ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

13 komentarze
Autor: dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest znacznie więcej. Jedz śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne.

Najczęściej kupowane są śledzie solone: tuszki w całości, patroszone lub w postaci filetów. Za najsmaczniejsze uchodzą matiesy (zwane też matiasami), czyli młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem. Cenione są one za delikatny smak. Śledzie z mleczem i ikrą, tzw. pełne (poławiane od lipca do września), są bardziej tłuste i słone. Ryby poławiane od października (tzw. puste), są najchudsze. Koniecznie spróbuj śledzi świeżych, tzw. zielonych. Pyszne są smażone i pieczone. Od czasu do czasu możesz sięgnąć po śledzie wędzone. Szczególnie cenione są piklingi - śledzie wędzone w całości w gorącym dymie, i kipery - oczyszczone i wędzone na zimno.

Śledź, mimo że tłusty, ma mało kalorii

Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo kaloryczne (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Nie przegap

Śledzie są źródłem kwasów nienasyconych

Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Szczególnie cenny jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a przy tym zwiększa odporność.

Śledzie zawierają witaminy i mikroelementy

Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.

Śledzie są wskazane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i niedokrwistość

Pieczone na ruszcie albo w piekarniku (w folii aluminiowej lub w tzw. rękawie do pieczenia), duszone lub gotowane na parze są lekko strawne. Mogą być zatem wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i seniorów. Powinny je jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia i niedokrwistość.

Ważne

Ważne

Jak podawać śledzie?

Najzdrowsze są ryby świeże oraz mrożone. Niestety, nie zawsze można je kupić. Łatwo dostępne śledzie solone zawierają nieco więcej witamin A, E i z grupy B oraz niektórych minerałów, są ponadto bardziej tłuste. Mają jednak dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi. Dlatego przed przyrządzeniem ryby namocz w zimnej wodzie lub mleku. Śledzie podawaj z bogatymi w potas warzywami, a także owocami, które świetnie się komponują ze śledziami. Nie polecamy gotowych marynat - są ciężko strawne, drażnią błonę śluzową, wzmagają wydzielanie soków żołądkowych. Ponadto, podobnie jak sprzedawane na tackach filety w oleju, zawierają substancje wzmacniające smak oraz konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 16.12.2014

Komentarze (1 - 10 z 13)
treafos, 26.02.2015 01.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przeszukałem całą długą półkę w topowym markecie w Warszawie, dziesiątki jak nie setki śledzi różnych firm, stałem tam z pół godziny i czytałem składy. 99% niezjadliwa. Znalazłem jeden (tak cały jeden) produkt bez dodatków, substancji wzmacniających smak, glutaminianu, konserwantów, octu itp. Zwie się to Laymer - filety śledziowe po wiejsku i nie jest tani. Ale jak widać można.
 
sledzik, 21.02.2015 19.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a czy takie sledzie jak sa w sklepa gotowe w smietanie itp tez sa zdrowe?
 
Parchy, 07.10.2014 15.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak przyrządzić świeżego śledzia do gotowania lub pieczenia, żeby pozbyć się uciążliwych ości? Wymoczyć go w kwasie przez noc?
 
karolina, 01.05.2014 17.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pierwszy raz slysze, ze śledzie maja miedz, jesli sie zle wchlania w towarzystwie wapnia to z czym sie wchlania zawarty w nim ołów
 
Tom, 06.01.2014 19.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko że jedynie namoczenie w mleku gwarantuje, że pozbędziesz się nadmiaru soli, no chyba że ktoś lubi takie zasolone, tylko wtedy nadmiar sodu się kłania (nadciśnienie itp.)
 
Tom, 06.01.2014 19.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A gdzie uświadczysz prawdziwie bałtyckiego śledzia?
 
Marcin, 30.01.2013 21.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jem śledzia przynajmniej raz w tygodniu. Jem go z małą cebulką (smaczniejsza!), oliwą z oliwy (Extra Virgin) i pieprzem. Używam całych śledzi solonych, obdzieram je ze skóry, nacinam wzdłuż grzbietu do kręgosłupa i filetuję, najlepiej od strony ogona, usuwam otrzewne, moczę godzinę i gotowe.
 
reszo, 03.01.2013 12.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
śledzie są super, najlepsze skandynawskie, bo są grube
 
Śledź, 10.10.2010 16.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Śledź jest lepszy od SEXu
 
zenon, 16.09.2010 01.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Matiasy, które możecie kupić w sklepach, łowione są w Morzu Północnym. Nasze śledzie są małe i idą raczej na konserwy.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać...

więcej

14752

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

12744

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

24105

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Proponuję udać się na badanie składu ciała. Takie badanie wykonywane cyklicznie, raz na 2-3 tygodnie, zobrazuje, co się dzieje w organizmie. Czy traci pani wodę, mięśnie, tkankę tłuszczową czy...

Witaj. Przywrę jak i inne pasożyty przewodu pokarmowego leczy się antybiotykami zaleconymi przez lekarza, po odpowiednich badaniach kału. Oczyszczanie wątroby, drakońskimi metodami (jak np. picie...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.