RYBY - zasady przyrządzania

Konsultant: dr inż. Renata Kazimierczak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
Autor: Magdalena Wróblewska

Ryby można przyrządzać na wiele sposobów: gotować w całości, w dzwonkach, piec, smażyć albo spożywać na zimno. Który sposób jest najzdrowszy? Jakie przyprawy pasują do ryb i z czym je podawać?

Jak przyrządzić ryby, żeby były najzdrowsze? Najlepiej ugotować je na parze, udusić, upiec na grillu lub w piekarniku (np. w folii) albo usmażyć na patelni grillowej na odrobinie tłuszczu. Tak przyrządzone ryby są soczyste i aromatyczne, lekkostrawne i zachowują wszystkie składniki odżywcze.

Gotowanie ryb

Rybę można ugotować w całości, dzwonkach, w postaci roladek lub filetów.
Całą rybę gotuje się grzbietem do góry na małym ogniu, żeby się nie rozpadła, temperatura wody nie powinna przekroczyć 80°C.
Z kolei rybę w kawałkach powinno się gotować na dużym ogniu, wtedy jest bardziej jędrna.
Ryby morskie zyskują na smaku, gdy gotuje się je w intensywnych wywarach warzywnych z dodatkiem przypraw ziołowych, octu winnego lub soku z cytryny w proporcji łyżeczka octu (soku) na litr wody.
Do ryby ugotowanej pasują sosy gorące (np. holenderski, pieczarkowy, cytrynowy, kaparowy) lub zimne (tatarski, musztardowy, cumberland).

Pieczenie ryb

Piec można zarówno filety, jak i całą rybę - znakomicie smakuje faszerowana świeżymi ziołami, pieczarkami lub masą rybną.
Ryba pieczona dobrze komponuje się z sosem czosnkowym, majonezowym, kaparowym, ostrym pomidorowym oraz z ziołowym masłem.
Można też przyrządzić potrawę będącą połączeniem filetów i zmielonej masy rybnej - tymbaliki, babki, zrazy zawijane.
Ryby nadają się na pulpety, pieczeń, medaliony oraz do pizzy i zapiekanek.

Grillowanie ryb

Ryby można grillować w całości albo w postaci filetów - ale ze skórą (skóra ochroni rybę przed rozpadaniem). Większe filety, np. łososia, można wcześniej zamarynować (w oliwie, soku z cytryny lub pomarańczy i ulubionych świeżych ziołach).
Ryb lepiej nie grillować bezpośrednio na ruszcie, lepiej użyć folii aluminiowej albo specjalnej siatki do grillowania ryb. Jeśli grillujemy filety, nie trzeba ich obracać na drugą stronę.
Smak grillowanej ryby podkreśli dodatek soku z cytryny, odrobina masła lub dobrej jakości oliwy.

Zobacz wideo - przepis na pysznego grillowanego łososia.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Ryby można jeść na surowo

Surową rybę można jeść nie tylko w postaci sushi - świetnie smakuje tatar z surowego łososia lub pstrąga. Warunek: ryba musi być jak najświeższa.

Zobacz wideo - przepis na sałatkę z surowym dorszem

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Smażenie ryb

Smażone, a zwłaszcza panierowane, są bardziej kaloryczne i ciężko strawne (60–70 proc. tłuszczu przechodzi z patelni do ryby). 
Jeśli już chcesz tak przyrządzić rybę, rób to na oliwie lub oleju rzepakowym, dobrze rozgrzanym - wtedy ryba wchłonie mniej tłuszczu.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak pozbyć się zapachu ryb?

Ryby morskie, zwłaszcza śledzie, mają charakterystyczny ostry zapach, którego można się pozbyć:
» umytą rybę skrop sokiem z cytryny, wstaw na godzinę do lodówki
» mocz rybę 2 godziny w mleku
» natrzyj surową rybę ziołami albo obłóż pokrojoną cytryną, selerem lub natką pietruszki i wstaw do lodówki na 1–2 godziny.

Fantazyjnie - ryby na zimno, marynowane, wywar rybny

Ryby doskonale smakują na zimno. 
Robi się z nich musy, terriny, pyszne są w galarecie i w sałatkach. 
Aromatyczny wywar rybny służy do przyrządzenia różnych zup i sosów. 
Ryby można też marynować w zalewie octowej.

Jakie zioła pasują do ryb?

Z rybami komponuje się tymianek, rozmaryn, estragon, kolendra, majeranek, koperek, czosnek i natka pietruszki.

>>> Zobacz PRZEPISY NA ZDROWE DANIA Z RYB >>>

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 19.08.2015

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

403

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

316

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

259

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami...

więcej

256

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.