Przepisy na potrawy z fasoli

2 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Fasola, ze względu na swe właściwości odżywcze, bywa nazywana "mięsem wegetarian". Możesz ją przyrządzać na kilka sposobów. Oto kilka przepisów.

Sałatka z “jasia”, boczku i pieczarek

Składniki: 20 dag fasoli “jaś”, 20 dag małych pieczarek, 10 dag wędzonego boczku, 2–3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu estragonowego, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,1/2 płaskiej łyżeczki miodu, sól, pieprz.

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.

Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do fasoli. Z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu przyrządzamy sos, którym polewamy warzywa.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na krucho. Dodajemy razem z tłuszczem do fasoli z pieczarkami. Całość posypujemy natką pietruszki.

 

Burritos

Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1/2 pojemnika gęstej śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszkiNaleśniki: 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej, sól.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji jogurtu, solimy.

Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje. Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w rulonik i układamy na talerzu.

Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.

Kanapkowa pasta z fasoli

Składniki: 20 dag (lub 1 puszka) ugotowanej białej fasoli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, sól i czarny pieprzDo przybrania: czarne oliwki, mała czerwona papryczka.

Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy. Fasolkę z puszki przepłukujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy.

Miksujemy fasolę razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy ostro do smaku solą i pieprzem.

Po przełożeniu do miseczki dekorujemy cieniutkimi paskami czerwonej papryki i oliwkami. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Marcepan z fasoli

Składniki: 1 szklanka fasoli “jaś”, 25 dag cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki śmietany do rozrzedzenia masy, 25 ml rumu, olejek migdałowy.

Zalewamy “jasia” przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości.

Odcedzoną i przestudzoną fasolę obieramy ze skórek. Miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, rumem i olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki śmietany.

Taki marcepan nadaje się do przekładania ciasta, tortów i dekoracji mazurków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Kasia, 05.03.2013 19.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
w przepisie chyba powinien być 1 kilogram fasoli a nie szklanka..
 
Balonik, 09.06.2010 17.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podany tu przepis na marcepan z fasoli to bzdura. Zrobiłem dokładnie według przepisu - co do grama i mililitra. Wyszła lejąca się bryja mimo, że nie dodałem śmietany bo miała być użyta tylko w razie potrzeby gdyby masa była za gęsta. Nawet dodanie kolejnych 25 dag cukru nie poprawiło sytuacji. Szkoda, że nieodpowiedzialni i bezmyślni ludzie publikują niesprawdzone przepisy. Cały portal traci przez to na wiarygodności.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

1076

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

686

Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie

Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety...

więcej

539

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

532

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Kanapki powinieneś jeść pomiędzy głównymi posiłkami, jako przekąski. W swoim jadłospisie postaw największy akcent kaloryczny na posiłki zjadane w domu. Obiad i kolację zjedz w formie jednogarnkowego...

Forum
data

Styczeń 20, 2017

Znacie jakieś sposoby na pozybcie się kataru?? Próbowałam wszelkich domowych typu inhalacje z majerankiem, nacieranie ale żeby to dawało duży efekt to nie powiem :/ doradzam sola gorącą z patelni zawinac w skarpete i ręcznik przykladać kilka razy zawsze goraca sola ile da się wytrzymać...

data

Styczeń 18, 2017

Witam! Mam prośbę, czy moglibyście mi podać "zdrowotne wademekum postępowania" przy wyborze warzyw i owoców, przechowywaniu ich, a także sporządzaniu z nich potraw. Wademekum postępowania ze strony kosumenta. Podam przykłady o których już wiem: 1. najzdrowszy jest czosnek o...

data

Styczeń 10, 2017

Zdecydowanie naturalne witaminki!!!

data

Styczeń 09, 2017

Najlepiej pić soki z produktów sezonowych. Oczywiście bardzo ważne jest także, aby nawadniać organizm wodą. Ostatnio czytałem, że nadmiar wody także szkodzi organizmowi, wiec najlepiej jest dawkować ilość wody, aby nie za mocno przesadzić.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.