Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Konsultant:Szymon Marchocki, firma Gorenje
12 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie i dobry smak potraw. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie istotne zwłaszcza po świętach, gdy zostaje nam mnóstwo jedzenia.

Zajrzyj do swojej lodówki. Zobacz, jak odpowiednio poukładać i przechowywać żywność, by się nie psuła i by przedłużyć jej przydatność do spożycia.

Przechowywanie żywności w lodówce

Półka górna

W tym miejscu przechowuj dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, zepsują się szybciej. To dlatego, że dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze, a kiedy jest za zimno - do boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne.

Półka środkowa

Chowaj tu produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę. Możesz je przetrzymać kilka dni, najlepiej kieruj się terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Wstawiaj tu też domowe potrawy, np. garnek z zupą (ale koniecznie szczelnie przykryty).

Dolne szuflady

Temperatura wynosi tu około 10 stopni Celsjusza i jest wyższa wilgotność, jak w piwniczce. To idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni. Zadbaj, by opakowanie sałaty było nieszczelne. Kiedy brakuje dostępu powietrza, azotany (których może być sporo w młodej sałacie) przekształcają się w niebezpieczne dla nas azotyny. Do dolnych szuflad warto też wkładać sery twarde w pojemnikach. Właśnie tu wspaniale dojrzewają.

Boczne półki

Nadają się do trzymania oleju roślinnego. Najlepiej kup go w szklanym opakowaniu lub przelej do szklanej, ciemnej butelki. Tu też ustawiaj słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte! Skorupka jest pokryta naturalną, specjalną warstwą ochronną, która  nie przepuszcza  drobnoustrojów. Czy wiesz, że temperatura  w nowoczesnej lodówce wcale nie zależy od tego, gdzie jest zamrażalnik, który może być na górze lub na dole.  Zadbaj o to, by jedzenie surowe było oddzielone od gotowego do spożycia. Najlepiej przeznacz na to inne półki.

Ważne

Ważne

Pamiętaj, gotową żywność możesz przetrzymać nie dłużej niż dwa, trzy dni.  Zamrażać powinno się tylko to, co się później gotuje lub smaży. Podczas rozmrażania budzą się bowiem drobnoustroje znajdujące się w jedzeniu. Zginą podczas obróbki termicznej.

Pojemniki do przechowywania żywności

W lodówce krąży stosunkowo suche powietrze. Żeby jedzenie się nie zeschło, przechowuj je w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze i folii plastikowej lub aluminiowej. Folia izoluje, słabo przepuszcza parę wodną, powietrze i substancje  zapachowe, ale przez to szybciej rozwija się w niej pleśń. Papier natomiast słabiej chroni przed obsychaniem i utratą aromatu. Plasterki szynki najlepiej zawinąć w papier śniadaniowy i włożyć do czystej torebki "śniadaniówki". Garnki i naczynia z gotowymi potrawami wstawiaj do lodówki koniecznie szczelnie przykryte. Większość nowszych modeli lodówek automatycznie się odmraża, więc parujące potrawy przyspieszają oszranianie tylnej ścianki i zmniejszają efekt chłodzenia. Dla bezpieczeństwa nie mroź wędlin, zwłaszcza pasztetu, metki, salcesonu, serów ani wyrobów garmażeryjnych. Niczego nie wolno zamrażać  dwukrotnie - ciężkie zatrucie to realne niebezpieczeństwo! Produkty rozmrożone trzeba od razu przyrządzić i zjeść.  Najbezpieczniej zamrażać na 3-12 miesięcy. Najlepiej sprawdź informację umieszczoną na etykiecie lub zerknij do instrukcji obsługi twojej lodówki.  W zamrażalniku, inaczej niż w lodówce, produkty spożywcze układaj ciasno, żeby pracował sprawnie. Nastaw go na temperaturę -18 stopni Celsjusza lub niższą. 

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 28.04.2010 12:08
ale fajne przydało sie w szkole
Nie zarejestrowany, 28.03.2010 19:55
Oczywiście, że można!
 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 02.12.2013

Komentarze (1 - 10 z 13)
juzia, 09.05.2012 08.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ok
 
m., 22.11.2011 18.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
przydało się. właśnie tak mam poukładane ;)
 
ja, 28.04.2010 12.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ale fajne przydało sie w szkole
 
Aartur98, 28.03.2010 19.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, że można!
 
CzarnaAnulka, 09.11.2009 11.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bardzo ładnie wszystko jest tutaj opisane, w innych artykułach zamiast prosto napisać gdzie co trzymac, robia jakieś dziwne wywody, które mnie nie interesują, a tu krótko, zwięźle i na temat. I tak trzymać!!:-) A teraz idę zrobić porządek w lodówce:-)
 
kupa, 08.10.2009 09.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
hejka crejzole
 
Eweczka, 14.09.2009 17.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja do przechowywania żywności używam takich pojemniczkow próżniowych Dafi, swietnie nadaja sie do przechowywania wedlin i serow, warzyw itp. Zdecydowanie polecam pojemniki próżniowe do np. wiejskiej kielbaski lub intensywnie pachnacych salatek (doskonale ukrywaja zapach w lodowce). Za takie pieniazki swietny produkt, rewelacyjnie i bardzo estetycznie wykonany, wiec swietnie zdobi moja lodowke Pozdrawiam wszystkich
 
lool, 11.05.2009 17.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dobrze że jest. Do szkoły mi potrzebne
 
yo yo, 08.05.2009 13.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pokaowac mozna na mini ciezarkach xD
 
Stara, 06.05.2009 11.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co jest beznadziejne?
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej

Jaka jest różnica między wodą mineralną a wodą źródlaną? Co to znaczy dobra woda mineralna? Jak...

więcej

7926

OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

11234

Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie...

więcej

8526

 ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie

Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał...

więcej

19698

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Listopad 26, 2014

Jak chce się oczyścić to przez 1 dzień nie jem nic :-) piję wyłącznie wodę niegazowaną z dodatkiem cytryny oraz łyżeczką błonnika. Dzięki temu moje jelita znacznie lepiej "działają" poza tym doradzam stosowanie błonnika w codziennej diecie oczywiście z głową bo jego nadmiar również...

data

Listopad 26, 2014

a tam, odchudzanie wcale nie musi być drogie ani czasochłonne. Ważne są konsekwencja i systematyczność. Jem tylko trzy posiłki dziennie: śniadanie z dzieciakami, obiad i kolację (a czasem nie) i nie objadam się słodyczami, ani innymi zapychaczami. Zawsze o tej samej porze. A do tego mam...

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 26, 2014

Jajka to oczywiście bardzo dobre źródło białka :-) zarówno białko jak i żółtko ( ono zawiera akurat więcej białka) ale np na śniadanie do chlebka razowego albo na 2 śniadanie. Ale nie wyobrażam sobie żeby jeść wyłącznie jajka. Uważam że każda dieta oparta wyłącznie na spożywaniu np jajek...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.