Przepisy na potrawy z fasoli

2 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Fasola, ze względu na swe właściwości odżywcze, bywa nazywana "mięsem wegetarian". Możesz ją przyrządzać na kilka sposobów. Oto kilka przepisów.

Sałatka z “jasia”, boczku i pieczarek

Składniki: 20 dag fasoli “jaś”, 20 dag małych pieczarek, 10 dag wędzonego boczku, 2–3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu estragonowego, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,1/2 płaskiej łyżeczki miodu, sól, pieprz.

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.

Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do fasoli. Z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu przyrządzamy sos, którym polewamy warzywa.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na krucho. Dodajemy razem z tłuszczem do fasoli z pieczarkami. Całość posypujemy natką pietruszki.

 

Burritos

Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1/2 pojemnika gęstej śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszkiNaleśniki: 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej, sól.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji jogurtu, solimy.

Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje. Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w rulonik i układamy na talerzu.

Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.

Kanapkowa pasta z fasoli

Składniki: 20 dag (lub 1 puszka) ugotowanej białej fasoli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, sól i czarny pieprzDo przybrania: czarne oliwki, mała czerwona papryczka.

Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy. Fasolkę z puszki przepłukujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy.

Miksujemy fasolę razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy ostro do smaku solą i pieprzem.

Po przełożeniu do miseczki dekorujemy cieniutkimi paskami czerwonej papryki i oliwkami. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Marcepan z fasoli

Składniki: 1 szklanka fasoli “jaś”, 25 dag cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki śmietany do rozrzedzenia masy, 25 ml rumu, olejek migdałowy.

Zalewamy “jasia” przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości.

Odcedzoną i przestudzoną fasolę obieramy ze skórek. Miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, rumem i olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki śmietany.

Taki marcepan nadaje się do przekładania ciasta, tortów i dekoracji mazurków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Kasia, 05.03.2013 19.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
w przepisie chyba powinien być 1 kilogram fasoli a nie szklanka..
 
Balonik, 09.06.2010 17.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podany tu przepis na marcepan z fasoli to bzdura. Zrobiłem dokładnie według przepisu - co do grama i mililitra. Wyszła lejąca się bryja mimo, że nie dodałem śmietany bo miała być użyta tylko w razie potrzeby gdyby masa była za gęsta. Nawet dodanie kolejnych 25 dag cukru nie poprawiło sytuacji. Szkoda, że nieodpowiedzialni i bezmyślni ludzie publikują niesprawdzone przepisy. Cały portal traci przez to na wiarygodności.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

56101

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

41004

ODWODNIENIE u dzieci - przyczyny, objawy, zapobieganie ODWODNIENIE u dzieci - przyczyny, objawy, zapobieganie

Latem, kiedy dzieci dużo czasu spędzają na dworze, przejęte zabawą rzadko sięgają po coś do picia,...

więcej

10426

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

13594

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W twoim przypadku warto skonsultować wyniki badań w klinice gastroenterologicznej i ewentualne rozszerzyć badania o endoskopię przewodu pokarmowego, ocenę wydzielania enzymów trawiennych, markery...

Przytyć niestety bywa trudniej niż schudnąć. Faktycznie twoja waga jest niska. Trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowe żywienie, jeść minimum 2100-2400 kcal w 5 posiłkach dziennie. Warto, aby rozkład...

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych, polecam dobre miejsce żeby je...

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego... Polecam dobry i tani sklep http://hh-life.pl/shop/

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.