Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Konsultant: Szymon Marchocki, firma Gorenje
13 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie i dobry smak potraw. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie istotne zwłaszcza po świętach, gdy zostaje nam mnóstwo jedzenia.

Zajrzyj do swojej lodówki. Zobacz, jak odpowiednio poukładać i przechowywać żywność, by się nie psuła i by przedłużyć jej przydatność do spożycia.

Przechowywanie żywności w lodówce

Półka górna

W tym miejscu przechowuj dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, zepsują się szybciej. To dlatego, że dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze, a kiedy jest za zimno - do boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne.

Półka środkowa

Chowaj tu produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę. Możesz je przetrzymać kilka dni, najlepiej kieruj się terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Wstawiaj tu też domowe potrawy, np. garnek z zupą (ale koniecznie szczelnie przykryty).

Dolne szuflady

Temperatura wynosi tu około 10 stopni Celsjusza i jest wyższa wilgotność, jak w piwniczce. To idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni. Zadbaj, by opakowanie sałaty było nieszczelne. Kiedy brakuje dostępu powietrza, azotany (których może być sporo w młodej sałacie) przekształcają się w niebezpieczne dla nas azotyny. Do dolnych szuflad warto też wkładać sery twarde w pojemnikach. Właśnie tu wspaniale dojrzewają.

Boczne półki

Nadają się do trzymania oleju roślinnego. Najlepiej kup go w szklanym opakowaniu lub przelej do szklanej, ciemnej butelki. Tu też ustawiaj słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte! Skorupka jest pokryta naturalną, specjalną warstwą ochronną, która  nie przepuszcza  drobnoustrojów. Czy wiesz, że temperatura  w nowoczesnej lodówce wcale nie zależy od tego, gdzie jest zamrażalnik, który może być na górze lub na dole.  Zadbaj o to, by jedzenie surowe było oddzielone od gotowego do spożycia. Najlepiej przeznacz na to inne półki.

Ważne

Ważne

Pamiętaj, gotową żywność możesz przetrzymać nie dłużej niż dwa, trzy dni.  Zamrażać powinno się tylko to, co się później gotuje lub smaży. Podczas rozmrażania budzą się bowiem drobnoustroje znajdujące się w jedzeniu. Zginą podczas obróbki termicznej.

Pojemniki do przechowywania żywności

W lodówce krąży stosunkowo suche powietrze. Żeby jedzenie się nie zeschło, przechowuj je w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze i folii plastikowej lub aluminiowej. Folia izoluje, słabo przepuszcza parę wodną, powietrze i substancje  zapachowe, ale przez to szybciej rozwija się w niej pleśń. Papier natomiast słabiej chroni przed obsychaniem i utratą aromatu. Plasterki szynki najlepiej zawinąć w papier śniadaniowy i włożyć do czystej torebki "śniadaniówki". Garnki i naczynia z gotowymi potrawami wstawiaj do lodówki koniecznie szczelnie przykryte. Większość nowszych modeli lodówek automatycznie się odmraża, więc parujące potrawy przyspieszają oszranianie tylnej ścianki i zmniejszają efekt chłodzenia. Dla bezpieczeństwa nie mroź wędlin, zwłaszcza pasztetu, metki, salcesonu, serów ani wyrobów garmażeryjnych. Niczego nie wolno zamrażać  dwukrotnie - ciężkie zatrucie to realne niebezpieczeństwo! Produkty rozmrożone trzeba od razu przyrządzić i zjeść.  Najbezpieczniej zamrażać na 3-12 miesięcy. Najlepiej sprawdź informację umieszczoną na etykiecie lub zerknij do instrukcji obsługi twojej lodówki.  W zamrażalniku, inaczej niż w lodówce, produkty spożywcze układaj ciasno, żeby pracował sprawnie. Nastaw go na temperaturę -18 stopni Celsjusza lub niższą. 

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 28.04.2010 12:08
ale fajne przydało sie w szkole
Nie zarejestrowany, 28.03.2010 19:55
Oczywiście, że można!
 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI - w czym trzymać jedzenie, aby długo zachowało świeżość

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI - w czym trzymać jedzenie, aby długo zachowało świeżość

Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 02.12.2013

Komentarze (1 - 10 z 13)
juzia, 09.05.2012 08.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ok
 
m., 22.11.2011 18.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
przydało się. właśnie tak mam poukładane ;)
 
ja, 28.04.2010 12.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ale fajne przydało sie w szkole
 
Aartur98, 28.03.2010 19.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, że można!
 
CzarnaAnulka, 09.11.2009 11.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bardzo ładnie wszystko jest tutaj opisane, w innych artykułach zamiast prosto napisać gdzie co trzymac, robia jakieś dziwne wywody, które mnie nie interesują, a tu krótko, zwięźle i na temat. I tak trzymać!!:-) A teraz idę zrobić porządek w lodówce:-)
 
kupa, 08.10.2009 09.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
hejka crejzole
 
Eweczka, 14.09.2009 17.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja do przechowywania żywności używam takich pojemniczkow próżniowych Dafi, swietnie nadaja sie do przechowywania wedlin i serow, warzyw itp. Zdecydowanie polecam pojemniki próżniowe do np. wiejskiej kielbaski lub intensywnie pachnacych salatek (doskonale ukrywaja zapach w lodowce). Za takie pieniazki swietny produkt, rewelacyjnie i bardzo estetycznie wykonany, wiec swietnie zdobi moja lodowke Pozdrawiam wszystkich
 
lool, 11.05.2009 17.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dobrze że jest. Do szkoły mi potrzebne
 
yo yo, 08.05.2009 13.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pokaowac mozna na mini ciezarkach xD
 
Stara, 06.05.2009 11.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co jest beznadziejne?
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

34599

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

32007

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

29916

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

17311

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej...

Morwa biała jest rekomendowana głównie przy cukrzycy. Wyciąg z liści morwy białej zawiera substancję o nazwie dezoksymannojirymycyna, która hamuje aktywność enzymów, rozkładających węglowodany...

Forum
data

Maj 19, 2016

Dokładnie. Najważniejsze to odpowiedni dobór składników. TZn jasne,że McDonald's będzie niezdrowy, ale turecki kebab ze świeżych, nieprzetworzonych składników, z mięsem (prawdziwym) i ręcznie przygotowanymi sosami, myślę, że raz na jakiś czas przejdzie ;)

data

Maj 19, 2016

Spróbowałem i miody na pewno prawdziwe. Najbardziej smakował mi miód z dzikiej róży. Delikatny i przyjemnym smaku. Dzięki za opinię.

data

Maj 10, 2016

Tylko natura. Np taki szpinak to jest bomba witaminowa! Poczytajcie sami: http://www.eyahoo.pl/szpinak-swietny-w-kuchni-i-zbawienny-dla-zdrowia/

data

Maj 05, 2016

Świeżo wyciskane soki, woda mineralna niegazowana, zielona herbata, kawa czarna parzona - bez cukru:P Ja to piję i generalnie nie narzekam;)))))

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.