Prawdy i mity o jedzeniu i ZDROWYM ODŻYWIANIU

Konsultant:dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
12 komentarze
Autor: Katarzyna Ziegler-Szewczyk

Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. Co wczoraj wyklęte, dziś jest polecane. Trudno się w tym zorientować i zachować zdrowy rozsądek. Dlatego weryfikujemy najczęściej powtarzane prawdy i mity o zdrowym odżywianiu.

Zdrowe odżywianie: jedzenie produktów light o obniżonej zawartości tłuszczu przyspiesza odchudzanie.

Fakt, są one smaczne, niskokaloryczne i dają poczucie odchudzania się bez wyrzeczeń. Miejmy się jednak na baczności!  Jeśli porównamy ilość kalorii znajdujących się w produkcie zwykłym i typu light, przekonamy się, że różnica jest niewielka. Produktów light zjadamy więcej, dlatego mogą jedynie wspomagać odchudzanie czy leczenie otyłości. Są także wskazane przy chorobach związanych z przemianą materii i układem krążenia. Nie powinniśmy się jednak nimi objadać bez ograniczeń.

Nie przegap

Zdrowe odżywianie: świeże warzywa są bardziej wartościowe niż mrożonki.

I tak, i nie! Mrożonki powstają z warzyw najświeższych i najwyższej jakości. Dzięki nowoczesnym technologiom są tak samo wartościowe jak ich świeże odpowiedniki. Bywa jednak, że konserwuje się je środkami chemicznymi, które, choć nieszkodliwe, mogą obniżać wartość odżywczą mrożonych warzyw i owoców. 

Zdrowe odżywianie: oliwa przechowywana w lodówce traci wartości odżywcze.

Nic podobnego! Wtedy jedynie mętnieje. Dzięki zawartości witaminy E utlenia się wolniej niż olej, ale i tak po pewnym czasie jełczeje. W lodówce dłużej jest świeża.  

Oliwa nie tuczy.

Podobnie jak olej - tuczy. Jest jednak od niego zdrowsza dzięki dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Chroni układ krążenia i wspomaga przemianę materii. Dlatego jest składnikiem diet odchudzających, o ile nie przekraczamy zalecanej dawki tego cennego tłuszczu. Najczęściej jest to łyżeczka dziennie.

Picie dużych ilości mleka chroni przed osteoporozą.

Ta prawda dotyczy tylko dzieci, dla których mleko to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Inaczej z dorosłymi. Zamiast mleka powinni pić mleczne produkty fermentowane, czyli jogurt i kefir, bogate w łatwiej przyswajalny wapń. Wapń zawierają też orzechy, warzywa, suszone owoce i ryby z puszki. Dodatkowo są cennym źródła witaminy D, która ułatwia wiązanie wapnia w kościach. 

Napoje energetyczne są dobrym źródłem energii.

Istotnie, to z powodu zawartości łatwo przyswajalnego cukru, glukozy. Warto jednak pamiętać, że są przeznaczone dla osób, które zmuszają organizm do dużego wysiłku fizycznego, np. sportowców. Nawet oni jednak nie powinni ich pić bez umiaru, bo może to prowadzić do zbyt dużego stężenia cukru we krwi i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. 

Ciemne pieczywo jest znacznie zdrowsze niż białe.

Najzdrowsze jest pieczywo z mąki żytniej lub razowej, bo ma witaminy z grupy B, składniki mineralne i błonnik. Ciemne pieczywo bywa zwykle wypiekane z tej samej mąki co jasne, czyli pszennej mocno oczyszczonej. Swój kolor zawdzięcza po prostu dodatkowi karmelu. 

Z diety odchudzającej należy całkowicie wyeliminować słodycze.

W niskokalorycznej diecie nie ma miejsca na słodycze. Są jednak dobrym źródłem energii, gdy jesteśmy zmęczeni czy przygnębieni. Niewielka dawka cukru ożywi nas i poprawi nastrój. Można wygospodarować około 150 kalorii na codzienną porcję słodkości. Odpowiada to małemu lodowi, kawałkowi czekolady lub porcji ciasta. 

Czekolada jest niezdrowa.

Tabliczka czekolady dziennie nie wpłynie dobrze na nasze zdrowie i figurę. Ale jeżeli poprzestaniemy na jednym lub dwóch kawałkach, będzie to korzystne. Czekolada, niczym kwas acetylosalicylowy, powoduje rozrzedzenie krwi, przez co zapobiega zatorom żylnym. Jest dobrym przeciwutleniaczem, a dzięki zawartości teobrominy poprawia nastrój i ochrania nasz układ nerwowy. 

Dania typu fast food są szkodliwe.

Tak, są w większości wysokokaloryczne, tłuste, mają mnóstwo cholesterolu, a przede wszystkim szkodliwych kwasów i sodu. Jednak wśród gotowych dań można znaleźć produkty wartościowe pod względem odżywczym. Jeśli się spieszymy, czasem pozwólmy sobie na niewielką przekąskę. Wybierzmy kanapkę z kurczakiem lub rybą i dużo  sałatki. Unikajmy zapiekanek, frytek i dań smażonych w głębokim tłuszczu. 

Jedzenie posiłków z proszku zamiast normalnych dań to skuteczny sposób odchudzania.

Fakt, można w ten sposób szybko stracić kilka, a nawet kilkanaście kilogramów, lecz organizm po zakończeniu odchudzania przystąpi do odbudowy zapasów. Efekt jo-jo zapewniony. Długie stosowanie diety proszkowej prowadzi do niedoboru witamin i minerałów, osłabienia organizmu i ciężkich depresji. 

Grillowane mięsa są rakotwórcze.

Nieprawda. Grillowanie jest jednym z najlepszych sposobów przyrządzania mięsa. Jeśli wybierzemy niezbyt tłuste gatunki, np. polędwicę wołową lub cielęcą, rostbef, łopatkę, udziec cielęcy, karkówkę czy szynkę, i będziemy piekli je bez tłuszczu, z dużą ilością przypraw, danie będzie nie tylko smaczne, ale i dietetyczne. Zioła ułatwiają trawienie i mogą zastąpić sól, której nadmiar jest dla organizmu szkodliwy. Mięso z grilla bywa niebezpieczne jedynie wtedy, gdy tłuszcz wytapiający się z niego kapie bezpośrednio na rozgrzany ruszt. Wtedy właśnie powstają rakotwórcze substancje gazowe, tzw. dioksany. Możemy tego uniknąć, umieszczając mięso na aluminiowej tacce lub w folii. Podobnie powinniśmy postępować z grillowanymi warzywami.

Zobacz także
drukuj
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 05.03.2012

reklama
Zakwaszenie organizmu:
objawy, zapobieganie
Zakwaszenie organizmu: objawy, zapobieganie
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

21577

Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników

Biały ser, ryby, warzywa to zdrowe składniki, które powinny się znaleźć w każdej diecie. Jednak w...

więcej

8596

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

15997

Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać...

więcej

5441

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Witaj! Przyczyn twojej dolegliwości może być wiele. Wzdęcia i gazy mogą pojawiać się od produktów, które ulegają fermentacji z wydzieleniem siarkowodoru. Są to ciężkie razowe chleby, szczególnie...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 29, 2014

Lynn masz rację, że odchudzać trzeba się powoli. Przecież przytyć też nie można z dnia na dzień! Napisz proszę, jaką dietę dodatkowo do tych ćwiczeń stosowałaś? Jestem bardzo ciekawa tego. Pozdrawiam i czekam na odp. :)

data

Lipiec 29, 2014

1200 kcal za mało, bo będzie jojo :P Przede wszystkim na tej imprezie trzeba się pilnować, żeby nie zjeść za dużo chipsów, paluszków i słodyczy, a i alkohol jest kaloryczny (pomijając fakt, że lepiej z nim nie przesadzać, żeby się nie upić) :D jeśli już pijemy, to lepiej nie brać w tym...

data

Lipiec 29, 2014

podsumowując jakby nie było raczej po nim nie schudniesz, ale widzisz ile pożytku dla organizmu z takiej kapsułki dziennie :) czy wypitej połowy łyżeczki w moim przypadku. A i żadne proszki na odchudzanie też Ci nie pomogą, nawet nie zawracaj sobie nimi głowy, mądra dieta i ćwiczenia i...

data

Lipiec 29, 2014

Przerażona zaprzestaniem spożywania mięsa? Tak bym tego nie nazwała. Po prostu weszło im to w nawyk, a większość takich ludzi spożywa mięsa zdecydowanie za dużo, bo babcie gotowały i weszło im to w krew. Osobiście zwiększyłam swoją koncentrację jedząc więcej ryb i orzechów. Czekolada...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.