Pokochaj RYBY i włącz je do swojej diety

12 komentarze
Autor: Agata Nowicka

Ryby przedłużają młodość, chronią przed wieloma chorobami. Niestety, mimo że w tradycyjnej kuchni polskiej zajmują ważne miejsce, jadamy ich dwa razy mniej niż pozostali Europejczycy. Pora to zmienić! Przedstawiamy zalety ryb.

Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza tłuste morskie.

Dlaczego? Ponieważ zawierają więcej cennych substancji niż ryby słodkowodne. Najbardziej pożądane są niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3. Niezbędne, czyli konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Szczególnie bogate w kwasy omega-3 jest: łosoś, makrela, śledź, sardynka i tuńczyk.

Ryby na zdrowe serce i mocne kości

Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że kwasy omega-3 są bardzo ważne w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Zmniejszają bowiem stężenie trójglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, obniżają także ciśnienie krwi. Ryby są również cennym źródłem składników mineralnych, m.in. żelaza, selenu, magnezu oraz jodu.

Dodatkowo wszystkie gatunki, które spożywamy razem ze szkieletem, stanowią doskonałe źródło wapnia. Np. 100 g sardynek z puszki zawiera tyle samo białka ile szklanka mleka! Specjaliści podkreślają, że białko w mięsie ryb jest równie wartościowe, jak białko zwierząt rzeźnych i łatwo przyswajalne. Ponadto ryby są bogate w witaminy. Ich ilość jest ściśle związana z zawartością tłuszczu: chude są bogate w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B6, B12, PP), natomiast tłuste zawierają rozpuszczalne w tłuszczu witaminy A, D i E.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
BrutalHeart, 20.11.2013 13:01
ja uwielbiam solę, tuńczyka, wędzoną makrelę oraz krewetki :)
kari11, 14.11.2013 13:27
jak dla mnie sushi wola (tzn na warszawa wola) jest najlepsze:) nie rozumiem ludzi, ktorzy nie lubia sushi i w ogole RYB. przeciez one sa takie pyszne...
 

Ryby duszone, pieczone czy gotowane?

Jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ryb jest gotowanie. Ryby wkłada się do wrzącego wywaru warzywnego i gotuje - niezbyt długo, żeby nie rozgotować mięsa. I tak dzwonka i filety gotujemy ok. 20 minut, a całe ryby 45-60 minut. Filety i całe ryby można również gotować na parze. To najdelikatniejszy sposób przyrządzania - ryba się przy tym nie rozgotowuje ani nie wysycha i zachowuje smak. 
Godne polecenia są ryby duszone. Najlepiej jest dusić ryby na małym ogniu, ułożone między warzywami. Wciąż popularne jest smażenie. Ryba będzie soczysta, a dodatkowo zyska chrupiącą skórkę, jeśli przed smażeniem obtoczysz ją w mące. By mięso nie rozpadło się na patelni, wcześniej skrop je sokiem z cytryny. 
Wspaniałym przysmakiem jest ryba upieczona w całości. Jednak jej przyrządzenie wymaga trochę więcej czasu. Jeśli więc jest bardzo duża, lepiej podzielić ją na kawałki. Aby nie straciła soczystości, trzeba ją piec w folii aluminiowej i w temperaturze do 200 st. C. 
Ryby doskonale smakują na zimno, nadają się na musy i terriny, pyszne są też w galarecie i jako składnik sałatek. Zaś aromatyczny wywar rybny jest niezbędny do przyrządzenia wielu sosów i zup, a także jako podstawa smakowitej galarety do ryby. Do przygotowania używa się ości, płetw i głów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Radosław Wojnar

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 12)
Alicja, 26.09.2014 15.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pokochaj RYBY i WYŁĄCZ je ze swojej diety
 
henna, 19.05.2013 16.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
POKOCHAJ znaczy ZABIJ - wg autora tekstu, no noooo no
 
Jerzy, 04.05.2012 12.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Coś Ci się pomyliło. Ryba maślana (kilka gatunków ryb) to gatunki wolno żyjące i bardzo zdrowe w niewielkich ilościach. Panga to fakt. Prawie jak wieprzowina.
 
mbur, 17.11.2011 23.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ryby są zdrowe i warto urozmaicić swoją dietą o ten przysmak. Tym bardziej, że Polacy jedzą zdecydowanie za dużo mięsa. Ja osobiście też preferuję obiady mięsne, do tego jestem przyzwyczajona. Ale muszę przyznać, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z rybą w kuchni i zaczynam się coraz bardziej do niej przekonywać. Ostatnimi czasy trafiłam na przepis na łososia z ziemniaczkami z piekarnika na naturalno.pl Pyszności, polecam! Jedzmy rybę :)
 
carlos tevez, 11.11.2011 12.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zgadzam sie z ta panga autorke troche ponioslo i powinna sprostowac to jakos to jest przeciez trujaca ryba
 
kasia, 06.08.2011 23.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Panga oraz ryba maślana to okropne ryby hodowane na ściekach. jak możecie je wymieniac w arytkule o zdrowym odżywianiu?
 
waldas, 25.07.2010 12.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mniam nie ma nic lepszego niz krewetki szkoda tylko ze u nas takie drogie i nie zawsze w sklepach swieze
 
Balbina, 15.02.2010 10.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Rzep - czytaj ze zrozumieniem, W pierwszym akapicie autorka pisze o rybach, w drugim o owocach morza czyli krewetkach, krabach i innych - które nie są rybami!!
 
Rzep, 14.02.2010 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W jednym z akapitów (Na zdrowe serce i mocne kości) pisze Pani, że obniżają ciśnienie krwi, natomiast w kolejnym (Daj się skusić frutti di mare) widzę, że chce Pani powiedzieć, by osoby z nadciśnieniem unikały owoców morza. Czyli?
 
joannajot, 17.07.2008 11.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiedyś uważałam podobnie jak Gogus :), ale od kiedy jestem z chłopakiem, który je ryby codziennie zaczęły mi smakować. Od miesiąca siedzę w pracy i nie myślę o niczym innym niż o tym żeby zjeść rybkę albo krewetki.. pychotka! polecam!
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
 ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie

Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał...

więcej

22092

MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle...

więcej

19317

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

9864

Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową? Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości...

więcej

11596

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Gazy są objawem nadmiernej fermentacji w przewodzie pokarmowym. Aby je wyeliminować należy sprawdzić czy wyleczyłaś się już z "Helikobaktera", jeśli tak, to warto zrobić kurację "dobrymi bakteriami",...

Przyczyny obsesyjnego odchudzania się kompulsywnego jedzenia Cieszę się, że odważyłaś się napisać tego maila. Po jego przeczytaniu mam poczucie, że faktycznie jest ci bardzo trudno i że na chwilę...

Jeśli chodzi o dietę w tym konkretnym przypadku, potrzebowałabym więcej informacji: czy lekarz zalecił ograniczenie tylko białek czy również fosforu, potasu i sodu? Czy stan ten jest incydentem, czy...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 17, 2014

''Boisz się, że święta Bożego Narodzenia i dieta odchudzająca będą trudne do pogodzenia? Masz rację! Tradycyjna wieczerza wigilijna, choć postna, jest potężną bombą kaloryczną. Zdarza się, że pochłaniamy nawet 5000-6000 kcal, a więc kilkakrotnie więcej niż wynosi dobowe zapotrzebowanie...

data

Grudzień 17, 2014

W sumie Novoslim jest najlepszy, wcześniej próbowałam inuliny i błonnika ale efekty srednie, nie wiem dlaczego na mnie nie działały to już zielona herbata lepiej a Novoslim bardzo dobry, przemiana materii się reguluje, mniejszy apetyt bardzo łatwo można schudnąć

data

Grudzień 16, 2014

Naturalna skała wapienna, trochę wiórków magnezowych i jest woda o pH 10 i z potencjałem redukującym wywalonym w kosmos... ...tylko że nie ma to większego sensu. Organizm sam reguluje pH w dość ścisłym zakresie. Już więcej sensu mają sole mineralne obecne w wodzie alkaliczne...

data

Grudzień 17, 2014

''Nadchodzi Boże Narodzenie, a ty jesteś w ciąży. Jak uniknąć przedświątecznej gorączki - sprzątania, gotowania, kupowania prezentów? Co zrobić, by święta w ciąży spędzić względnie spokojnie?'' Link do artykułu: Święta - 6 rad jak w ciąży przetrwać świąteczną gorączkę

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.