Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek

49 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom.

Kwasy omega-3 stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, a to usprawnia wszystkie procesy życiowe. Nie sposób wyliczyć wszystkie korzyści, jakie nam dają kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 na rozum i wzrok

Od tego, czy systematycznie uzupełniamy poziom kwasów omega-3, w dużym stopniu zależy sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania, a nawet kreatywność przez całe nasze życie. Osoby, które jedzą dużo ryb, w starszym wieku wyróżniają się bystrością umysłu, rzadziej też zapadają na chorobę Alzheimera oraz demencję.

Wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu, i to już od początku życia płodowego. Okazuje się, że kobieta, która w czasie ciąży spożywa odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko. Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dlatego dzieci spożywające odpowiednią ilość kwasów omega-3 lepiej się rozwijają, nie mają problemów z koncentracją i są sprawniejsze ruchowo.

Nie przegap

Kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka. Ich niedobór w diecie matki grozi retinopatią wcześniaków (schorzenie to może nawet prowadzić do całkowitej utraty wzroku). Dzieci, które nie jedzą ryb, z reguły są podatniejsze na wady wzroku i gorzej widzą. Niedobór kwasów omega-3 w starszym wieku może być powodem zwyrodnienia plamki żółtej. Jest ono najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych.

Ważne

Ważne

Do tego byśmy byli zdrowi, potrzebujemy omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjach. Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:5 lub 1:6. Niestety, dieta przeciętnego Polaka nie spełnia takich wymagań. Dlaczego? Jemy za dużo tłuszczów roślinnych, będących źródłem omega-6, a za mało ryb, bogatych w omega-3. Tymczasem nadmiar omega-6 niweczy korzystne działanie omega-3.

Kwasy omega-3 na serce i kości

Badania wykazują, że jedzenie więcej niż jednego posiłku rybnego na tydzień zmniejsza o ponad 50% ryzyko śmierci z powodu chorób serca (w porównaniu z osobami, które nie jedzą ryb w ogóle lub jedzą tylko raz w miesiącu). W przypadku osób, które przeszły zawał, ryzyko to zmniejsza się o 42%. Kwasy omega-3 przeciwdziałają arytmii, dlatego osoby z wysokim ich poziomem we krwi umierają na zawał dwa razy rzadziej niż te, którym brakuje tych kwasów (nagłe zaburzenia rytmu serca przy zawale stanowią zagrożenie dla życia).

Omega-3 mają zdolność rozrzedzania krwi i uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do uszkodzonych ścian naczyń, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i zatorów. Przeciwdziałają też procesom zapalnym w tętnicach prowadzącym do ich stwardnienia, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL), zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy.

Kwasów omega-3 potrzebujemy, żeby mieć zdrowe kości. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym. Ułatwiają też wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.

Kwasy omega-3 na alergie i odporność

Ostatnie badania potwierdzają, że kwasy omega-3 zapobiegają alergiom oraz wspomagają ich leczenie. Ponadto zwiększają naturalną odporność organizmu.

Wiele wskazuje na to, że kobiety, które jadają dużo ryb, są mniej narażone na raka piersi i macicy, a mężczyźni na raka prostaty. Obie płcie rzadziej chorują na nowotwór trzustki.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 04.08.2016 4:44
tez biore te kwazy z gsh, maja najlepsze wchłanianie z tego co jest dostepne. same kwasy nie wsytarcza, musza byc dobre przyswajane przez organizm zeby suplementacja była skuteczna ;P
Nie zarejestrowany, 28.06.2016 17:20
staram się jeśc dużo ryb i dobrych tłuszczy ale nie zawsze sie da...dlatego łykam kwasy Omega-3. Sporo tego na rynku ale teraz bardzo mi podpasowały te od Gsh Polska bo mają koenzym Q10 i kurkume. a dodatkowo doskonale się czuję :) także widać ze mają dobre działanie na mój organizm!
 

Uwaga, mamy! Omega-3 ważny w ciąży

Ze względu na szczególny wpływ omega-3 na rozwój płodowy dziecka i jego dobry stan zdrowia w dalszym życiu, polscy eksperci zalecają podawanie omega-3 kobietom w ciąży oraz dzieciom już od 6. tygodnia życia. Dlaczego? Ponieważ kobiety ciężarne i dzieci do 7. roku życia powinny z jedzeniem ryb bardzo uważać. To znaczy, że muszą wybierać tylko te, które nie pochodzą z hodowli i nie zawierają metali ciężkich (są bowiem bardziej niż inni narażone na zatrucie ołowiem). Ponieważ trudno samemu sprawdzić, skąd ryba pochodzi i co w niej "siedzi", lepiej sięgnąć po tran.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 14.11.2014

Komentarze (1 - 10 z 49)
Janusz, 26.04.2016 19.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
calineczka, chcesz kupić dobry olej na zbicie cholesterolu? idź do apteki! tam dostaniesz olej lniany z lodówki lenvitol, ja stosowałem przez 3 miesiące, na łyżeczce i cholesterol się unormował. olej mi zasmakował, i teraz moja żona dodaje go do różnych sałatek zamiast oliwy czy oleju rzepakowego. pozdrawiam Janusz
 
Calineczka, 29.02.2016 20.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jesl chodzi o holesterol to mój sąsiad zbił jakimis olejkami zinzino balance. On dostał informacje od jakiejs baki, że to dobre i tyle. czy ktoś o tym słyszał? chętnie bym się dowiedziała bo chce kupić swoim rodzicom
 
Misiek, 28.11.2015 13.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zobaczymy czy mi holesterol spadnie. Muszę zrobić badania
 
Misiek, 28.11.2015 13.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żeczywiście piję ester leenlife i jestem bardziej skoncentrowany w pracy, jest to nie 20 krotne stężenie ale 5 krotne niż w oleju lnianym. Są odseparowane mikro bakterie i drobnoustroje powodujące psucie. Dodaję go do wypieków bo do 400 st. cel. nie traci właściwości i jem sobie ciasto z omegą. Rewelacja
 
Men, 27.11.2015 10.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Suplementy diety tak naprawdę nic nie dają. Służą jedynie do wyciągania kasy z kieszeni. Jak słyszę że ktoś łyka tabletkę i ma w tym wszystko czego potrzebuje to śmiać mi się chce. Widać jak koncerny farmaceutyczne zrobiły pranie mózgu co niektórym.
 
Karolka, 31.10.2015 01.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zagraniczniak dobrze prawi o tych kwasach, dlatego ważne jest by jeść te proste np. z oleju lnianego (polecam lenvitol bo ma fajny naturalny lniany smak). :)
 
Zagraniczniak, 27.10.2015 00.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zacznijmy od tego ze kwasy tluszczowe wtórne omega 3 czyli EPA i DHA organizm moze wytworzyc z kwasow pierwotnych czyli z kwasow ALA i GLA i z nich wytworzy sobie tyle EPA i DHA ile potrzebuje ale nie wiecej. To znajduje sie w siemieniu lnianym ktore jest jedyna roslina na swiecie w ktorej znajduje sie wiecej omega 3 niz omega 6 bo jest to stosunek omega 3 okolo 66% do reszty omega 6. Najlepsze jest siemie zlote ale brazowe jest tez niczego sobie. Polecam jesc naturalnie i bez tabletek ktore tylko i wylacznei w ostatecznosci mozemy spozywac jesli nie ma innej naturalnej formy danej witaminy lub mikroelementu.Np. witamina D3 najlepiej jest ja miec w kroplach DEVICAP ale to jest na recepte a watrobke nie kazdy lubi czy solarium przez 3-4 minuty. W okresach zimowych nie ma slanca wiec trzeba sie suplementowac lub kupic lampe UVB. Temat rzeka, ale namiastka juz jest. Pozdrawiam wszystkich i zdrowia zycze ;-)
 
Gośka, 22.10.2015 17.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dla naszego zdrowia są istotne kwasy pierwotne czyli kwas alfa linolenowy którego organizm sam nie wytwarza,dlatego nazwany jest niezbędnym.Dlatego zamiast kupować omega 3 w kapsułkach warto kupić olej lniany na zimno tłoczony, który ma około53% kwasów omega 3.
 
Grin, 17.10.2015 12.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
no wcinam ryby, jem oleje i ciężko, ta dieta nie dla mnei. dlatego wziełam się za suplementy diety - pani w aptece sprzedała mi wlasnie Gold Omega mówiąc ze one mają najwięcej tych odpowiednich kwasów!
 
honcia, 15.10.2015 12.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
popieram to zdanie o metalach w rybach.. z tego co czytałam to są teraz strasznie naszpikowane antybiotykami, mają w sobie dużo rtęci.. wiadomo, że nie ma co przesadzać i całkowicie je eliminować z diety, ale ja jem ich teraz dużo mniej.. wiem, że kwasy omega są bardzo ważne, ale wolę je pozyskiwać z innych źródeł (warzywa, albo supelementy itp)
 
następne »
strona 1 z 5
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

58808

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

57623

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

56307

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

31166

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niedostateczna podaż białka przy nieodpowiednim genotypie może być przyczyną anoreksji. Oczywiście, nie jest to jedyna przyczyna tej choroby. Musi się nałożyć wiele czynników.

Głównym zadaniem pęcherzyka jest zagęszczanie żółci (substancji potrzebnej w procesie trawienia) oraz wydzielanie jej do dwunastnicy (czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego) w...

Forum
data

Sierpień 24, 2016

Ja go stosuje. To co napisałaś to chyba prawda. Bo odkąd stosuję nie choruje i czuje się pełny energii a wcześneij cały czas chodziłęm ospały nawet po 2 kawach.

data

Sierpień 19, 2016

A ja się w ogóle z tym nie zgodzę! Oczywiście, że żywność naturalna, eko jest dużo lepsza niż ta napchana benzoesanami czy inną chemią. Czasami jak się spojrzy na skład to sam gluten i inne e, więc tablica Mendelejewa nie może dobrze wpływać na nasz organizm. Kiedyś w ogóle nie...

data

Sierpień 17, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają? aloe vera to najlepsze srodki lecznicze

data

Sierpień 17, 2016

JAK ZROBIĆ CHLEB BEZGLUTENOWY ? jakiej firmy mąk używacie ? za pomoc dziękuje

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.