Pokochaj RYBY i włącz je do swojej diety

11 komentarze
Autor: Agata Nowicka

Ryby przedłużają młodość, chronią przed wieloma chorobami. Niestety, mimo że w tradycyjnej kuchni polskiej zajmują ważne miejsce, jadamy ich dwa razy mniej niż pozostali Europejczycy. Pora to zmienić! Przedstawiamy zalety ryb.

Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza tłuste morskie.

Dlaczego? Ponieważ zawierają więcej cennych substancji niż ryby słodkowodne. Najbardziej pożądane są niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3. Niezbędne, czyli konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Szczególnie bogate w kwasy omega-3 jest: łosoś, makrela, śledź, sardynka i tuńczyk.

Ryby na zdrowe serce i mocne kości

Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że kwasy omega-3 są bardzo ważne w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Zmniejszają bowiem stężenie trójglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, obniżają także ciśnienie krwi. Ryby są również cennym źródłem składników mineralnych, m.in. żelaza, selenu, magnezu oraz jodu.

Dodatkowo wszystkie gatunki, które spożywamy razem ze szkieletem, stanowią doskonałe źródło wapnia. Np. 100 g sardynek z puszki zawiera tyle samo białka ile szklanka mleka! Specjaliści podkreślają, że białko w mięsie ryb jest równie wartościowe, jak białko zwierząt rzeźnych i łatwo przyswajalne. Ponadto ryby są bogate w witaminy. Ich ilość jest ściśle związana z zawartością tłuszczu: chude są bogate w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B6, B12, PP), natomiast tłuste zawierają rozpuszczalne w tłuszczu witaminy A, D i E.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
BrutalHeart, 20.11.2013 13:01
ja uwielbiam solę, tuńczyka, wędzoną makrelę oraz krewetki :)
kari11, 14.11.2013 13:27
jak dla mnie sushi wola (tzn na warszawa wola) jest najlepsze:) nie rozumiem ludzi, ktorzy nie lubia sushi i w ogole RYB. przeciez one sa takie pyszne...
 

Ryby duszone, pieczone czy gotowane?

Jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ryb jest gotowanie. Ryby wkłada się do wrzącego wywaru warzywnego i gotuje - niezbyt długo, żeby nie rozgotować mięsa. I tak dzwonka i filety gotujemy ok. 20 minut, a całe ryby 45-60 minut. Filety i całe ryby można również gotować na parze. To najdelikatniejszy sposób przyrządzania - ryba się przy tym nie rozgotowuje ani nie wysycha i zachowuje smak. 
Godne polecenia są ryby duszone. Najlepiej jest dusić ryby na małym ogniu, ułożone między warzywami. Wciąż popularne jest smażenie. Ryba będzie soczysta, a dodatkowo zyska chrupiącą skórkę, jeśli przed smażeniem obtoczysz ją w mące. By mięso nie rozpadło się na patelni, wcześniej skrop je sokiem z cytryny. 
Wspaniałym przysmakiem jest ryba upieczona w całości. Jednak jej przyrządzenie wymaga trochę więcej czasu. Jeśli więc jest bardzo duża, lepiej podzielić ją na kawałki. Aby nie straciła soczystości, trzeba ją piec w folii aluminiowej i w temperaturze do 200 st. C. 
Ryby doskonale smakują na zimno, nadają się na musy i terriny, pyszne są też w galarecie i jako składnik sałatek. Zaś aromatyczny wywar rybny jest niezbędny do przyrządzenia wielu sosów i zup, a także jako podstawa smakowitej galarety do ryby. Do przygotowania używa się ości, płetw i głów.

2
1
Zobacz także
drukuj
Zdjęcia: Radosław Wojnar

Aktualizacja: 29.01.2014

reklama
Zakwaszenie organizmu:
objawy, zapobieganie
Zakwaszenie organizmu: objawy, zapobieganie
Najpopularniejsze artykuły
ŚLEDŹ- pora docenić smaczną i zdrową rybę ŚLEDŹ- pora docenić smaczną i zdrową rybę

Zwykle podajesz śledzia z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

5445

RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

7948

RYBY - przegląd NAJLEPSZYCH dla naszego ZDROWIA RYBY - przegląd NAJLEPSZYCH dla naszego ZDROWIA

Pod względem spożycia ryb jesteśmy w ogonie Europy; statystyczny Polak zjada ich rocznie zaledwie...

więcej

5849

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

4810

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 27, 2014

no to mnie zastrzeliłaś, tran na odchudzanie? nigdy bym na to nie wpadł, na poprawę odporności to na pewno, też na o to może z tym Ci się pomyliło :) piję tran norweski Gal od dawna i zapewniam że nie schudłem od niego, ale zdrowszy jestem zdecydowanie :)

data

Lipiec 27, 2014

Czy dieta zgodna z grupą krwi wzmacnia odporność organizmu?

data

Lipiec 21, 2014

Może przypomnienie w kalendarzu w komórce?

data

Lipiec 26, 2014

Też stosowałam ten suplement i również jestem z niego zadowolona, w pełni spełniał swoje funkcję co rzadko się zdarza ale wiadomo bez pracy nie ma kołaczy ...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.