Przepisy na potrawy z fasoli

2 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Fasola, ze względu na swe właściwości odżywcze, bywa nazywana "mięsem wegetarian". Możesz ją przyrządzać na kilka sposobów. Oto kilka przepisów.

Sałatka z “jasia”, boczku i pieczarek

Składniki: 20 dag fasoli “jaś”, 20 dag małych pieczarek, 10 dag wędzonego boczku, 2–3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu estragonowego, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,1/2 płaskiej łyżeczki miodu, sól, pieprz.

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.

Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do fasoli. Z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu przyrządzamy sos, którym polewamy warzywa.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na krucho. Dodajemy razem z tłuszczem do fasoli z pieczarkami. Całość posypujemy natką pietruszki.

 

Burritos

Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1/2 pojemnika gęstej śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszkiNaleśniki: 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej, sól.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji jogurtu, solimy.

Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje. Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w rulonik i układamy na talerzu.

Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.

Kanapkowa pasta z fasoli

Składniki: 20 dag (lub 1 puszka) ugotowanej białej fasoli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, sól i czarny pieprzDo przybrania: czarne oliwki, mała czerwona papryczka.

Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy. Fasolkę z puszki przepłukujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy.

Miksujemy fasolę razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy ostro do smaku solą i pieprzem.

Po przełożeniu do miseczki dekorujemy cieniutkimi paskami czerwonej papryki i oliwkami. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Marcepan z fasoli

Składniki: 1 szklanka fasoli “jaś”, 25 dag cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki śmietany do rozrzedzenia masy, 25 ml rumu, olejek migdałowy.

Zalewamy “jasia” przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości.

Odcedzoną i przestudzoną fasolę obieramy ze skórek. Miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, rumem i olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki śmietany.

Taki marcepan nadaje się do przekładania ciasta, tortów i dekoracji mazurków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Kasia, 05.03.2013 19.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
w przepisie chyba powinien być 1 kilogram fasoli a nie szklanka..
 
Balonik, 09.06.2010 17.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podany tu przepis na marcepan z fasoli to bzdura. Zrobiłem dokładnie według przepisu - co do grama i mililitra. Wyszła lejąca się bryja mimo, że nie dodałem śmietany bo miała być użyta tylko w razie potrzeby gdyby masa była za gęsta. Nawet dodanie kolejnych 25 dag cukru nie poprawiło sytuacji. Szkoda, że nieodpowiedzialni i bezmyślni ludzie publikują niesprawdzone przepisy. Cały portal traci przez to na wiarygodności.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać...

więcej

14752

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

12744

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

13593

MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle...

więcej

25430

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Po treningu najlepiej jest zjeść posiłek złożony z białek i węglowodanów. Takie połączenie sprzyja uwalnianiu się insuliny, dzięki której skutecznie zachodzi odbudowa glikogenu - czyli zapasu...

To zależy od twojego wieku, wzrostu, masy ciała i jego komponentów, celów treningowych, typu sylwetki, a nawet rodzaju ćwiczeń, ilości powtórzeń czy ciężarów, z jakimi chcesz pracować, i jaką masz...

Forum
data

Luty 07, 2016

W ośrodku brokowo.pl prowadzą diety działające pozytywnie na układ pokarmowy, z detoxykacją - oczyszczanie wątroby, w leśnej głuszy , czystym powietrzem oraz super atmosferą podreperujesz sobie zdrowie. Poza tym , zapraszamy na kajaki, grzyby, wycieczki , dyskusje, spacery, porady.

data

Luty 05, 2016

Zacznij pic wode i spozywaj wiecej blonnika...pij wode od samego rana jak wstaniesz 1 szklanka i postaraj sie wypic z 6 szklanek dziennie a zobaczysz ze pomoze.

data

Luty 04, 2016

działanie askorbinazy ulega zahamowaniu w kwaśnym środowisku, a takim z pewnością jest zalewa octowa ogórków konserwowych

data

Styczeń 31, 2016

Jeśli są konkretne niedobory witaminowe to niestety nie da się bez wspomagania tabletkami. Ważna jest profilaktyka zwracanie na to uwagi co się je żeby niedopuścić do szprycowania się lekami

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.