Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Konsultant:Szymon Marchocki, firma Gorenje
12 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie i dobry smak potraw. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie istotne zwłaszcza po świętach, gdy zostaje nam mnóstwo jedzenia.

Zajrzyj do swojej lodówki. Zobacz, jak odpowiednio poukładać i przechowywać żywność, by się nie psuła i by przedłużyć jej przydatność do spożycia.

Przechowywanie żywności w lodówce

Półka górna

W tym miejscu przechowuj dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, zepsują się szybciej. To dlatego, że dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze, a kiedy jest za zimno - do boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne.

Półka środkowa

Chowaj tu produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę. Możesz je przetrzymać kilka dni, najlepiej kieruj się terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Wstawiaj tu też domowe potrawy, np. garnek z zupą (ale koniecznie szczelnie przykryty).

Dolne szuflady

Temperatura wynosi tu około 10 stopni Celsjusza i jest wyższa wilgotność, jak w piwniczce. To idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni. Zadbaj, by opakowanie sałaty było nieszczelne. Kiedy brakuje dostępu powietrza, azotany (których może być sporo w młodej sałacie) przekształcają się w niebezpieczne dla nas azotyny. Do dolnych szuflad warto też wkładać sery twarde w pojemnikach. Właśnie tu wspaniale dojrzewają.

Boczne półki

Nadają się do trzymania oleju roślinnego. Najlepiej kup go w szklanym opakowaniu lub przelej do szklanej, ciemnej butelki. Tu też ustawiaj słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte! Skorupka jest pokryta naturalną, specjalną warstwą ochronną, która  nie przepuszcza  drobnoustrojów. Czy wiesz, że temperatura  w nowoczesnej lodówce wcale nie zależy od tego, gdzie jest zamrażalnik, który może być na górze lub na dole.  Zadbaj o to, by jedzenie surowe było oddzielone od gotowego do spożycia. Najlepiej przeznacz na to inne półki.

Ważne

Ważne

Pamiętaj, gotową żywność możesz przetrzymać nie dłużej niż dwa, trzy dni.  Zamrażać powinno się tylko to, co się później gotuje lub smaży. Podczas rozmrażania budzą się bowiem drobnoustroje znajdujące się w jedzeniu. Zginą podczas obróbki termicznej.

Pojemniki do przechowywania żywności

W lodówce krąży stosunkowo suche powietrze. Żeby jedzenie się nie zeschło, przechowuj je w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze i folii plastikowej lub aluminiowej. Folia izoluje, słabo przepuszcza parę wodną, powietrze i substancje  zapachowe, ale przez to szybciej rozwija się w niej pleśń. Papier natomiast słabiej chroni przed obsychaniem i utratą aromatu. Plasterki szynki najlepiej zawinąć w papier śniadaniowy i włożyć do czystej torebki "śniadaniówki". Garnki i naczynia z gotowymi potrawami wstawiaj do lodówki koniecznie szczelnie przykryte. Większość nowszych modeli lodówek automatycznie się odmraża, więc parujące potrawy przyspieszają oszranianie tylnej ścianki i zmniejszają efekt chłodzenia. Dla bezpieczeństwa nie mroź wędlin, zwłaszcza pasztetu, metki, salcesonu, serów ani wyrobów garmażeryjnych. Niczego nie wolno zamrażać  dwukrotnie - ciężkie zatrucie to realne niebezpieczeństwo! Produkty rozmrożone trzeba od razu przyrządzić i zjeść.  Najbezpieczniej zamrażać na 3-12 miesięcy. Najlepiej sprawdź informację umieszczoną na etykiecie lub zerknij do instrukcji obsługi twojej lodówki.  W zamrażalniku, inaczej niż w lodówce, produkty spożywcze układaj ciasno, żeby pracował sprawnie. Nastaw go na temperaturę -18 stopni Celsjusza lub niższą. 

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 28.04.2010 12:08
ale fajne przydało sie w szkole
Nie zarejestrowany, 28.03.2010 19:55
Oczywiście, że można!
 

Zobacz także
drukuj
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 02.12.2013

reklama
Zakwaszenie organizmu:
objawy, zapobieganie
Zakwaszenie organizmu: objawy, zapobieganie
Najpopularniejsze artykuły
OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

5494

RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

7996

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

4159

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

14871

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Witaj Olu!Dieta przy dnie moczanowej powinna być z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Z diety należy...

Witaj Agnieszko Przez 1-2 dni w ostrym stanie zazwyczaj nie podaje się w ogóle pokarmów. W czasie trwania głodówki nie wolno jednak w żadnym wypadku zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów,...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 29, 2014

podsumowując jakby nie było raczej po nim nie schudniesz, ale widzisz ile pożytku dla organizmu z takiej kapsułki dziennie :) czy wypitej połowy łyżeczki w moim przypadku. A i żadne proszki na odchudzanie też Ci nie pomogą, nawet nie zawracaj sobie nimi głowy, mądra dieta i ćwiczenia i...

data

Lipiec 28, 2014

Nie powinno się pozwolić 7-letniemu dziecku na całkowite wyeliminowanie z diety mięsa. Zawiera ono łatwo przyswajalne pełnowartościowe białka (zwłaszcza drób i ryby), oraz w przypadku ryb cenne kwasy Omega 3 i 6. Nie mówiąc już o takich elementach jak żelazo. Rzadko się zdarza, że...

data

Lipiec 21, 2014

Może przypomnienie w kalendarzu w komórce?

data

Lipiec 28, 2014

Sporo osób rekomenduje tą zieloną kawę. Niestety znam osobę, która najpierw schudła po niej dość znacząco, a potem pojawił się efekt jojo. Mało tego, u znajomej pojawiła się też hipoglikemia, zawroty głowy i problemy z ciśnieniem. Myślę, że zakup takiego specyfiku warto skonsultować z...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.