędzone w całości w gorącym dymie, i kipery - oczyszczone i wędzone na zimno.

Śledź, mimo że tłusty, ma mało kalorii

Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo kaloryczne (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Nie przegap

Śledzie są źródłem kwasów nienasyconych

Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Szczególnie cenny jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a przy tym zwiększa odporność.

Śledzie zawierają witaminy i mikroelementy

Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.

Śledzie są wskazane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i niedokrwistość

Pieczone na ruszcie albo w piekarniku (w folii aluminiowej lub w tzw. rękawie do pieczenia), duszone lub gotowane na parze są lekko strawne. Mogą być zatem wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i seniorów. Powinny je jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia i niedokrwistość.

Ważne

Ważne

Jak podawać śledzie?

Najzdrowsze są ryby świeże oraz mrożone. Niestety, nie zawsze można je kupić. Łatwo dostępne śledzie solone zawierają nieco więcej witamin A, E i z grupy B oraz niektórych minerałów, są ponadto bardziej tłuste. Mają jednak dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi. Dlatego przed przyrządzeniem ryby namocz w zimnej wodzie lub mleku. Śledzie podawaj z bogatymi w potas warzywami, a także owocami, które świetnie się komponują ze śledziami. Nie polecamy gotowych marynat - są ciężko strawne, drażnią błonę śluzową, wzmagają wydzielanie soków żołądkowych. Ponadto, podobnie jak sprzedawane na tackach filety w oleju, zawierają substancje wzmacniające smak oraz konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 16.12.2014

Komentarze (1 - 10 z 13)
treafos, 26.02.2015 01.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przeszukałem całą długą półkę w topowym markecie w Warszawie, dziesiątki jak nie setki śledzi różnych firm, stałem tam z pół godziny i czytałem składy. 99% niezjadliwa. Znalazłem jeden (tak cały jeden) produkt bez dodatków, substancji wzmacniających smak, glutaminianu, konserwantów, octu itp. Zwie się to Laymer - filety śledziowe po wiejsku i nie jest tani. Ale jak widać można.
 
sledzik, 21.02.2015 19.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a czy takie sledzie jak sa w sklepa gotowe w smietanie itp tez sa zdrowe?
 
Parchy, 07.10.2014 15.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak przyrządzić świeżego śledzia do gotowania lub pieczenia, żeby pozbyć się uciążliwych ości? Wymoczyć go w kwasie przez noc?
 
karolina, 01.05.2014 17.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pierwszy raz slysze, ze śledzie maja miedz, jesli sie zle wchlania w towarzystwie wapnia to z czym sie wchlania zawarty w nim ołów
 
Tom, 06.01.2014 19.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko że jedynie namoczenie w mleku gwarantuje, że pozbędziesz się nadmiaru soli, no chyba że ktoś lubi takie zasolone, tylko wtedy nadmiar sodu się kłania (nadciśnienie itp.)
 
Tom, 06.01.2014 19.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A gdzie uświadczysz prawdziwie bałtyckiego śledzia?
 
Marcin, 30.01.2013 21.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jem śledzia przynajmniej raz w tygodniu. Jem go z małą cebulką (smaczniejsza!), oliwą z oliwy (Extra Virgin) i pieprzem. Używam całych śledzi solonych, obdzieram je ze skóry, nacinam wzdłuż grzbietu do kręgosłupa i filetuję, najlepiej od strony ogona, usuwam otrzewne, moczę godzinę i gotowe.
 
reszo, 03.01.2013 12.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
śledzie są super, najlepsze skandynawskie, bo są grube
 
Śledź, 10.10.2010 16.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Śledź jest lepszy od SEXu
 
zenon, 16.09.2010 01.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Matiasy, które możecie kupić w sklepach, łowione są w Morzu Północnym. Nasze śledzie są małe i idą raczej na konserwy.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

45778

Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników

Biały ser, ryby, warzywa to zdrowe składniki, które powinny się znaleźć w każdej diecie. Jednak w...

więcej

26521

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks

Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje się,...

więcej

13741

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zdrowe odżywianie to przede wszystkim spożywanie różnorodnych produktów spożywczych. Staraj się postawić na warzywa, ale nie tylko pomidor, ogórek czy sałata. Pamiętaj o cukinii, burakach,...

W twoim przypadku należy zastosować dietę lekkostrawną ze zmniejszoną ilością tłuszczu oraz produktów, z których w organizmie powstaje kwas moczowy są to: mięsa, ryby oraz nasiona roślin...

Przede wszystkim radziłabym tobie udać się do dobrego dietetyka, ponieważ przebieg choroby Hashimoto w dużym stopniu zależy od diety. Gdy dodatkowo cierpisz na hipoglikemię reaktywną tym bardziej...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 25, 2015

Czasem można kogoś pouczyć. Na tym polega wymiana zdań. Ale wątpię czy wypowiadanie się na temat chudnięcia i do tego wklejanie linku do szkoły aikido było dobrym i mądrym posunięciem. Prowadzę szkolę AIKIDO, ale link był do zakładki ZDROWIE. Oprócz bycia instruktorem TKKF jestem...

data

Kwiecień 24, 2015

Sprawdźcie również wyniki głosowania internautów na najlepsze tabletki na odchudzanie, wyniki dostępne na stronie rtno.pl, zielona kawa zajmuje tu wysokie miejsce.

data

Kwiecień 24, 2015

Cudownego sposobu nie ma, ale może kuracja z Natur House pomoże Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę? sporo ostatnio o nich czytałam, bo sama też bym trochę zrzuciła, i mają bardzo dobre opinie. Co ważne, odbywają się pod kontrolą dietetyka.

data

Kwiecień 25, 2015

Śmiać się chce z was ludzie,wierzycie w takie brednie.nawet jak schudniecie to ciekawe ile czasu utrzymanie ta wagę.zamiast brać ta chemie,psuć żołądek,trzustke i wątrobę to lepiej ruszyć tłuste leniwe dupsko i poćwiczyć,zdrowo jeść!!!!

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.