Pokochaj RYBY i włącz je do swojej diety

13 komentarze
Autor: Agata Nowicka

Ryby przedłużają młodość, chronią przed wieloma chorobami. Niestety, mimo że w tradycyjnej kuchni polskiej zajmują ważne miejsce, jadamy ich dwa razy mniej niż pozostali Europejczycy. Pora to zmienić! Przedstawiamy zalety ryb.

Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza tłuste morskie.

Dlaczego? Ponieważ zawierają więcej cennych substancji niż ryby słodkowodne. Najbardziej pożądane są niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3. Niezbędne, czyli konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Szczególnie bogate w kwasy omega-3 jest: łosoś, makrela, śledź, sardynka i tuńczyk.

Ryby na zdrowe serce i mocne kości

Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że kwasy omega-3 są bardzo ważne w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Zmniejszają bowiem stężenie trójglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, obniżają także ciśnienie krwi. Ryby są również cennym źródłem składników mineralnych, m.in. żelaza, selenu, magnezu oraz jodu.

Dodatkowo wszystkie gatunki, które spożywamy razem ze szkieletem, stanowią doskonałe źródło wapnia. Np. 100 g sardynek z puszki zawiera tyle samo białka ile szklanka mleka! Specjaliści podkreślają, że białko w mięsie ryb jest równie wartościowe, jak białko zwierząt rzeźnych i łatwo przyswajalne. Ponadto ryby są bogate w witaminy. Ich ilość jest ściśle związana z zawartością tłuszczu: chude są bogate w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B6, B12, PP), natomiast tłuste zawierają rozpuszczalne w tłuszczu witaminy A, D i E.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
BrutalHeart, 20.11.2013 13:01
ja uwielbiam solę, tuńczyka, wędzoną makrelę oraz krewetki :)
kari11, 14.11.2013 13:27
jak dla mnie sushi wola (tzn na warszawa wola) jest najlepsze:) nie rozumiem ludzi, ktorzy nie lubia sushi i w ogole RYB. przeciez one sa takie pyszne...
 

Ryby duszone, pieczone czy gotowane?

Jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ryb jest gotowanie. Ryby wkłada się do wrzącego wywaru warzywnego i gotuje - niezbyt długo, żeby nie rozgotować mięsa. I tak dzwonka i filety gotujemy ok. 20 minut, a całe ryby 45-60 minut. Filety i całe ryby można również gotować na parze. To najdelikatniejszy sposób przyrządzania - ryba się przy tym nie rozgotowuje ani nie wysycha i zachowuje smak. 
Godne polecenia są ryby duszone. Najlepiej jest dusić ryby na małym ogniu, ułożone między warzywami. Wciąż popularne jest smażenie. Ryba będzie soczysta, a dodatkowo zyska chrupiącą skórkę, jeśli przed smażeniem obtoczysz ją w mące. By mięso nie rozpadło się na patelni, wcześniej skrop je sokiem z cytryny. 
Wspaniałym przysmakiem jest ryba upieczona w całości. Jednak jej przyrządzenie wymaga trochę więcej czasu. Jeśli więc jest bardzo duża, lepiej podzielić ją na kawałki. Aby nie straciła soczystości, trzeba ją piec w folii aluminiowej i w temperaturze do 200 st. C. 
Ryby doskonale smakują na zimno, nadają się na musy i terriny, pyszne są też w galarecie i jako składnik sałatek. Zaś aromatyczny wywar rybny jest niezbędny do przyrządzenia wielu sosów i zup, a także jako podstawa smakowitej galarety do ryby. Do przygotowania używa się ości, płetw i głów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Radosław Wojnar

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 13)
JANTAR, 28.01.2015 15.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podobno dzienna dawka kwasów omega zawiera się w np. 0.5 kg śledzi i 2 kg pangi:)
 
Alicja, 26.09.2014 15.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pokochaj RYBY i WYŁĄCZ je ze swojej diety
 
henna, 19.05.2013 16.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
POKOCHAJ znaczy ZABIJ - wg autora tekstu, no noooo no
 
Jerzy, 04.05.2012 12.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Coś Ci się pomyliło. Ryba maślana (kilka gatunków ryb) to gatunki wolno żyjące i bardzo zdrowe w niewielkich ilościach. Panga to fakt. Prawie jak wieprzowina.
 
mbur, 17.11.2011 23.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ryby są zdrowe i warto urozmaicić swoją dietą o ten przysmak. Tym bardziej, że Polacy jedzą zdecydowanie za dużo mięsa. Ja osobiście też preferuję obiady mięsne, do tego jestem przyzwyczajona. Ale muszę przyznać, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z rybą w kuchni i zaczynam się coraz bardziej do niej przekonywać. Ostatnimi czasy trafiłam na przepis na łososia z ziemniaczkami z piekarnika na naturalno.pl Pyszności, polecam! Jedzmy rybę :)
 
carlos tevez, 11.11.2011 12.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zgadzam sie z ta panga autorke troche ponioslo i powinna sprostowac to jakos to jest przeciez trujaca ryba
 
kasia, 06.08.2011 23.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Panga oraz ryba maślana to okropne ryby hodowane na ściekach. jak możecie je wymieniac w arytkule o zdrowym odżywianiu?
 
waldas, 25.07.2010 12.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mniam nie ma nic lepszego niz krewetki szkoda tylko ze u nas takie drogie i nie zawsze w sklepach swieze
 
Balbina, 15.02.2010 10.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Rzep - czytaj ze zrozumieniem, W pierwszym akapicie autorka pisze o rybach, w drugim o owocach morza czyli krewetkach, krabach i innych - które nie są rybami!!
 
Rzep, 14.02.2010 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W jednym z akapitów (Na zdrowe serce i mocne kości) pisze Pani, że obniżają ciśnienie krwi, natomiast w kolejnym (Daj się skusić frutti di mare) widzę, że chce Pani powiedzieć, by osoby z nadciśnieniem unikały owoców morza. Czyli?
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

12744

DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

15886

Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać...

więcej

14752

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

56101

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Grupy wsparcia
data

Marzec 30, 2015

Witam. Niezależnie od tego, czy ktoś stosuje jakąś dietę, czynie, warto wspomóc swój organizm odpowiednią suplementacją diety. Ze swojej strony mogę polecić Błonnik Witalny. Błonnik jest substancją włóknistą, która wspomaga proces trawienia. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i złogów,...

data

Marzec 30, 2015

Moja siostra to stosowała i nic nie pomagało. To chyba tylko placebo ;]

data

Marzec 30, 2015

no wszystko zależy od potrzeb :) zanim się zacznie coś brać to warto poczytać. Ważna jest długość brania - zarzucanie czegoś po tygodniu, bo jest nieskuteczne to kpina...

data

Marzec 30, 2015

Witam. Odnosząc się do tematu dyskusji - nie istnieje żadna dieta-cud. Tak naprawdę najważniejsze jest wyrobienie w sobie zdrowych nawyków żywieniowych. Należy jednak pamiętać, że nie każdy z nas dysponuje odpowiednią wiedzą czy umiejętnościami kulinarnymi żeby wprowadzić je w życie....

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.