Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek

44 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom.

Kwasy omega-3 stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, a to usprawnia wszystkie procesy życiowe. Nie sposób wyliczyć wszystkie korzyści, jakie nam dają kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 na rozum i wzrok

Od tego, czy systematycznie uzupełniamy poziom kwasów omega-3, w dużym stopniu zależy sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania, a nawet kreatywność przez całe nasze życie. Osoby, które jedzą dużo ryb, w starszym wieku wyróżniają się bystrością umysłu, rzadziej też zapadają na chorobę Alzheimera oraz demencję.

Wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu, i to już od początku życia płodowego. Okazuje się, że kobieta, która w czasie ciąży spożywa odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko. Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dlatego dzieci spożywające odpowiednią ilość kwasów omega-3 lepiej się rozwijają, nie mają problemów z koncentracją i są sprawniejsze ruchowo.

Kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka. Ich niedobór w diecie matki grozi retinopatią wcześniaków (schorzenie to może nawet prowadzić do całkowitej utraty wzroku). Dzieci, które nie jedzą ryb, z reguły są podatniejsze na wady wzroku i gorzej widzą. Niedobór kwasów omega-3 w starszym wieku może być powodem zwyrodnienia plamki żółtej. Jest ono najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych.

Ważne

Ważne

Do tego byśmy byli zdrowi, potrzebujemy omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjach. Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:5 lub 1:6. Niestety, dieta przeciętnego Polaka nie spełnia takich wymagań. Dlaczego? Jemy za dużo tłuszczów roślinnych, będących źródłem omega-6, a za mało ryb, bogatych w omega-3. Tymczasem nadmiar omega-6 niweczy korzystne działanie omega-3.

Kwasy omega-3 na serce i kości

Badania wykazują, że jedzenie więcej niż jednego posiłku rybnego na tydzień zmniejsza o ponad 50% ryzyko śmierci z powodu chorób serca (w porównaniu z osobami, które nie jedzą ryb w ogóle lub jedzą tylko raz w miesiącu). W przypadku osób, które przeszły zawał, ryzyko to zmniejsza się o 42%. Kwasy omega-3 przeciwdziałają arytmii, dlatego osoby z wysokim ich poziomem we krwi umierają na zawał dwa razy rzadziej niż te, którym brakuje tych kwasów (nagłe zaburzenia rytmu serca przy zawale stanowią zagrożenie dla życia).

Omega-3 mają zdolność rozrzedzania krwi i uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do uszkodzonych ścian naczyń, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i zatorów. Przeciwdziałają też procesom zapalnym w tętnicach prowadzącym do ich stwardnienia, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL), zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy.

Kwasów omega-3 potrzebujemy, żeby mieć zdrowe kości. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym. Ułatwiają też wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.

Kwasy omega-3 na alergie i odporność

Ostatnie badania potwierdzają, że kwasy omega-3 zapobiegają alergiom oraz wspomagają ich leczenie. Ponadto zwiększają naturalną odporność organizmu.

Wiele wskazuje na to, że kobiety, które jadają dużo ryb, są mniej narażone na raka piersi i macicy, a mężczyźni na raka prostaty. Obie płcie rzadziej chorują na nowotwór trzustki.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Melvit, 28.06.2017 17:29
Żeby uzupełnić kwasy omega-3 nie trzeba jeść ryb. Znacznie większą ich ilość posiadają nasiona chia. Można je dodać do wszystkiego, ponadto zawierają też dużo błonnika magnezu i wapnia. Trzeba zwracać uwagę na pochodzenie każdego produktu i kupować tylko od sprawdzonych producentów. Wtedy istnieje szansa, że unikniemy nadmiernej ilości chemii w jedzeniu.
Naturalnie Niebanalnie, 31.03.2017 17:20
Bardzo dobrym źródłem omega-3 jest nasze rodzime i niedoceniane siemię lniane! Nie trzeba nasion chia, ani tym bardziej karmionych sztuczną paszą ryb. Wystarczy iśc do apteki i kupić opakowanie siemienia lnianego (w ziarenkach) za 5 zł, zaopatrzyć się w młynek do kawy, aby móc te ziarenka zmielić i jeść codziennie po 1-2 łyżki :) Więcej na temat siemienia, jakie wybrać, jak włączyć do diety i jak spożywać, jest w poniższym artykule: http://naturalnieniebanalnie.pl/polskie-superfood-siemie-lniane/
 

Uwaga, mamy! Omega-3 ważny w ciąży

Ze względu na szczególny wpływ omega-3 na rozwój płodowy dziecka i jego dobry stan zdrowia w dalszym życiu, polscy eksperci zalecają podawanie omega-3 kobietom w ciąży oraz dzieciom już od 6. tygodnia życia. Dlaczego? Ponieważ kobiety ciężarne i dzieci do 7. roku życia powinny z jedzeniem ryb bardzo uważać. To znaczy, że muszą wybierać tylko te, które nie pochodzą z hodowli i nie zawierają metali ciężkich (są bowiem bardziej niż inni narażone na zatrucie ołowiem). Ponieważ trudno samemu sprawdzić, skąd ryba pochodzi i co w niej "siedzi", lepiej sięgnąć po tran.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 14.11.2014

Komentarze (1 - 10 z 44)
itoka, 31.07.2017 10.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
. Nie ma się co czarować że jak ktoś o siebie nie dba to nagle mu suplementy wyprowadzą organizm na prostą, ale jak się zyje w pospiechu i probuje dobrze jesc itd. a i tak jest ciężko wiadomo to suplementacja kwasami omega-3 jest mega wskazana
 
magister, 07.05.2017 10.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie ma złego cholesterolu, trzeba tylko zdrowo się odżywiać. Nie wolno zbijać cholesterolu - to kierunek do śmierci.
 
Klaudia Beata, 08.04.2017 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja proponuje olej z czarnuszki! Zawiera kwasy omega jest dobry na serce, oraz dobry dla osob z nadciśnieniem. Pimaga w wielu schorzeniach! Jedyny minus jest troche drogi ale zdroqie ważniejsze
 
Calineczka, 29.02.2016 20.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jesl chodzi o holesterol to mój sąsiad zbił jakimis olejkami zinzino balance. On dostał informacje od jakiejs baki, że to dobre i tyle. czy ktoś o tym słyszał? chętnie bym się dowiedziała bo chce kupić swoim rodzicom
 
Misiek, 28.11.2015 13.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zobaczymy czy mi holesterol spadnie. Muszę zrobić badania
 
Misiek, 28.11.2015 13.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żeczywiście piję ester leenlife i jestem bardziej skoncentrowany w pracy, jest to nie 20 krotne stężenie ale 5 krotne niż w oleju lnianym. Są odseparowane mikro bakterie i drobnoustroje powodujące psucie. Dodaję go do wypieków bo do 400 st. cel. nie traci właściwości i jem sobie ciasto z omegą. Rewelacja
 
Men, 27.11.2015 10.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Suplementy diety tak naprawdę nic nie dają. Służą jedynie do wyciągania kasy z kieszeni. Jak słyszę że ktoś łyka tabletkę i ma w tym wszystko czego potrzebuje to śmiać mi się chce. Widać jak koncerny farmaceutyczne zrobiły pranie mózgu co niektórym.
 
Zagraniczniak, 27.10.2015 00.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zacznijmy od tego ze kwasy tluszczowe wtórne omega 3 czyli EPA i DHA organizm moze wytworzyc z kwasow pierwotnych czyli z kwasow ALA i GLA i z nich wytworzy sobie tyle EPA i DHA ile potrzebuje ale nie wiecej. To znajduje sie w siemieniu lnianym ktore jest jedyna roslina na swiecie w ktorej znajduje sie wiecej omega 3 niz omega 6 bo jest to stosunek omega 3 okolo 66% do reszty omega 6. Najlepsze jest siemie zlote ale brazowe jest tez niczego sobie. Polecam jesc naturalnie i bez tabletek ktore tylko i wylacznei w ostatecznosci mozemy spozywac jesli nie ma innej naturalnej formy danej witaminy lub mikroelementu.Np. witamina D3 najlepiej jest ja miec w kroplach DEVICAP ale to jest na recepte a watrobke nie kazdy lubi czy solarium przez 3-4 minuty. W okresach zimowych nie ma slanca wiec trzeba sie suplementowac lub kupic lampe UVB. Temat rzeka, ale namiastka juz jest. Pozdrawiam wszystkich i zdrowia zycze ;-)
 
Gośka, 22.10.2015 17.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dla naszego zdrowia są istotne kwasy pierwotne czyli kwas alfa linolenowy którego organizm sam nie wytwarza,dlatego nazwany jest niezbędnym.Dlatego zamiast kupować omega 3 w kapsułkach warto kupić olej lniany na zimno tłoczony, który ma około53% kwasów omega 3.
 
honcia, 15.10.2015 12.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
popieram to zdanie o metalach w rybach.. z tego co czytałam to są teraz strasznie naszpikowane antybiotykami, mają w sobie dużo rtęci.. wiadomo, że nie ma co przesadzać i całkowicie je eliminować z diety, ale ja jem ich teraz dużo mniej.. wiem, że kwasy omega są bardzo ważne, ale wolę je pozyskiwać z innych źródeł (warzywa, albo supelementy itp)
 
następne »
strona 1 z 5
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

177

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

176

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

154

MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu (hipomagnezemia) daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię...

więcej

143

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.