ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

17 komentarze
Autor: dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest znacznie więcej. Jedz śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne.

Najczęściej kupowane są śledzie solone: tuszki w całości, patroszone lub w postaci filetów. Za najsmaczniejsze uchodzą matiesy (zwane też matiasami), czyli młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem. Cenione są one za delikatny smak. Śledzie z mleczem i ikrą, tzw. pełne (poławiane od lipca do września), są bardziej tłuste i słone. Ryby poławiane od października (tzw. puste), są najchudsze. Koniecznie spróbuj śledzi świeżych, tzw. zielonych. Pyszne są smażone i pieczone. Od czasu do czasu możesz sięgnąć po śledzie wędzone. Szczególnie cenione są piklingi - śledzie wędzone w całości w gorącym dymie, i kipery - oczyszczone i wędzone na zimno.

Śledź, mimo że tłusty, ma mało kalorii

Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo kaloryczne (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Śledzie są źródłem kwasów nienasyconych

Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Szczególnie cenny jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a przy tym zwiększa odporność.

Śledzie zawierają witaminy i mikroelementy

Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.

Śledzie są wskazane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i niedokrwistość

Pieczone na ruszcie albo w piekarniku (w folii aluminiowej lub w tzw. rękawie do pieczenia), duszone lub gotowane na parze są lekko strawne. Mogą być zatem wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i seniorów. Powinny je jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia i niedokrwistość.

Ważne

Ważne

Jak podawać śledzie?

Najzdrowsze są ryby świeże oraz mrożone. Niestety, nie zawsze można je kupić. Łatwo dostępne śledzie solone zawierają nieco więcej witamin A, E i z grupy B oraz niektórych minerałów, są ponadto bardziej tłuste. Mają jednak dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi. Dlatego przed przyrządzeniem ryby namocz w zimnej wodzie lub mleku. Śledzie podawaj z bogatymi w potas warzywami, a także owocami, które świetnie się komponują ze śledziami. Nie polecamy gotowych marynat - są ciężko strawne, drażnią błonę śluzową, wzmagają wydzielanie soków żołądkowych. Ponadto, podobnie jak sprzedawane na tackach filety w oleju, zawierają substancje wzmacniające smak oraz konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 16.12.2014

Komentarze (1 - 10 z 17)
sledz, 31.01.2017 22.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a co to matias gdzie indziej pływa niż śledz w occie czy oleju ? ;/
 
Gugug, 10.03.2016 15.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zawsze coś znajdziecie nie zdrowego we wszystkim! !! Najlepiej zyj powietrzem które i tak już jest skażone przez spaliny!!! Na zdrowie!!!
 
sos, 18.11.2015 19.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Śledzie bałtyckie, są jednymi z najbardziej trujących ryb na świecie !!! Ilość pestycydów, zawartych w śledziach, przekracza normy w 400 procentach !!! Dioksyny i polifenole, przekraczają normy niebotycznie !!! Władze Szwecji, zakazują spożywanie śledzi z Bałtyku dzieciom i kobietom w ciąży !!! Bałtyk jest najbardziej zanieczyszczonym morzem na świecie !!! Na zdrowie !!!
 
Irmi, 24.10.2015 09.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
można też kupić zwykłego matijasa z beczki i zrobić według własnego uznania. można? można :) tanio? tanio :) zdrowo? zdrowo :) wystarczy wyzbyć się przyzwyczajenia do kupowania "gotowców"
 
treafos, 26.02.2015 01.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przeszukałem całą długą półkę w topowym markecie w Warszawie, dziesiątki jak nie setki śledzi różnych firm, stałem tam z pół godziny i czytałem składy. 99% niezjadliwa. Znalazłem jeden (tak cały jeden) produkt bez dodatków, substancji wzmacniających smak, glutaminianu, konserwantów, octu itp. Zwie się to Laymer - filety śledziowe po wiejsku i nie jest tani. Ale jak widać można.
 
sledzik, 21.02.2015 19.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a czy takie sledzie jak sa w sklepa gotowe w smietanie itp tez sa zdrowe?
 
Parchy, 07.10.2014 15.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak przyrządzić świeżego śledzia do gotowania lub pieczenia, żeby pozbyć się uciążliwych ości? Wymoczyć go w kwasie przez noc?
 
karolina, 01.05.2014 17.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pierwszy raz slysze, ze śledzie maja miedz, jesli sie zle wchlania w towarzystwie wapnia to z czym sie wchlania zawarty w nim ołów
 
Tom, 06.01.2014 19.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko że jedynie namoczenie w mleku gwarantuje, że pozbędziesz się nadmiaru soli, no chyba że ktoś lubi takie zasolone, tylko wtedy nadmiar sodu się kłania (nadciśnienie itp.)
 
Tom, 06.01.2014 19.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A gdzie uświadczysz prawdziwie bałtyckiego śledzia?
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

453

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

346

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

281

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami...

więcej

260

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.