MASŁO czy MARGARYNA - który rodzaj tłuszczu wybrać?

2007-05-15 10:03

Masła, margaryny, miksy... Półki uginają się od smarowideł do chleba i trudno się w tym wszystkim połapać. Bo czym różni się masło delikatesowe od wyborowego, a margaryna w pudełku od tej w kostce? Co wybrać, żeby wyszło nam na zdrowie?

MASŁO czy MARGARYNA - który rodzaj tłuszczu wybrać?
Autor: Thinkstockphotos.com

Zdania na temat masłamargaryny są wciąż podzielone. Smakosze masła przekonują, że ma przewagę nad margaryną, ponieważ jest produktem naturalnym, ładnie pachnie i lepiej smakuje. No i jest zdrowsze, bo zawiera łatwo przyswajalne witaminy A, E i D, a w czasie produkcji nie potrzeba dodawać do niego żadnych składników chemicznych. Zwolennicy margaryny uważają, że dorównuje ona smakiem masłu, a co najważniejsze, dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych i nie ma w niej cholesterolu. Na dodatek łatwiej posmarować nią pieczywo. Co zatem jest lepsze: masło czy margaryna? Niestety, nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. I masło, i margaryna mają swoje wady i zalety. Masło jest najlepsze dla dzieci, margaryna dla seniorów. Inne smarowidła zaleca się osobom zdrowym, inne tym, które mają podwyższony poziom cholesterolu. Niezwykle popularne mieszanki tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, tzw. miksy, też nie są idealne.

Zasady dotyczące wyboru masła i margaryny

Bez względu na to, jakiego smarowidła używasz, istnieją ogólne zasady dotyczące ich kupowania i przechowywania.

Zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Nie kupuj masła lub margaryny, jeśli cyfry są nieczytelne albo zaklejone nalepką z ceną. Data może być wydrukowana lub "wydziurkowana", np. 24 09 oznacza, że produkt nadaje się do spożycia do 24 września, oczywiście pod warunkiem że jest odpowiednio przechowywany.

Niektóre produkty mają certyfikat. Umieszczone w elipsie litery PL, pod spodem zagadkowy numer i jeszcze niżej litery WE świadczą o tym, że produkt pochodzi z Polski, został zrobiony w zakładzie o danym numerze ewidencyjnym przydzielonym przez inspekcję weterynaryjną, zgodnie z normami Unii Europejskiej, np. PL 04111601 WE.

Zrób to koniecznie

Zanim zdecydujesz się na kupno konkretnego masła czy margaryny:

  • przeczytaj dokładnie informacje zamieszczone na etykiecie. Im więcej wiadomości podał producent, tym większą możesz mieć pewność, że nie kupisz kota w worku.
  • porównaj też ze sobą składniki różnych smarowideł, a wybierzesz produkt najlepszy dla ciebie.

Zasady przechowywania masła i margaryny

Wszystkie smarowidła przechowuj w lodówce, najlepiej w temperaturze ok. 5ĽC. Pod wpływem światła i podwyższonej temperatury tłuszcze jełczeją. Wtedy powstają substancje toksyczne, które mogą być szkodliwe dla przewodu pokarmowego (podrażniają jego błonę śluzową). Ponadto w czasie utleniania częściowemu zniszczeniu ulegają zawarte w tłuszczach witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zjełczały tłuszcz niekorzystnie wpływa też na inne składniki jedzenia, np. utrudnia przyswajanie białka. Najszybciej jełczeje masło.

Przed włożeniem do lodówki masło szczelnie zapakuj. Wyjątkowo łatwo bowiem pochłania obce zapachy. Przełóż masło do szklanego lub ceramicznego pojemnika, opakuj dokładnie w papier.

Tłuszczów do smarowania chleba nie rozmrażaj w kuchence mikrofalowej. Wówczas rozmrażają się one nierównomiernie, w części produktu może więc dojść do procesów, jakie zachodzą podczas smażenia. Najlepiej wyjąć masło z lodówki 15 minut przed spożyciem.

miesięcznik "Zdrowie"