"Najlepiej spożyć PRZED" i "należy spożyć DO". Jak czytać daty ważności na opakowaniach

Autor: opracowanie aj

Co powinno znaleźć się na opakowaniach i jak czytać daty ważności na etykietach? Czym różnią się określenia "najlepiej spożyć do" i "należy spożyć do"? Warto wiedzieć, że znakowanie żywności określone jest przez odpowiednie przepisy Unii Europejskiej.

Każdy producent żywności ma obowiązek informowania konsumenta końcowego o trwałości danego produktu spożywczego, sposobie jego przechowywania i przygotowywania do bezpiecznego spożycia. Obowiązek ten wynika z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. Dla konsumenta ważna jest umiejętność rozumienia informacji podanych na etykietach produktów spożywczych po to, by ich spożywanie było bezpieczne dla zdrowia.

"Należy spożyć" czy "najlepiej spożyć"? Jak czytać oznakowania na opakowaniach?

Trwałość produktu spożywczego determinuje wiele czynników. Są to m.in.: skład chemiczny, mikroflora, sposób pakowania, określone warunki przechowywania. Na opakowaniach produktów można się spotkać z dwoma określeniami:

„Należy spożyć do…” – czyli tzw. termin przydatności do spożycia. Wskazana data określa termin, po upływie którego produkt spożywczy nie nadaje się do wykorzystania, a więc nie można go spożywać. Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych produktach typu: mięso, produkty garmażeryjne, schłodzone potrawy gotowe do spożycia, mleko czy produkty mleczne nie sterylizowane. „Najlepiej spożyć przed…” lub

„Najlepiej spożyć przed końcem…” – tzw. data minimalnej trwałości, do której prawidłowo przechowywany produkt zachowuje swoje właściwości. Producenci nie mają wymogu oznaczania datą minimalnej trwałości produktów takich jak: świeże owoce i warzywa, sól kuchenna, cukier w stanie stałym, ocet, wyroby piekarnicze i cukiernicze, napoje o zawartości alkoholu wynoszącej 10% objętościowo i więcej.

Nie przegap

Szara pleśń na truskawkach. Jak jej uniknąć? Sposoby na przechowywanie owoców

Szara pleśń i szybka fermentacja truskawek są poważnym problemem przy przechowywaniu owoców. Aby zachować ich aromat i właściwości trzeba nauczyć się właściwie z nimi postępować. Czy wiesz, że truskawki odszypułkowuje się dopiero po umyciu? Dzięki temu nie wchłoną wody. Sprawdź, co jeszcze zrobić, aby truskawki nie psuły się już po kilku godzinach od kupienia.

Dlaczego mięso przechowujemy na górnych półkach a jaja w drzwiach lodówki?

W razie potrzeby na etykiecie produktu spożywczego powinna się znaleźć informacja o jego poprawnym przechowywaniu, tak by zachować jego bezpieczeństwo i jakość zdrowotną – barwę, smak, zapach oraz wartość odżywczą. Produkty, które wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych, należy trzymać w lodówce – pamiętając jednak, że temperatura w lodówce różni się w zależności od konkretnego miejsca. Przykładowo, surowe mięso i ryby wymagają stosowania niższych temperatur, dlatego warto je umieszczać na najniższym poziomie. Mleko, produkty mleczne, wędliny, masło, a także wszystkie produkty, które zgodnie z deklaracją producenta po otwarciu należy trzymać w lodówce, powinny być przechowywane na jej środkowych lub górnych półkach, a w dolnej szufladzie lodówki – warzywa i owoce. Jaja wymagają niewielkiego chłodzenia, stąd najczęściej przechowywane są na drzwiach lodówki, a mrożonki z oczywistych względów trafiają do zamrażalnika. Pozostałe produkty, co do których producent nie określił specjalnych warunków przechowywania powinny być umieszczane poza lodówką – jednakże w stosunkowo chłodnym (optymalnie +18˚C), suchym i zaciemnionym miejscu. W przypadku zakupu produktu, który był pakowany próżniowo lub przy użyciu gazów opakowaniowych, warto zwrócić uwagę na szczelność opakowania. Taki sposób pakowania ma za zadanie przedłużyć trwałość żywności, a termin przydatności do spożycia w tym przypadku dotyczy sytuacji, gdy opakowanie jest nienaruszone. Dla własnego bezpieczeństwa konsument nie powinien więc kupować produktów z uszkodzonym opakowaniem.

 

Tekst dr Elizy Koneckiej-Matyjek, Instytut Żywności i Żywienia, opracowany przez Agencję Solski BM

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 27.08.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

6594

Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową? Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości...

więcej

6226

NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks

Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje się,...

więcej

4952

Czy picie MLEKA jest zdrowe? Argumenty zwolenników i przeciwników picia mleka Czy picie MLEKA jest zdrowe? Argumenty zwolenników i przeciwników picia mleka

Pić mleko czy nie pić? Oto jest pytanie. Dietetycy i lekarze wciąż się spierają, czy krowie mleko...

więcej

6715

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi i moczu może być markerem wielu chorób: dny moczanowej, niewydolności nerek, kamicy nerkowej i innych. Może też być wynikiem nieprawidłowej diety, w której...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 28, 2014

Ja znalazłam ostatnio fajne przepisy na soki: terapiasokami.pl/Soki-dziewiec-przepisow-na-odchudzanie. Pomogło mi w odchudzaniu, bo to i zdrowe, i sycące - nie chce sięco chwila przekąsek, i przeszły mi kłopoty z żołądkiem ;p

data

Sierpień 28, 2014

Ja właśnie dzisiaj skończyłam kurację, jak najbardziej jest to dobry suplement, pryśpieszył u mnie metabolizm, obnizył łaknienie dzięki czemu mogłam trzymać się diety, a dzięki temu ćwiczyłam,wszystko zadziałało jak reakcja łańcucjowa. Jeszcze raz napisze jak najbardziej ten suplement...

data

Sierpień 27, 2014

Hahah, widać stosowałam dietę Montignaca ezwiednie ;p pomaga rzeczywiście ;p

data

Sierpień 26, 2014

Siostra brałą i pierwszy raz w życiu schudła, autentycznie a tyle co ona diet wystosowała to mogłaby robić wykłady;p

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.