PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Zasady żywienia > Przepisy na potrawy z fasoli

Przepisy na potrawy z fasoli

Fasola, ze względu na swe właściwości odżywcze, bywa nazywana "mięsem wegetarian". Możesz ją przyrządzać na kilka sposobów. Oto kilka przepisów.
A A A

Sałatka z “jasia”, boczku i pieczarek

Składniki: 20 dag fasoli “jaś”, 20 dag małych pieczarek, 10 dag wędzonego boczku, 2–3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu estragonowego, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,1/2 płaskiej łyżeczki miodu, sól, pieprz.

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.

Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do fasoli. Z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu przyrządzamy sos, którym polewamy warzywa.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na krucho. Dodajemy razem z tłuszczem do fasoli z pieczarkami. Całość posypujemy natką pietruszki.

 

Burritos

Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1/2 pojemnika gęstej śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszkiNaleśniki: 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej, sól.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji jogurtu, solimy.

Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje. Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w rulonik i układamy na talerzu.

Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.

Kanapkowa pasta z fasoli

Składniki: 20 dag (lub 1 puszka) ugotowanej białej fasoli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, sól i czarny pieprzDo przybrania: czarne oliwki, mała czerwona papryczka.

Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy. Fasolkę z puszki przepłukujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy.

Miksujemy fasolę razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy ostro do smaku solą i pieprzem.

Po przełożeniu do miseczki dekorujemy cieniutkimi paskami czerwonej papryki i oliwkami. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Marcepan z fasoli

Składniki: 1 szklanka fasoli “jaś”, 25 dag cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki śmietany do rozrzedzenia masy, 25 ml rumu, olejek migdałowy.

Zalewamy “jasia” przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości.

Odcedzoną i przestudzoną fasolę obieramy ze skórek. Miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, rumem i olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki śmietany.

Taki marcepan nadaje się do przekładania ciasta, tortów i dekoracji mazurków.

Polecamy także
FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania
FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania
 
Alergia na roztocza a sprzątanie
Mam proste pytanie... jak z materacy, sof, dywanów usunąć roztocza za pomocą ściereczki?;) Pozdrawiam.
Autor: Babski Biznes
 
 
Novynette - co o nich myślicie
Ja kiedyś je stosowałam. Cena to prawda nie jest za wysoka ale też nie zawiodły. Odczułam spadek libido po nich ale to przy większości pigułek pojawia się ten problem. Miałam też problem z suchością pochwy. ...
Autor: mamuśka
 
 
Odporność u dzieci
Oczywiście nasze miody są i smaczne i zdrowe, jeśli tylko nie są mieszanką miodu i cukru. Dlatego warto kupować miód u sprawdzonego pszczelarza. Dzieciom najczęściej smakuje miód lipowy lub wielokwiatowy. Jeśli mówimy o wzmacnianiu odporności ...
 
 
Czy miód manuka rzeczywiście pomaga?
Tak jak wyżej zostało już napisane, miód Manuka MGO nie jest lekiem, nie jest też suplementem. Miód z Nowej Zelandii zaliczany jest do żywności funkcjonalnej. Nie jest to złoty środek na wszystkie problemy gastryczne. Każdy ...
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Zasady żywienia, informacje na temat zasad zdrowego odżywiania, przepisy, przepisy kulinarne, zasady zdrowego żywienia, diety lecznicze, zasady żywieniowe, dieta lecznicza, żywienie, zdrowa żywność, tabela kalorii, anemia, zdrowe diety, zdrowe jedzenie Co jeść żeby schudnąć? Jak jeść? Kiedy jeść? Ile jeść? Co z czym łączyć? Produkty, które służą zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Informacje o składnikach odżywczych (białka, węglowodany, tłuszcze, woda, minerały, witaminy). Pomocne kalkulatory żywieniowe, indeksy glikemiczne, tabele kalorii, diety. Porady i przepisy na zdrowe dania. Poznaj zasady żywienia i zmień złe nawyki żywieniowe. Dowiedz się jak odżywiać się zdrowo.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.