Moda na SLOW FOOD jest zdrowa

6 komentarze
Autor: Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, dietetyk

Trend slow food to kontrpropozycja dla niszczącej człowieka kultury fast food. Polega na starannym wyborze tego, co jemy, i delektowaniu się potrawami bez pośpiechu. Wybieramy produkty nieprzetworzone, wytworzone w tradycyjny sposób oraz chronimy przed zapomnieniem lokalne potrawy.

Angielskie słowo „fast” znaczy szybko, pośpiesznie, lekkomyślnie, a „food” to jedzenie, żywność. I taka właśnie jest nasza codzienność - żyjemy i jemy w pośpiechu, w sposób nieprzemyślany.
Powszechnie obowiązuje dyktat „zrób to szybciej”. Miliardy maili w jednej chwili pędzą w sieci internetowej, ludzie biegną do pracy, prędkość staje się zasadą obowiązującą.
Ten pęd przenosi się także na sferę konsumpcji. Ludzie coraz częściej spożywają w biegu. Gorąca kanapka w barze fast food na rogu, dania odgrzewane w mikrofalówce stają się codziennością. Nie mamy czasu delektować się posiłkiem, nie dbamy o jakość pożywienia. A przecież od tego, jak się odżywiamy, zależy nasze zdrowie i kondycja. Stąd problemem nadwagi i otyłości oraz gwałtowny wzrost liczby osób cierpiących na choroby cywilizacyjne.

Slow food - w tempie ślimaka

Idea Slow Food to protest przeciw przyśpieszeniu współczesnego świata. Uczestniczą w nim nie tylko żywieniowcy, ale też politycy, dziennikarze, naukowcy i publicyści. Nie bez powodu symbolem ruchu Slow Food jest ślimak – istota ze swej natury powolna, a więc zupełnie niepasująca do współczesnego świata. Wyraża to pragnienie odwrócenia czasu, przeciwdziałania pewnym złym nawykom, teraźniejszym i przyszłym. Ślimak to rodzaj symbolu przeciwko prędkości – obsesji współczesnego świata. Jest pochwałą nie tylko odpoczynku i relaksu, których brakuje w naszym życiu, ale także przenika do sfery konsumpcji żywności.

Otóż Slow Food zakłada jedzenie w spokoju, powoli, bez pośpiechu i w skupieniu. Podczas posiłku należy się delektować smakiem i zapachem potraw. Koniec więc z jedzeniem w biegu, w barach szybkiej obsługi czy wręcz na ulicy.

Żywność typu Slow Food ma spowodować, że człowiek na chwilę oderwie się od codziennych obowiązków, żeby w ciszy i spokoju ducha zjeść coś smacznego i zdrowego.

Ważne

Ważne
  • Na początku byli Włosi...
    Slow Food to nie tylko modny światowy trend, ale też organizacja non-profit założona we Włoszech w 1986 roku przez architekta Carlo Petriniego. Dziś Slow Food to już międzynarodowa organizacja zrzeszająca ponad 65 tys. członków w 35 krajach.
  • Slow Food po polsku
    W Polsce oddział Slow Food pojawił się w grudniu 2002 roku. Pierwszy projekt (i pierwszy wielki sukces!) realizowany przez polskich działaczy Slow Food nosił nazwę „Oscypek”. Jego zadaniem było wprowadzenie regulacji prawnych, które umożliwiłyby legalną sprzedaż tego tradycyjnego polskiego sera produkowanego na Podhalu oraz jego promocję w Polsce i na świecie.

Slow food - pochwała tradycji

Slow Food chce chronić od zapomnienia wszystkie „ginące gatunki” potraw. Inicjatywa ta została nazwana Arką Smaku („The Ark of Taste”), co jest wyraźnym odwołaniem do biblijnej arki Noego, zagrożonej przez potop żywności typu fast food. Człowiek powinien zapewnić przetrwanie zagrożonym gatunkom zwierząt, jadalnych ziół, roślin przyprawowych, zbóż i owoców, także dziko rosnących. Ratować trzeba produkty oryginalne, tradycyjne i niespotykane w innych miejscach na świecie.

Żywność w stylu slow food jest to żywność nisko przetworzona, wytwarzana metodami tradycyjnymi z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii produkcji żywności. Dlatego właśnie organizacja Slow Food wspiera małych wytwórców dobrej żywności. Przemysł spożywczy zgodny z ideą Slow Food nie dopuszcza np. miksowania, ścierania, smażenia, działania wysokim ciśnieniem. Nie stosuje sztucznych dodatków, barwników, aromatów, konserwantów, zamienników, polepszaczy smaku i zapachu. Metody wykorzystywane w technologii slow to tylko tradycyjne wędzenie, duszenie, marynowanie, dojrzewanie, wyciskanie. Wszystkie surowce używane w produkcji muszą być pochodzenia w pełni naturalnego.

Taka żywność ma nie tylko unikatowy smak i zapach, ale też więcej wartości odżywczych. Jest bardzo zbliżona do żywności naturalnej, dzięki czemu jest dobrze przyswajalna przez organizm. Nie działa alergennie ani nie wywołuje zatruć pokarmowych. Takie pożywienie jest po prostu zdrowe i bezpieczne. Zwolennicy Slow Food podkreślają, że żywność powstająca bez silnej interwencji człowieka zachowuje substancje biologicznie czynne, które chronią przed chorobami, wzmacniają siły obronne i odmładzają.

Slow food - pełna harmonia

Idea Slow Food to nie tylko zdrowa, jak najmniej przetworzona, tradycyjna żywność i delektowanie się jej smakiem. Filozofia Slow Food ma szerszy wymiar, przenosi się też na inne sfery życia. By żyć w stylu slow, należy zwolnić, wręcz zatrzymać pęd życia, skierować się w stronę natury. Mniej czasu poświęcać na codzienne obowiązki, pracę i zdobywanie dóbr materialnych, a więcej na obcowanie z przyrodą. Wypoczynek na łonie natury jest bardziej efektywny – przywraca spokój i działa wyciszająco na cały organizm, jest ukojeniem i dla ciała, i dla duszy. Zwolennicy idei życia slow przekonują, że dzięki temu odzyskamy poczucie zadowolenia i wewnętrznej harmonii. A lekarze zapewniają, że takie zwolnienie obrotów i jednocześnie bardziej świadome odżywianie zmniejszą do minimum ryzyko zawału serca, cukrzycy, a nawet chorób nowotworowych.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 09.03.2012

Komentarze (1 - 6 z 6)
marcin , 05.02.2016 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
No chyba jaja sobie robisz...chcesz nobla dostać...nie znasz łańcucha pokarmowego na ziemi..od kiedy pojawił się człowiek jest miesożercą...dawniej ludzie żyli długo nie dlatego że byli vege i hipsterami tylko nie łykali syntetykow z Twojej zajebiste sałatki..nawet nie wiesz co jesz i taka jest prawda
 
katrin, 09.01.2015 03.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czy spozywanie zwlok maltretowanych i usmiercanych zwierzat może byc nazywane jednoczeniem z naturą?? ekologiczne, hm zdrowe wędliny, sery.. Ludzie obudzcie się! To są produkty pochodzace z cierpienia! Do tego smiertelnie zakwaszają organizm, w ktorym rozwijaja sie wszelkie patogenne pasozyty, grzyby, bakterie, powodując nowotwory i inne grozne choroby! A to ze niby w serze eko nie ma chemi (hehe smieszna bzdura) nie oznacza ze nagle kazeina i laktoza przeksztalcaja sie w dobrotliwe substancje.. Tych substancji czlowiek nie trawi! tak samo jest z miesem, zwloki to zwloki, kielbasa, wedlinki eko.. tak czy inaczej to dalej sa szczatki martwych cial, gnicie zapobiega sie stosowaniem chemii i duzej ilosci soli. Czlowiek tak jak goryl jest owocozercą! Ile wspolnego nasza budowa ciala i ukl. pokarmowego ma z miesozerca (np. lwem) a nawet wszystkozerca (np.niedzwiedziem)?? Weganizm to harmonia nie tylko z natura ale i samym sobą.. Pozdrawiam
 
pieczyslaw, 27.08.2011 20.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uważam, że Slowfood jest jednym z najlepszych ruchów społecznych w ostatnich czasach. Zamiast biec za ciągłym zarobkiem, jedząc przy tym w mcdonaldach powinniśmy bardziej zadbać zarówno o siebie jak i o naturę która nas otacza.
 
Katrin3783, 24.02.2010 20.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam Wam sklep ze zdrowa tradycyjna i ekologiczną żywnością... sama robie tam zakupy..Maja dobre sery Korycińskie, sery z Wiżajn, sery kozie z zagrody Kozia Łąka, wędliny z dukielszczyzny... Sklep sie mieści na Koszykowa 20 Warszawa a nazywa Wasz Sklep Zdrowa tradycyjna i Ekologiczna Żywność. Oni maja też swoja stronę w internecie...
 
globtroter.org, 02.12.2008 19.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
I trzeba to promowac :)
 
nikt, 21.02.2008 15.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To przecież takie proste!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

196

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

195

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

166

MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu (hipomagnezemia) daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię...

więcej

153

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.