ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

16 komentarze
Autor: dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest znacznie więcej. Jedz śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne.

Najczęściej kupowane są śledzie solone: tuszki w całości, patroszone lub w postaci filetów. Za najsmaczniejsze uchodzą matiesy (zwane też matiasami), czyli młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem. Cenione są one za delikatny smak. Śledzie z mleczem i ikrą, tzw. pełne (poławiane od lipca do września), są bardziej tłuste i słone. Ryby poławiane od października (tzw. puste), są najchudsze. Koniecznie spróbuj śledzi świeżych, tzw. zielonych. Pyszne są smażone i pieczone. Od czasu do czasu możesz sięgnąć po śledzie wędzone. Szczególnie cenione są piklingi - śledzie wędzone w całości w gorącym dymie, i kipery - oczyszczone i wędzone na zimno.

Śledź, mimo że tłusty, ma mało kalorii

Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo kaloryczne (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Śledzie są źródłem kwasów nienasyconych

Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Szczególnie cenny jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a przy tym zwiększa odporność.

Śledzie zawierają witaminy i mikroelementy

Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.

Śledzie są wskazane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i niedokrwistość

Pieczone na ruszcie albo w piekarniku (w folii aluminiowej lub w tzw. rękawie do pieczenia), duszone lub gotowane na parze są lekko strawne. Mogą być zatem wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i seniorów. Powinny je jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia i niedokrwistość.

Ważne

Ważne

Jak podawać śledzie?

Najzdrowsze są ryby świeże oraz mrożone. Niestety, nie zawsze można je kupić. Łatwo dostępne śledzie solone zawierają nieco więcej witamin A, E i z grupy B oraz niektórych minerałów, są ponadto bardziej tłuste. Mają jednak dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi. Dlatego przed przyrządzeniem ryby namocz w zimnej wodzie lub mleku. Śledzie podawaj z bogatymi w potas warzywami, a także owocami, które świetnie się komponują ze śledziami. Nie polecamy gotowych marynat - są ciężko strawne, drażnią błonę śluzową, wzmagają wydzielanie soków żołądkowych. Ponadto, podobnie jak sprzedawane na tackach filety w oleju, zawierają substancje wzmacniające smak oraz konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 16.12.2014

Komentarze (1 - 10 z 16)
Gugug, 10.03.2016 15.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zawsze coś znajdziecie nie zdrowego we wszystkim! !! Najlepiej zyj powietrzem które i tak już jest skażone przez spaliny!!! Na zdrowie!!!
 
sos, 18.11.2015 19.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Śledzie bałtyckie, są jednymi z najbardziej trujących ryb na świecie !!! Ilość pestycydów, zawartych w śledziach, przekracza normy w 400 procentach !!! Dioksyny i polifenole, przekraczają normy niebotycznie !!! Władze Szwecji, zakazują spożywanie śledzi z Bałtyku dzieciom i kobietom w ciąży !!! Bałtyk jest najbardziej zanieczyszczonym morzem na świecie !!! Na zdrowie !!!
 
Irmi, 24.10.2015 09.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
można też kupić zwykłego matijasa z beczki i zrobić według własnego uznania. można? można :) tanio? tanio :) zdrowo? zdrowo :) wystarczy wyzbyć się przyzwyczajenia do kupowania "gotowców"
 
treafos, 26.02.2015 01.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przeszukałem całą długą półkę w topowym markecie w Warszawie, dziesiątki jak nie setki śledzi różnych firm, stałem tam z pół godziny i czytałem składy. 99% niezjadliwa. Znalazłem jeden (tak cały jeden) produkt bez dodatków, substancji wzmacniających smak, glutaminianu, konserwantów, octu itp. Zwie się to Laymer - filety śledziowe po wiejsku i nie jest tani. Ale jak widać można.
 
sledzik, 21.02.2015 19.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a czy takie sledzie jak sa w sklepa gotowe w smietanie itp tez sa zdrowe?
 
Parchy, 07.10.2014 15.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak przyrządzić świeżego śledzia do gotowania lub pieczenia, żeby pozbyć się uciążliwych ości? Wymoczyć go w kwasie przez noc?
 
karolina, 01.05.2014 17.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pierwszy raz slysze, ze śledzie maja miedz, jesli sie zle wchlania w towarzystwie wapnia to z czym sie wchlania zawarty w nim ołów
 
Tom, 06.01.2014 19.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko że jedynie namoczenie w mleku gwarantuje, że pozbędziesz się nadmiaru soli, no chyba że ktoś lubi takie zasolone, tylko wtedy nadmiar sodu się kłania (nadciśnienie itp.)
 
Tom, 06.01.2014 19.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A gdzie uświadczysz prawdziwie bałtyckiego śledzia?
 
Marcin, 30.01.2013 21.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jem śledzia przynajmniej raz w tygodniu. Jem go z małą cebulką (smaczniejsza!), oliwą z oliwy (Extra Virgin) i pieprzem. Używam całych śledzi solonych, obdzieram je ze skóry, nacinam wzdłuż grzbietu do kręgosłupa i filetuję, najlepiej od strony ogona, usuwam otrzewne, moczę godzinę i gotowe.
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

99075

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

89741

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

85486

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

45533

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dna jest chorobą przewlekłą, która niestety lubi powracać. Oprócz predyspozycji genetycznych dalej niewiele wiadomo na jej temat. Dlatego leczy się ją "objawowo" lekami przeciwbólowymi (podczas...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Grudzień 02, 2016

taaak zgadzam sie w pełni herbata zielona jest najlepsza :) uwielbiam nie zależnie od pory roku ;)

data

Listopad 27, 2016

Ja proponuje porównać metodę produkcji i skąd się te tłuszcze faktycznie biorą i jak się je transportuje. I co tak naprawdę zawierają tego zdrowego i niezdrowego. Pomyślmy tez ile smarujemy i co w ogóle jemy oprócz smarowideł jeśli chcemy mieć cholesterol w normie. Osobiście jestem...

data

Listopad 27, 2016

Czyste żele i soki aloesowe dostępne są na www.aloesnatura.pl Jak poznać wartościowy aloes: 1. Aloe Vera jest z tej samej rodziny co cebula i czosnek. A więc zapach i smak będzie intensywny. 2. Kolor miąższu w liściu jest przezroczysty. Miąższ podlega utlenianiu i jego kolor może być...

data

Listopad 26, 2016

No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie ...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.